Hoera voor de speen?

nadelen-speen-hoera

Je hoeft geen oplettende lezer te zijn om te weten dat onze dochter een speen heeft. Regelmatig zie je foto’s voorbij komen waarop ze een fopspeen in heeft of in haar hand heeft. Iets waar ik me echt enorm aan irriteer, maar waar we op dit moment nog even niets aan doen. Ze is nog geen twee en dus laten we het nu nog even voor wat het is. Dat de speen een enorm fijn hulpmiddel is, dat klopt. Maar zie er maar eens vanaf te komen! Vandaar ook de twijfelachtige titel. Want is het wel zo fijn die speen?

* Wij noemen de speen altijd ‘fiep’ dus daarom zul je dit woord ook als vervanging er soms tussen zien staan.

 

Waarom ik baal van de speen

Er zijn een aantal redenen waarom de speen niet bepaald mijn beste vriend is. En dat is nogal zacht gezegd, want soms heb ik echt de neiging dat ding door de hakmolen te halen.

 • In het begin kon Fay het speentje natuurlijk niet zelf inhouden. Eén beweging en het ding lag er weer uit. Met als resultaat dat ze begon te huilen en ik het speentje weer terug moest stoppen.
 • Speentjes raken altijd zoek. Ja ook met een speendoekje of speenketting. Hoe we het voor elkaar krijgen? Joost mag het weten.
 • Op een gegeven moment is het gewenning geworden. En haar beste vriend. Het liefst loopt ze de hele dag met dat ding in haar mond. Nu mag dat niet van ons en krijgt ze hem alleen als ze moe, ziek of hongerig is en moet wachten. Maar op andere momenten dat ze hem dus wil en niet krijgt is het echt drama!
 • We vragen ons af hoe we in hemelsnaam zonder al teveel gedoe die fiep weg gaan krijgen over een tijdje. Daar kan ik echt mijn hoofd over breken.

Waarom de speen geweldig is

 • Fay had een enorme zuigbehoefte, maar omdat ik geen borstvoeding kon geven was de fiep een uitkomst.
 • In haar eerste levensjaar had onze dochter een hartritmestoornis en de speen gaf haar heel veel rust. En ons dus ook.
 • Nog steeds vindt onze dochter heel veel troost in haar fiep. Wanneer ze verdrietig is komt ze zeker wel naar mij of mijn man toe, maar haar fiep is dan net dat beetje extra wat ze nodig heeft.
 • Onze dochter speelt altijd nog even in bed, haar speen is dan een ideaal speelkameraadje en een handige hulpmiddel voor inslapen.
 • Toch blijft het zo dat een fopspeen makkelijker af te leren is dan duimen. Een duim heeft ze namelijk haar hele leven lang bij zich. De speen kunnen we straks “gewoon” weggooien en dan is hij er niet meer.

Lees ook: 10 weetjes en 10 tips

voordelen speen

Je ziet het. Er zijn vrijwel net zoveel voordelen als nadelen aan de fopspeen. We zijn erg blij ermee dat die dingen bestaan en dat onze dochter daar dus zoveel troost aan heeft. Maar we moeten binnenkort toch echt even rondom de tafel en een plan van aanpak maken wat betreft het weglaten van dat ding. Dat plan geldt dan voor ons, maar ook zeker voor de opa’s en oma’s waar ze regelmatig naartoe gaat. Dat wordt nog even het internet afstruinen en kijken wat bij ons, maar ook bij Fay, past.

Heeft jouw kind een speen (gehad)?

