Nieuwe auto kopen? Een superhandig wensenlijstje!

Je oude auto helemaal opgereden of is je gezin je auto ontgroeid? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe auto. Maar een auto kopen is een flinke investering, dus ga goed voorbereid naar de dealer of garage. Ik gebruikte onderstaande checklist van Independer met 6 slimme tips voor ouders met jonge kinderen.

Jonge kinderen? Hoge instaphoogte

Met jonge kinderen is het prettig om een auto te hebben met een hoge instap. Hierdoor hoef je minder diep te bukken bij het plaatsen van een kinderzitje of het vastklikken van de gordels. Zo’n hoge instap is ook fijn als je rugklachten hebt, erg lang bent of wat ouder bent. Wij hebben zelf een Opel Meriva met een redelijk hoge instap en ik kan je vertellen dat dit echt heel fijn is.

Let op aantal zitplaatsen én (bagage)ruimte!

Heb je een (groot) gezin? Dan is het fijn om iets meer ruimte in de auto te hebben. Voor jou kan een stationwagen, vierdeurs sedan of zelfs een MPV een goede keuze zijn. Dat is ook handig als je regelmatig bagage of spullen in je auto wilt vervoeren. Als je meestal alleen of met z’n tweeën in de auto zit, heb je waarschijnlijk voldoende aan een tweedeurscoupé.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Ga veilig de weg op

Bij een nieuwe auto zijn de belangrijkste veiligheidsvoorzieningen aanwezig. Vraag na wat de standaarduitrusting is van de uitvoering van jouw keuze. Let tijdens je proefrit op:

 • airbags
 • een goede, ergonomische zitpositie
 • anti-whiplash hoofdsteunen
 • het zicht rondom
 • aanwezige veiligheidssystemen (zoals Elektronische Stabiliteitscontrole)
 • stuurbekrachtiging
 • kreukelzones

Draag een steentje bij aan het milieu

Wil je het milieu zo min mogelijk belasten met je auto? Dan kun je kiezen voor een zuinige en schone auto. Een schone auto betekent dat deze minder schadelijke stoffen uitstoot, zoals CO2. Een zuinige auto verbruikt weinig brandstof. Op het energielabel staat hoe schoon en zuinig een auto is. Dit label geeft informatie over:

 • hoeveel brandstof de auto verbruikt;
 • de klasse van zuinigheid (loopt van A, zeer zuinig met brandstof tot G, zeer onzuinig);
 • wat de aandrijving is (brandstofsoort, hybride of elektrisch);
 • de CO2-uitstoot in gram per kilometer.

Goed om te weten: hoe zuiniger en schoner een auto is, hoe minder belasting je betaalt.

Benzine, diesel of LPG?

Als je graag een zuinige en schone auto rijdt, is het goed om na te denken over de soort brandstof waarop je auto moet rijden. Een elektrische auto is natuurlijk schoner dan een dieselauto. En als je niet heel veel kilometer per jaar rijdt, kan een elektrische auto een goede keuze zijn voor jou. Maar rijd je veel kilometers per jaar? Dan is een elektrische auto wat minder praktisch omdat je je accu om de zoveel tijd moet opladen.

Als je voor een auto gaat die niet elektrisch rijdt, heb je verschillende opties. De meest bekende brandstofsoorten zijn diesel, benzine en LPG. Hoe kies je daaruit? Je kunt letten op:

 • Milieubelasting. LPG is minder schadelijk voor het milieu dan benzine of diesel.
 • De prijs. Zo is benzine is een stuk duurder dan diesel of LPG.
 • De motor. Een LPG-installatie is prijzig, maar is wel goedkoper dan diesel of benzine.
 • Wegenbelasting. Voor benzineauto betaal je minder wegenbelasting dan voor een dieselauto, vanwege de belasting op het milieu.
 • Trekkracht. Hang je regelmatig een caravan achter de auto? Dan is een dieselmotor interessant, deze heeft meer trekkracht dan bijvoorbeeld een benzinemotor.

Nieuwe auto kopen? checklist

Liever de voordelen van een elektrische auto, maar ver genoeg kunnen rijden op benzine, diesel of LPG? Dan kan de hybride auto een oplossing zijn. Een hybride auto heeft een elektromotor én een verbrandingsmotor.

Goed om te weten: de overheid heeft besloten deze auto’s steeds meer als ‘normale’ auto’s te behandelen, waardoor de belastingvoordelen minder worden. Omdat dit soort auto’s een veel kleiner deel van hun kilometers elektrisch rijden dan gedacht.

Wat kost de auto per maand?

Als je een auto hebt, krijg je te maken met verschillende kosten. Bijvoorbeeld voor de wegenbelasting, aanschafbelasting, onderhoud, brandstof, een parkeerplaats en je autoverzekering. Zet al deze kosten eerst even op een rij, voordat je een definitieve keuze maakt. Zo kun je ook zien of je de auto die je op het oog hebt, echt kunt en wilt betalen.

Tip: onthoud dat je bespaart op je autoverzekering als je weinig kilometer rijdt of een kleinere auto koopt.

Tijd voor een proefrit!

Heb je je wensenlijstje gemaakt? Dan is het tijd om hiermee langs verschillende dealers te gaan en uitgebreid te gaan proefrijden. Een nieuwe auto is één van de grootste aankopen in je leven, dus neem er goed de tijd voor.

En een bonustip!

Dit advies kreeg ik van een auto-expert van Independer, misschien heb jij er ook iets aan. Als je jouw favo auto hebt gevonden, is het tijd om te onderhandelen over de prijs. Het is slim als richtlijn voor de onderhandelingen 4 tot 8 procent van de cataloguswaarde te nemen. Lukt het je niet om iets van de vraagprijs af te halen? Probeer er dan gratis extra accessoires of opties bij te krijgen. Ruil je je auto in? Laat hem dan van tevoren taxeren, zodat je beter weet wat je huidige auto waard is.

Wat zijn jouw ervaringen bij het kopen van een nieuwe auto?

Afbeeldingen: KurhanAnna Grigorjeva

2 reacties op “Nieuwe auto kopen? Een superhandig wensenlijstje!

 • Bedankt voor dit handige lijstje dat ik goed kan gebruiken nu ik ook op zoek ben naar een nieuwe auto. Ik vind het belangrijk om zuinig te rijden en niet te veel wegenbelasting te betalen. Daarnaast moet ik ook voldoende boodschappen kunnen meenemen in mijn auto.

 • Erg handige lijst zeg! Mijn dochter is ook op zoek naar een nieuwe auto en weet niet zo goed waar ze haar zoektocht moet beginnen. Ik ga haar dit artikel gelijk even doorsturen!

Reageren is niet mogelijk.