Niet elke dag naar school – ervaringsverhaal

niet elke dag naar school ervaring

In principe zijn kinderen tussen de 5 en 16 jaar leerplichtig en moeten zij dus elke dag naar school. Echter zijn er ook uitzonderingen daargelaten. Zoals in het geval van ons zoontje. Vorig schooljaar, in groep 2, bleef hij al op vaste basis om de week op de vrijdag thuis en waren er ook nog vele andere dagen waarop hij thuis bleef voor of na een afspraak. Dit jaar is hij standaard op de woensdag thuis en gaat hij dus niet elke dag naar school. In deze blog vertel ik hoe, wat en waarom.

Kort achtergrond informatie zoontje

Voor wie niet bekend is met de achtergrond van ons zoontje, hier even een korte uitleg. Onze jongste is geboren met een zeldzame genetische afwijking, dit hebben wij bevestigd gekregen toen hij drie jaar oud was. Zijn beperking zorgt er onder andere voor dat zijn energie 3x zo snel op gaat als bij een ander. Alles wat hij doet – of dat nu lopen, schrijven, zitten of staan is – kost hem dus heel veel moeite en dat zorgt er ook voor dat hij soms bepaalde dingen niet meer kan. Of bijvoorbeeld heel erg ziek wordt door oververmoeidheid.

Vrijstelling voor aantal uur onderwijs – kind 5 jaar

Doordat ons zoontje dus een hele andere energie belasting heeft dan andere kinderen en daarbij ook nog eens een lage weerstand heeft wordt hij dus ook sneller ziek. Vorig schooljaar, toen hij in groep 2 zat en vijf jaar was, was het zelfs zo erg dat hij na schooltijd niets meer kon en hij ook regelmatig gewoon echt doodziek was van vermoeidheid. Het brak hem en ons enorm op en we gingen dus naarstig opzoek naar een oplossing.

Bol AlgemeenBol Algemeen
niet elke dag naar school

Gelukkig was daar een kennis die ons wees op de vrijstelling die vijfjarigen kunnen krijgen. Het is namelijk in de wet geregeld dat wanneer kinderen van vijf jaar nog moeite hebben met een volledig schoolweek zij 5 uur in de week thuis mogen blijven. Dit gaat overigens wel in overleg met de directeur. Heeft je kind dan nog steeds meer rust nodig dan kun je nog 5 extra uren vrij aanvragen. Dit mag tot je kind zes is en mag in totaal niet meer dan 10 uur in de week zijn. Bron

Vier dagen naar school in plaats van vijf

Alhoewel ons zoontje nu dus zes jaar is en bovenstaande vrijstelling niet meer voor hem geldt gaat hij op dit moment toch maar vier dagen naar school in plaats van vijf. Dit in overleg met de artsen, school en de leerplichtambtenaar. Je kunt namelijk ook vrijstelling krijgen door ziekte of een stoornis. En dat is dus het geval bij ons zoontje. Door zijn beperking is volledig naar school gaan teveel, dus krijgt hij een vrijstelling.

Of dit voldoende is zal moeten blijken, daar is nu nog niet echt iets van te zeggen. Ik merk wel dat het rust moment zo midden in de week er in ieder geval voor zorgt dat hij ook buiten school om nog energie genoeg heeft om leuke dingen te doen. Denk bijvoorbeeld aan buiten spelen, met vriendjes afspreken en dagjes weg met het gezin. En dat is eigenlijk net zo belangrijk om te kunnen als naar school gaan.

2 reacties op “Niet elke dag naar school – ervaringsverhaal

  • Mijn zoon heeft een ernstige vorm van epilepsie en gaat ook regelmatig niet volledig naar school. Er zijn inderdaad heel veel mogelijkheden voor. Hij heeft heel vaak een aangepast rooster gehad.

  • Ik wist dit niet Nicole. Wat goed dat vrijstelling mogelijk is wanneer je kind dat nodig heeft (in overleg met artsen, school en leerplichtambtenaar dan). Ontzettend naar om te lezen dat Milo zo’n lage weerstand heeft, maar wat fijn dat dit kan en dat dit hem helpt.

Reageren is niet mogelijk.