WhatsApp Image 2021-11-21 at 4.12.06 PM
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Aboneer je op deze blog

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

DIT DELEN:

Deze blog kun je in de volgende categorieën vinden
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Nicole

Nicole

Nicole is de eigenaresse van de blog Meisje-Eigenwijsje, vrouw van Bart en moeder van een vrolijke dochter genaamd Fay plus kleuter zoontje Milo. Naast schrijven houdt Nicole enorm van leuke uitjes, lezen en series kijken. Ook heeft ze inmiddels, naast deze blog, een tweede bedrijf opgestart waarin ze ondernemers helpt als Instagram juf & inspirator om online zichtbaar te zijn en zo te groeien.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

33 reacties

 1. Channa op 4 februari 2016 om 06:24

  Jamie heeft er eentje gehad. Ben blij dat we daar vanaf zijn. Fenna heeft er nooit eentje gehad en daar hebben we die ellende van het afleren dus gelukkig niet 🙂

  • Nicole op 5 februari 2016 om 05:21

   Oh dat is wel fijn dat Fenna er geen heeft gehad. Zie de bui namelijk al hangen dat we dan net de speen hebben afgeleerd en bij een nieuwe baby ze t speentje afpakt haha..

 2. simpel, met een snufje liefde op 4 februari 2016 om 06:28

  Hier hebben ze allebei een speen gehad. het eerste jaar mochten ze hem de hele dag, vanaf 1 jaar alleen in bed. Met bijna 3 jaar is hij weggegaan.

  • Nicole op 5 februari 2016 om 05:22

   Hier was het ook vanaf 1 alleen in bed en ging goed.. Totdat we op zomervakantie gingen… Onze eigen fout en nu krijgen we het niet voor elkaar.

 3. Priscilla op 4 februari 2016 om 06:55

  Ja zeker! Ik vind ze ideaal, buiten het feit dat ze altijd kwijt raken natuurlijk. Ik vond alles best zolang hij er maar vanaf was voordat hij naar de basisschool ging. Dat was een paar dagen afzien aangezien hij niet in slaap kwam zonder speen maar toen was hij ook zo gewend aan het leven zonder speen. Ik heb zelf tot mijn 14e geduimd dus dat is nog wel een verschil.

  • Nicole op 5 februari 2016 om 05:22

   Ja ik ben wel bang dat ze gaat duimen.. Nu ook al vaak vingers in de mond als de speen er niet is..

 4. demallemolenmoeder op 4 februari 2016 om 06:55

  Mijn dochter heeft ook een speen. Het is nu zelfs bewezen dat het helpt om wiegendood te voorkomen. Ze is nu net 1 jaar en mag haar speen nog maar alleen in tijdens het slapen.

  • Nicole op 5 februari 2016 om 05:23

   Ja zoiets las ik ook!

 5. Judith op 4 februari 2016 om 07:34

  Ja Miya doet hem het liefst ook niet uit. Keira had op een gegeven moment echt een vreselijk gebit, maar toen ze 4 was (Ja laat, ze had hem alleen voor te slapen nog) hebben we hem weggegooid, hij was op, en het was klaar. Ging vrij makkelijk en gebit is helemaal perfect gelukkig. Hoop bij miya ook zo makkelijk gaat, die gebruikt hem minder dan zij deed.

  • Nicole op 5 februari 2016 om 05:24

   Gelukkig dat Fay niet de enige is dan..

 6. miranda op 4 februari 2016 om 07:43

  Inderdaad, voor- en nadelen voor een speen.
  Sanne had in het begin wel een speen maar is er nooit gek op geweest en nu wil ze hem helemaal niet meer. Ze duwt m steevast haar mond uit.
  Vind ik wel eens lastig want ze heeft soms voor het in slaap vallen nog wel eens zuigbehoefte. Een speen zou dan zo makkelijk zijn.
  We hebben t een tijdje opgelost met onze pink, maar zijn daar mee gestopt omdat we wilden voorkomen dat ze alleen nog maar in slaap kon vallen met onze pink.
  Nu heeft ze niks, geen speen, geen eigen duim, geen pink van ons en dat lijkt gelukkig prima te gaan.

  • Nicole op 5 februari 2016 om 05:25

   Oh dat is wel fijn dat ze toch zonder kan slapen! Scheelt weer afleren..

 7. Marij op 4 februari 2016 om 07:45

  Denk er hetzelfde over. Soms wou ik dat we er geen hadden aangeschaft. Nu proberen we de momenten dat ze hem niet in hoeft/mag steeds langer te maken maar o wee als Eline de speen dan weer ziet…het beste kunnen we hem op een plek leggen zoals in bed zodat ze weet dat ze hem alleen daar krijgt maar aan de andere kant is het in sommige situaties nog ideaal zoals inderdaad wanneer ze gaat mopperen of ziek is. Zo bouwen we het langzaam af.

