Oeps, schijnbaar mocht ik dat niet eten!

shutterstock_509975218

Wanneer je zwanger bent komt er sowieso al veel op je af. Je lichaam verandert, de hormomen zorgen voor een totale ontregeling van je balans. En dan komt er ook nog bij dat je opeens niet alles meer mag eten en drinken. En vooral dat laatste zorgt nogal voor veel verwarring. Nu ben ik voor de tweede keer zwanger en nog kom ik dingen tegen waarvan ik niet wist dat ik het niet mocht. Oeps, schijnbaar mocht ik dat niet eten!

Dat je geen gerookte zalm mag eten wanneer je zwanger bent dat wist ik. Net zoals carpaccio en filet american. Rauwe eieren zijn ook niet goed voor je en alcohol is helemaal een no go. Allemaal dingen waar ik me heel bewust van was. Totdat ik opnieuw zwanger raakte en ging zoeken naar het lijstje met dingen die je allemaal niet mag eten. Daar stonden echt dingen op waar ik nog nooit van had gehoord en dus ook tijdens mijn eerste zwangerschap gewoon gegeten heb. Garnalen zouden namelijk gewoon gegeten mogen worden en dat deed ik dan ook. Een lekkere garnalencocktail als voorafje in een restaurant. Maar ook vette vis als makreel en haring zou je gewoon kunnen eten. Dacht ik dus. En deed ik dus.

Oeps, schijnbaar mocht ik dat niet eten!

Ik at (en eet) dus garnalen, haring en andere dingen die ik schijnbaar niet mocht eten. Of wel? Het lastige is dat informatiebronnen elkaar ook behoorlijk tegenspreken. Zo vond ik op de site van het voedingscentrum dat je dus geen haring mag eten, behalve wanneer je het verhit. Nou weet ik niet hoe jij je haring eet? Maar ik eet dat dus gewoon zo op en niet verhit. Maar op de website van een verloskundige praktijk staat dan weer dat je verse of zure haring wél mag eten. Dus wat is het nou?

Nu moet ik dus eerlijk zeggen dat ik een verloskundige praktijk, die gespecialiseerd is in zwangerschappen eerder vertrouw en geloof dan het voedingscentrum. Dus ik richt me voornamelijk op wat zij zeggen. En eigenlijk.. valt het best mee als je kijkt naar wat je allemaal niet mag. Want zo was ik ook in de veronderstelling dat ik geen geitenkaas mocht eten. Of monchou. Maar dat mag allemaal wel. Behalve wanneer er op de verpakking “au lait cru, cru demeaux of fermier” staat. Want dan is het niet gepasteuriseerd. Dus mijn salades met geitenkaas bolletjes kan ik gewoon blijven eten. En mijn haring op zijn tijd ook.

Volg je gevoel

Maar mijn beste advies voor mezelf en dus ook voor alle andere zwangeren die twijfelen over een product is eigenlijk: volg je gevoel. Twijfel je teveel? Zit het product je niet lekker? Doe het dan niet? Heb je het idee dat het makkelijk kan, gewoon doen! De kans dat er iets in een product zit wat niet goed voor je is die is gewoon heel klein. En er zijn gewoon een aantal voedingsmiddelen waarvan ze al jaren zeggen dat het niet goed voor je is, die vermijd je dan sowieso. Maar er komen ook nog zoveel andere dingen bij die eerst wel goed schenen te zijn en nu opeens niet meer. Het is bijna niet meer bij te houden.

Ik zou zeggen; laat het los, laat het gaan en probeer vooral te genieten van je zwangerschap!

De uitgelichte foto komt van Shutterstock.

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

17 reacties

 1. simpel, met een snufje liefde op 23 november 2016 om 06:12

  Volgens mij veranderen die rijtjes regelmatig. Ik houd voor mezelf altijd aan, niet rauw ( vlees, vis, eieren) en zonder alcohol. En bij twijfel gewoon niet doen.

 2. Els op 23 november 2016 om 06:48

  Dit lijkt me zo moeilijk! Volgens mij veranderd het ook steeds! Ik zou me er ook veel aanhouden.

 3. Joyce & Carmelina op 23 november 2016 om 07:57

  Het blijft veranderen haha! Ik denk dat als je dingen met mate doet en zorgt dat het goed vers is er weinig mis kan gaan.

 4. MamaIssues op 23 november 2016 om 08:51

  Lastig he al die verschillende verhalen!
  Inderdaad je gevoel volgen is het beste!!

 5. Nicole op 23 november 2016 om 08:52

  Ik volg het Voedingscentrum. Maar gaat me vrij makkelijk af. Op sushi na, ik mis sushi zoooooo.

