Wat nou als je wél gebeld wordt over de hielprik?

Wanneer je een kindje hebt gekregen komt er in de kraamweek ook altijd iemand langs voor de hielprik. Doorgaans is het zo dat wanneer er iets gevonden wordt je binnen vier weken wordt gebeld. Maar aangezien het om zeldzame ziektes gaat gebeurd dit vrijwel nooit. Maar wat nou als je wél gebeld wordt over de hielprik?

Dat overkwam ons dus. Afgelopen dinsdag kwamen ze aan huis voor een gehoortest en hielprik bij Milo. Een test waarbij ik zelf weinig had nagedacht want je hoort nooit dat er iets gevonden wordt. Maar er zijn altijd uitzonderingen op de regel en in dit geval waren wij dus die uitzondering. Of ja, Milo dus.

Het telefoontje

Het was donderdagochtend dat mijn telefoon ging. Ik herkende het nummer niet direct maar werd de hele dag al gebeld door instanties als het consultatiebureau dus stond er niet bij stil. Toen ik opnam en hoorde dat het een huisarts was, was ik direct op mijn hoede. Hij vertelde dat ik niet moest schrikken (duh wat doe je dan), maar dat het ging om de hielprik. Nou veel had ik van die hielprik niet onthouden maar wel dat als je een telefoontje kreeg van de huisarts het foute boel was.

Na een lang verhaal van de beste man (wat veel korter had gekund) wist ik nog niet veel behalve dat er afwijkende waardes waren gevonden wat betreft de schildklier bij Milo en dat we die middag nog naar de kinderarts in het ziekenhuis moesten. De verloskundige en kraamhulp waren op dat moment bij mij dus die konden me oprapen. Een combinatie van hormonen en angst want het was dag 7… Dezelfde dag dat Fay doodziek in het ziekenhuis werd opgenomen drie jaar geleden.

Kinderarts en bloedonderzoek

Mijn moeder kwam vanuit haar werk naar ons toe om mee te gaan naar het ziekenhuis en wat was dat fijn. Ook Fay ging mee en ik ben nog nooit zo trots op haar geweest. Wat was ze de perfecte grote zus en wat deed ze het goed al die uren in het ziekenhuis. We moesten eerst bij de kinderarts langs die ons een beetje uit probeerde te leggen wat ze nu in het bloed ontdekt hadden en hoe of wat verder. Milo werd ook lichamelijk helemaal onderzocht en ik kreeg een heleboel vragen over Milo en hoe hij het deed.

Daaruit kwam al de conclusie dat Milo in ieder geval nog niet ziek was en er nog geen last van had. Hoe of wat verder dat zou verder bloedonderzoek moeten uitwijzen dus we mochten door naar de bloedafname. Daar werd Milo in zijn armpje geprikt om bloed af te nemen en oh wat deed dat toch pijn bij ons mannetje. Ik vond het wel erg fijn dat een bekende van ons de afname deed. Dat voelde toch iets veiliger.

Aangezien de uitslag van het onderzoek wel een paar uur op zich zou laten wachten gingen we terug naar huis waar we een telefoontje kregen met de uitslag later die dag. Uit het onderzoek kwam in ieder geval dat er iets is met de schildklier, maar wat is nog niet duidelijk. Omdat ook niet alles getest kon worden moesten we vrijdagochtend terug komen voor nog een bloedonderzoek.

Wat weten we nu

Op het moment van schrijven hebben we de uitslag van het tweede onderzoek ook gehad en is ons al iets meer duidelijk en eigenlijk ook weer niet.

Wat wel duidelijk is, is dat er afwijkende schildklierwaardes zijn. Dit is een indicatie dat er een probleem is. Een oorzaak van die afwijkende waardes. Maar wat dus nog niet duidelijk is, is wat dan de oorzaak is. Het is nogal een medisch verhaal wat veel beter door een arts uitgelegd kan worden dus daar begin ik nu even niet aan. Maar het komt er op neer dat er nog meer onderzoeken nodig zijn (zondag bloedonderzoek en maandag een echo).

Wat we weten is dus dat er een schildklierprobleem is bij Milo, waar uiteindelijk iets aan gedaan moet worden. Maar wat dat weten we (en de artsen) nog niet. Daar hopen we komende week achter te gaan komen. Voorlopig zitten we dus weer even in een rollercoaster van onzekerheid en onduidelijkheid.

Uitgelichte foto komt van Shutterstock.

58 reacties op “Wat nou als je wél gebeld wordt over de hielprik?

Reageren is niet mogelijk.