  • Nicole op 5 februari 2016 om 05:26

   Nou ik ben wel blij dat het haar die rust is gegeven dus als ik het mocht overdoen kreeg ze weer die speen alleen hadden we het in de vakantie anders gedaan. Hadden het namelijk al afgebouwd maar toen weer teveel gegeven..

 8. Marjo op 4 februari 2016 om 07:58

  Hier drie kids gehad met een speentje, bij de oudste met 3 afgebouwd, vond ik achteraf te laat. Nummer 2 met 2,5 afgebouwd, dat ging goed maar die ging er stiekum vandoor met de speen van nummer 3. Bij laatste zijn wij gestopt toen ze ruim een jaar was, de laatste ging kapot, gezegd dat ze op waren en twee nachten even wennen en geen probleem meer. Dus nu alweer een tijd geen speentjes in huis en dat is heerlijk! De tanden van de kids staan alle aal netjes dus daar geen last van gehad. Het speentje hadden ze wel alleen met slapen daarna ging het in een speciaal mandje op de kast, scheelde een hoop gedoe!

  • Nicole op 5 februari 2016 om 05:27

   Ja dat is ons ook een tijd gelukt dat ze hem alleen in bed kreeg.. En dat ze er vandoor gaat met de speen van een eventueel broertje of zusje ben ik ook bang voor haha..

 9. Charlotte op 4 februari 2016 om 08:00

  Herkenbaar hoor! Aukje heeft er nu nog 1 in haar bed liggen. Dat waren er 4 dus we zijn aan het afbouwen haha. Hopelijk kan ze snel helemaal zonder!

  • Nicole op 5 februari 2016 om 05:28

   Gaat vast goedkomen!

 10. Lilly op 4 februari 2016 om 09:59

  Blijf het altijd wel grappig vinden dat kinderen zo’n “steun” hebben aan een speen.
  Bij sommige kinderen geeft het weglaten weinig problemen. Wanneer hij kapot/kwijt is melden dat je geen nieuwe meer hebt is dan al genoeg. Maar vaak kost het meer moeite..
  Ik hoor op mijn werk vaak dat ze de speen meegeven aan sinterklaas, voor de pietjes in Spanje ofzo. Of wanneer er iemand in de omgeving een baby krijgt, samen opsturen of afgeven wanneer de baby is geboren. Het is toch bij ieder kind weer anders, maar hoop dat het bij jullie weinig problemen gaat geven straks!

  • Nicole op 5 februari 2016 om 05:29

   Ja hier wilden we dat met de nieuwe baby ook doen, ze heeft er een nichtje bij en proberen haar zo duidelijk te maken dat de speen voor baby’s is.. Werkt nog niet haha. Maar gaan denk ik ook dat van Sinterklaas proberen..

 11. Nicole op 4 februari 2016 om 10:19

  Ons zoontje heeft geen speen. Ik was zelf al gen enorme voorstander, maar het werd me makkelijk gemaakt, want ons zoontje moest er NIETS van hebben, Hij weigerde het gewoon en na een paar seconde spuugde hij het al weer uit. Hij sabbelde in het begin aan mijn pink soms.

  • Nicole op 5 februari 2016 om 05:30

   Ja dat is ideaal. Hier had ze het door haar stoornis vooral echt nodig plus ik gaf geen borstvoeding. Maar had liever ook een weigeraar gehad!

 12. Jess op 4 februari 2016 om 10:47

  Mijn dochter had een speen voor de eerste 3 maanden. Ik zei al van te voren dat ik de speen alleen ga gebruiken als het echt moet en niet als troostmiddel of zo. Zei gebruikte hem heel weinig en na 3 maanden was het weg. Heel blij mee. Ik irriteer me enorm om grote kindjes te zien lopen met een speen in de mond. Ik vind dat het meer aan de ouders ligt dan aan het kind zelf. Als je de speen weggooit kan de kind niks aan doen. Ja de kind gaat zeker huilen en zeuren maar na paar dagen is het voorbij.