 6. MetMirjam op 23 november 2016 om 08:54

  Rauwe vis zou ook moeten kunnen, als het maar vers is. Maar wanneer is het dan vers genoeg en wanneer niet? Ik heb het zelf toch maar niet gegeten toen ik zwanger was – het voelde voor mij niet goed.

 7. Monique op 23 november 2016 om 09:59

  Ik moet aan Frozen denken door je laatste zin, haha! Maar het klopt hoor. Salami en gerookte vleeswaren mogen opeens ook niet meer. Ik kreeg van mijn vk het advies om 1 (betrouwbare) bron te volgen en daar bij te blijven. Dan raak je ook niet in de war. En inderdaad gewoon lekker genieten van je zwangerschap, dat is het allerbelangrijkste!

 8. marleen@burgertrutjes op 23 november 2016 om 10:14

  Oooh ik zou vooral mijn wijntje missen 😉 hihi!

 9. Nienke op 23 november 2016 om 10:38

  Volgens mij is het zo dat je in de zwangerschap geen vacuümverpakt voedsel mag eten, vandaar dat erop de site van het voedingscentrum staat dat je geen haring e.d. mag eten (better safe dan sorry, zullen ze wel denken). Maar echt vers gerookte vis, van de visboer, mag wel. Of verse zure haring dus.
  Ik was vorig jaar na 6 jaar weer zwanger en stond echt versteld van wat je allemaal niet meer mag eten in de zwangerschap. En dan ook nog al die tegenstrijdige informatie op internet, heel verwarrend!

 10. Anita op 23 november 2016 om 14:12

  Zoveel mensen, zoveel meningen. Ik eet niets rauw en inderdaad de kazen waar dat op staat.

 11. Dagmar op 23 november 2016 om 14:21

  Haha zo herkenbaar! Ik dacht in het begin eigenlijk dat ik amper meer wat mocht eten en keek tien keer naar elke verpakking voordat ik het toch besloot te eten. Maar achteraf gezien valt het reuze mee en mag je juist veel meer dan ik had verwacht 🙂 En inderdaad; het volgen van je gevoel blijft het beste en lekker afwisselen tussen de gerechten. Leuk artikel!

 12. Esther op 23 november 2016 om 15:34

  Twee woorden: gezond verstand. Laat je niet gek maken en geniet van je zwangerschap!

 13. MARIJKE op 23 november 2016 om 15:56

  Zo wist ik niet dat je geen softijs mocht eten! Was net zwanger toen het zo warm was in nederland en mocht geen softijs. Las op internet dat er door de manier waarop de machines werken bacteriën in kunnen zitten die gevaarlijk zijn als je zwanger bent. Nou je moet het allemaal maar weten haha. Haring had ik nog niks over gelezen.

 14. Jenn op 23 november 2016 om 18:39

  Volgens mij veranderen die dingen regelmatig. Vroeger werd er gerookt en gedronken tijdens de zwangerschap, men wist niet beter. Ik zou idd gewoon doen wat goed voelt en me houden aan de algemeen bekende dingen. Maar misschien denk ik daar wel heel anders over als ik zelf zwanger zou zijn hoor.
  Ik heb trouwens ook gehoord dat zalm uit blik wel mag. (of was het nou verse en uit blik juist niet? Ik weet het niet meer, maar één van beide zou wel mogen begreep ik)

 15. Margriet op 24 november 2016 om 17:53

  Bij haring gaat het erom of de haring bevroren is geweest en dus niet echt vers. Maar hele verse haring mag blijkbaar wel gewoon. Ik at tijdens mijn zwangerschap ook per ongeluk een stukje zonnevis, maar gelukkig kan een kleine hoeveelheid niet zo’n kwaad. Er zijn gewoon zoveel tegenstrijdige lijstjes.

 16. Sheila op 24 november 2016 om 19:52

  Omdat ik pas tijdens het reizen in Thailand een zwangerschapstest kon doen, had ik ook niet meer direct bij de hand wat ik wel of niet mocht eten. Sommige dingen weet je nog, maar er kan altijd wat bij komen. Verse vis is goed. Maar als ik er niet op kan vertrouwen, eet ik het niet. In Azië liet ik ook sla achterwege. Zo goed wordt het niet altijd gewassen en dan ook gewoon met kraanwater (wat daar dus geen drinkwater is).

 17. Merel op 29 november 2016 om 07:04

  Ik vond salami de grote verrassing. Uiteindelijk wel gewoon gegeten, verloskundige zei dat het kon, zeker als het gegrild was. Maar ook dat de meningen best uiteen liepen en ik dat in mijn achterhoofd moest houden.

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje