Na 2,5 jaar ziektewet weer op zoek naar werk

Twee en een half jaar. Oftewel 30 maanden. Zo lang heb ik in de ziektewet gezeten. En nu ben ik weer op zoek naar werk. Klaar om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik ben gezond genoeg om (met een aantal beperkingen) me weer volop in de arbeidsmarkt te storten. Je zult de komende tijd dus – naast artikelen over afvallen, het moederschap en nog vele andere onderwerpen – ook artikelen lezen over mijn zoektocht en alles wat ik erbij tegenkom. Met om te beginnen dit artikel.

Wat voor werk deed ik?

Voordat ik in de ziektewet kwam werkte ik sinds een paar maanden bij een grote bank. Het was totaal iets anders dan waarvoor ik gestudeerd had (leerkracht basisonderwijs), maar het was wel iets waar ik me helemaal thuis voelde. Ik werkte als telefoniste waarbij ik klanten van de bank aan de telefoon kreeg die vragen hadden, problemen met betalingen, verzekeringen, enzovoort. De ene keer kon ik hun vraag zelf beantwoorden of hun probleem oplossen, een andere keer moest ik hen toch doorverbinden met mijn collega’s die bij de bank op locatie werkten. Het was werk waarin ik enorme doorgroei mogelijkheden zag en waarbij ik ook door korte casussen steeds meer leerde.

Om deze baan te krijgen heb ik enorm mijn best gedaan hen te laten zien dat ik, naast potentie, ook echt wilde. En niet terug het onderwijs in wilde. Dat is namelijk wel een ‘angst’ die werkgevers vaak hebben als ze zien dat ik uit het onderwijs kom. Maar gelukkig gaven ze mij de kans en nadat ik mijn WFT basis diploma behaald had kon ik na een fulltime cursus van drie weken aan de slag. Wat baalde ik, toen ik na vier maanden de ziektewet in moest omdat het helemaal niet goed ging met mijn zwangerschap. Toch had ik goede hoop na mijn bevalling daar weer aan de slag te gaan, maar het liep anders.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Waarom in de ziektewet?

De mensen die me al lang volgen weten het hele verhaal wel, maar voor de nieuwe lezers zal ik het nog even in het kort (probeer ik tenminste) vertellen. Toen ik 24 weken zwanger was kreeg ik een auto-ongeluk. Het was niet ernstig maar wel ernstig genoeg dat ik continu last had van harde buiken en bekkeninstabiliteit. Ik moest rust nemen, heel veel rust, waardoor ik dus niet meer kon werken. Een week na de bevalling bleek onze dochter doodziek en raakte ik in een postnatale depressie. Daar kwam ook nog een ernstige vorm van slaapapneu bovenop en dat alles bij elkaar genomen zorgde er dus voor dat ik in de ziektewet zat en bleef.

Inmiddels is mijn slaapapneu weg, dit door het vele afvallen en doordat mijn amandelen geknipt zijn. En ook mijn postnatale depressie is zo goed als verdwenen. Ik ben er nog niet helemaal en heb nog steeds gesprekken met mijn SPV-er, maar ik voel me weer mezelf. En ik ben klaar om voor de volle 100% aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt.

op zoek naar werk

Op zoek naar werk

Nu ik me weer op de arbeidsmarkt stort komt ook de vraag, naar wat voor werk ben je op zoek? En dat vind ik nog wel lastig hoor, om eerlijk te zijn. Als het gaat om het onderwijs vind ik het nog steeds leuk om kinderen iets te leren en te begeleiden. Maar als ik dan รฉcht eerlijk ben denk ik dat een eigen klas niet voor mij is weggelegd. Ik weet wat mijn valkuilen zijn, dus mij lijkt werken in het onderwijs super leuk. Maar dan het liefst als rugzakbegeleider of invalkracht. Werken op een kinderdagverblijf of een peuterspeelzaal is ook een optie, ik heb in het verleden al op een kinderdagverblijf gewerkt en dat was erg leuk om te doen.

Naast het onderwijs heb ik ook gewerkt op een camping als animatrice, wat erg leuk was, dus bijvoorbeeld in het animatie-team werken op een vakantiepark lijkt me ook erg leuk om te doen. Wel besef ik me dat ik daar verder geen achtergrond in heb, behalve die ervaring op mijn 17e. Wat me ook leuk lijkt is om weer het bankwezen in te gaan. Ik heb de WFT basis niet voor niets gehaald en ben zeker bereid meerdere WFT’s te halen mocht dat nodig zijn. Administratief werk is daarnaast ook wel iets waarvoor ik me interesseer.

En dan heb je nog mijn passie voor schrijven. Dat is echt iets waar ik graag wat mee zou doen in een toekomstige baan, wellicht als freelance schrijver. Of wellicht als tekstschrijver voor een webshop of groot bedrijf. Schrijven is in ieder geval een passie, maar ook een talent zoals ik vaker te horen heb gehad. Dus het zou natuurlijk geweldig zijn als ik mijn passie in mijn werk kan stoppen. Zoals je ziet, ik heb genoeg verschillende dingen die me leuk lijken en waarvoor ik geschikt ben. Nu rest me dus alleen nog die ene leuke werkgever die mij aanneemt.