  • Nicole op 5 februari 2016 om 05:31

   Ja alleen dat vele huilen gaat natuurlijk wel door merg en been ? En de discussie is ook wanneer is een kindje te groot?

 13. Yvonne op 4 februari 2016 om 13:42

  Lastig iets die speen hoor..

  Dochterlief gebruikte em zelf niet meer met 1 jaar.. en met 2 jaar pakte ze der duim.. Ze lijkt daar nu met een jaar of 6 eindelijk mee opgehouden te zijn..

  Zoonlief heeft ons met 2,5 jaar een hartverzakking gegeven. Die riep heel hard maaaamaaaaa mijn peen is stuuuukk!! Die had em dus stuk gebeten zucht.. Ik heb toen maar volgehouden dat ie stuk is en dat we geen andere hebben.. Hij duimt gelukkig niet.

  Maar je hoort verschillende methodes.. Beide mochten de speen/duim met 2 jaar niet meer overdag gebruiken alleen in bed. maar goed hopelijk vind je een goede methode die bij jullie past zonder al te veel drama..

  • Nicole op 5 februari 2016 om 05:32

   Ja wij gaan inderdaad ook weer een poging doen om hem alleen in bed te houden.

 14. Simone op 4 februari 2016 om 15:26

  Mirthe gebruikt ook een speentje. Ook vanwege grote zuigbehoefte en niet in willen slapen begonnen hiermee, na een week of twee. En nu gebruikt ze hem nog. Maar alleen voor het slapen gaan. En als ze eenmaal slaapt haal ik hem ook weer weg. Ik wil zoveel mogelijk de afhankelijkheid van dat ding (want ik zie ook de bui al hangen) voorkomen.

  • Nicole op 5 februari 2016 om 05:33

   Oh ja weghalen is ook slim. Hier kan dat echt niet met onze lichte slaper. Maar een idee voor een eventuele volgende ?

 15. Liess op 4 februari 2016 om 15:35

  Ik vind t persoonlijk alleen erg om een groter kind met een speen te zien als ze overal ermee lopen. .. ook buiten enzo.
  Maar als ze nog behoefte hebben aan de speen in bed, of als ze moe zijn, ach…..

  • Nicole op 5 februari 2016 om 05:34

   Ja dat is ook zo, heb ook geen moeite met de speen in bed.

 16. Nathalie op 4 februari 2016 om 21:44

  De jongste heeft een speen gehad…. die had zoveel zuigbehoefte dat ik er als (borstvoedende) moeder echt gek van werd! k was er erg blij mee, ze sliep bij ons in de co sleeper dus van een fopje kwijt had ik niet zo heel veel last.

  Toen ze een jaar of twee, drie was kon ze haar fopspenen niet meer vinden… ze had ze verstopt voor de honden, tja en dus ook voor haar zelf 😉

  Wij vonden ze later die avond, maar ze ging zonder slapen en nooit heeft ze er meer ééntje in haar mond gehad.

  • Nicole op 5 februari 2016 om 05:34

   Dat is fijn zeg! Zo heeft ze het zelf “opgelost”

 17. Insoon op 5 februari 2016 om 08:56

  Mijn nichtjes en neefje hebben ook alle 4 een speen gehad. Op een gegeven moment mochten ze de speen alleen nog in bed als ze gingen slapen. Maar natuurlijk kwam er toch een keer ’n moment dat ze van de speen af moesten. Mijn oudste nichtje kwam zelf met een oplossing… ze zag op tv beelden van arme kindjes die moesten huilen en besloot dat haar speen naar zo’n kindje moest (zo lief) en ze heeft ook echt de speen in een envelop gestopt en op de bus gedaan… en die speen is stiekum naar mijn ouders gestuurd en die ligt daar nog steeds. We hebben haar ook een kaartje gestuurd (zogenaamd van een kindje) om haar te bedanken en dat kaartje heeft jaren op haar kamer gestaan 🙂

Laat een reactie achter

© 2013 - 2022 Meisje Eigenwijsje