Heb jij nog tips voor me?

52 reacties op “Na 2,5 jaar ziektewet weer op zoek naar werk

 • Maak veel gebruik van je connecties! Pas je status aan op LinkedIn met daarin het soort baan waarnaar je op zoek bent. Ik heb tot nu toe bijna al mijn banen gekregen via LinkedIn. Laat vooral in je vrienden- en kennissenkring weten dat je weer op zoek bent. Succes!

  • LinkedIn vind ik moeilijk, want wat moet ik dan schrijven bij het soort baan wat ik zoek. Dat is zo divers… Maar gebruik maken van connecties zal ik zeker proberen!

 • Goed zeg, succes! Animatieteams willen meestal graag jonge mensen die het als vakantiebaantje willen doen (ik spreek uit ervaring), of als je met ‘bijzondere’ kinderen wil werken juist iemand die een opleiding in die richting heeft gehad en echt activiteitenbegeleider is.
  Bij ons zoeken ze veel mensen (verzekering), maar dat is wel ver weg voor je.
  Ik kan je de app van indeed aanraden, daarmee kun je zoeken op functie en/of afstand, en als je hem opnieuw opent krijg je op je zoektermen automatisch eerst de nieuwe vacatures sinds de vorige keer dat je hem opende te zien. Ik vond hem ideaal!
  En de fotografie, zou je dat niet willen uitbreiden?

  • Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ja overal willen ze jong, of ervaring of beide. Dat is vaak het probleem. En dat terwijl ik weet dat ik echt wel geschikt ben. Maar er zijn zoveel sollicitanten dat ze veel kunnen eisen. Ik zal die app eens downloaden.. Wat betreft je laatste vraag, dat weet ik eigenlijk niet. Heb het idee dat anderen veel getalenteerder zijn!

 • Blij te lezen dat het stukken beter gaat. Mijn beste advies is: probeer je hart te volgen. Misschien is deze break juist goed om een nieuwe weg in te slaan. Heel veel succes!

  • Nou die break had ik natuurlijk al afgelopen 2,5 jaar. Al was t wel tikkeltje anders. Hart volgen is een goed advies, nu nog snappen wat hij zegt ๐Ÿ˜›

  • Jup, is ook niet iets waar ik over schrijf aangezien ik het al best een tijd niet meer doe. Jij succes met je laatste jaar!

  • Nou het voelt gelukkig ook niet als moeten, ik wil juist dolgraag het huis uit en iets voor mezelf hebben ๐Ÿ™‚

 • Schrijf je in voor een invalpool. Kun je eerst weer eens ervaren hoe het is voor de klas en als invaller. Ik vind het heerlijk. En mocht je dan tzt meer willen, toch pt eigen klas ofzo, dan kan je doorstromen en weet je zelf ook goed welke scholen en soort scholen je leuk vindt.

  • Ja alleen er schijnt van alles te veranderen qua invallen en dergelijke. Ik wil me niet binden aan 1 school. Plus invallen zal de komende maanden er niet meer inzitten ivm de zomervakantie en start nieuw schooljaar. Dus richt mijn pijlen nu toch een andere kant op denk ik..

  • Ja je mag in het bijzonder onderwijs nog maar 6 contracten hebben en dan weer een half jaar eruit. Dus mij meerdere besturen inschrijven is wel nodig. Ik zit bij 1 bestuur nu ook aan mijn max. En kijk na de zomer wel even hoe het loopt. Je hebt ook soort uitzendbureaus hiervoor tegenwoordig, maar snap wel dat je met deze bureaucratie ook graag even de andere kant op zoekt

 • Wat fijn dat je je in ieder geval al weer goed genoeg voelt! En heel veel succes bij het vinden van een leuke baan!

 • Spannend om weer de arbeidsmarkt op te gaan! Tips heb ik nog niet echt maar als ik zelf ook ga solliciteren zijn er wellicht ook dingen waar ik tegenaan loop. Ik Ag je hierin zeker volgen.

 • Wat goed Nicole! Go for it! ๐Ÿ™‚ Er komt vast iets moois op je pad, je hebt er al zo hard voor geknokt! Succes meid!

 • Spannend, maar wat goed dat je weer in het werkveld in wil.
  In ieder geval meerdere richtingen die je wel leuk lijken…
  Succes met je zoektocht naar een nieuwe vaan!

 • Tegenwoordig willen ze graag hbo’ers in de kinderopvang en bij integrale kindcentra (waar basisschool en kinderopvang samenwerken) zullen ze je graag binnen willen halen als invalkracht op zowel de basisschool als kinderopvang. Vaste banen liggen hier niet voor het oprapen, maar als je eenmaal binnen bent als invalkracht, heb je in ieder geval iets om op voort te bouwen.
  Heel veel succes met je zoektocht!

 • Een spannende nieuwe periode! Fijn dat je je goed genoeg voelt om weer te gaan werken. Veel succes met het vinden van de baan die bij je past!

 • Leuk dat je weer op zoek bent naar een nieuwe baan. Ik sta zelf voor de klas en mij lijkt het niets om in te vallen, juist omdat je dan iedere dag weer af moet wachten wat je gaat doen en je geen band op kunt bouwen met de klas (maar er zijn natuurlijk ook mensen die het fantastisch vinden). Ik vond het zelf wel altijd erg leuk om bijlessen te geven. Dat is een stuk rustiger dan een hele klas vol kinderen, maar je hebt wel een aantal vaste leerlingen waarbij je echt vooruitgang kunt zien.

 • Vol blijven houden en doorzetten. Solliciteren is elke keer weer de klap van afwijzing verwerken. Net zo lang tot het raak is. En dat betekent veel pijn verwerken, want het kan even duren voor je weer aan de bak bent…

  • Ja ik weet het, heb helaas al heel veel ervaring ermee haha. En inderdaad het doet pijn en het zal zeker best een tijd duren. Heb niet bepaald de beste papieren..

 • Wat fijn dat het weer zo goed met je gaat! Kun je meisje-eigenwijsje niet winstgevend maken? Tekstschrijver is lastig hoor, denk dat kinderopvang makkelijk te vinden is. Of misschien oppas of gastouder? Succes!

 • Heb bij alle organisaties kinderopvang in de buurt gesolliciteerd en helaas niets uitgekomen tot nu toe. Meisje-Eigenwijsje winstgevend maken dat wil ik liever niet, het is een hobby en het moet geen ‘moetje’ worden..

 • Jeetje wat spannend om weer te gaan werken, heb je er wel weer zin in? Zal wel weer vreemd zijn. In welke regio woon je? (sorry ik volg je nog niet heel lang) ik vond Indeed een hele fijne site. Binnen lopen bij de uitzendbureau’s had naar mijn idee weinig zin. Zorg dat op alle vacature pagina’s je cv up to date is (ik werd toevallig vandaag nog gebeld omdat ze mijn cv ergens hadden gezien). Heb een “concept” brief klaar staan welke je kan aanpassen naar de werkgever/eisen… en vooral heel veel succes gewenst!

  • Ja zeker weer zin in! Ben geloof ik niet helemaal gemaakt voor fulltime thuisblijfmoeder ๐Ÿ˜‰ Woon in Noord-Brabant, regio Eindhoven – Helmond – Weert. Die concept brief heb ik ook, al is dat wel lastig als je in verschillende sectoren solliciteert haha.

 • Dat je 2,5 jaar in de ziektewet hebt gezeten en de reden waarom, wist ik nog niet. Wat fijn dat je nu weer op zoek kunt naar een baan. Zelf heb ik ervaren dat je niet teveel moet verwachten als je solliciteert. Dat kan het niet tegenvallen. Ik hoop voor je dat je een leuke baan gaat vinden. Succes!

 • Tips heb ik niet voor je, maar wel veel succes gewenst! Fijn dat je je weer voldoende in orde voelt om de arbeidsmarkt op te gaan. Succes!

 • Ik wist nog niet waarom je in ziektewet was, maar zo te lezen heb je een heftige periode achter de rug. Fijn dat het nu veel beter met je gaat en je opnieuw kan gaan werken. Dat lijkt me heel spannend na al die tijd. Ik hoop in ieder geval dat je een leuke baan vind die je graag doet want dat is heel belangrijk. Ik heb CVS en fibromyalgie en ben ook al 2 jaar thuis. Ik ben best bang om weer werk te moeten zoeken als het beter met me gaat, want vind maar eens een werkgever die begrip heeft voor je beperking. Dat is allemaal niet zo vanzelfsprekend meer. Anyway, ik wens je veel succes met je zoektocht! Liefs, Vanessa

 • Wat naar voor je dat je op die manier in de ziektewet kwam en dat terwijl je zo’n leuke baan had gevonden. Fijn dat je voldoende hersteld bent om weer aan de slag te gaan. Ik wens je veel succes bij je zoektocht en hoop dat je wat leuks tegenkomt! Spannend!!

 • Stoer en knap dat je het weer aan hebt gedurfd. De markt trekt weer aan, gelukkig. Ik heb zelf ook jarenlang in de ziektewet gezeten. Ik kon bij mijn gemeente subsidie aanvragen voor een technische bijscholing. Misschien kan dat bij anderen ook. Dat maakt je meteen een stuk aantrekkelijker voor een uitzendbureau.

  • Ik heb inmiddels al een baan, duurde niet al te lang. Maar een technische bijscholing is niets voor mij ๐Ÿ˜‰

Reageren is niet mogelijk.