Deze 9 museums in Brabant zijn geschikt voor kleuters

museum kleuter brabant

Wil jij met je kleuter naar het museum in Brabant maar heb je geen idee welke musea leuk zijn voor jonge kinderen? In deze blog deel ik een aantal museums in de provincie Noord Brabant die ook zeer geschikt zijn voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 6 jaar. Want een museum hoeft helemaal niet oubollig te zijn, maar kan juist erg leuk, spannend en leerzaam zijn.

9 musea voor kleuters in Noord Brabant

Stap binnen in de wonderlijke wereld van musea voor kleuters in Brabant, waar nieuwsgierige jonge geesten worden uitgenodigd om te ontdekken, spelen en leren. Ontdek in dit artikel de leukste museums waar kleintjes grootse avonturen beleven!

Prehistorisch Dorp – Eindhoven

Het Prehistorisch Dorp in Eindhoven is een van mijn favoriete museums voor kinderen (en volwassenen). Het is een openluchtmuseum, maar op wisselvallige dagen kun je er zeker ook goed vertoeven omdat je op veel plekken naar binnen kunt.

In hét openluchtmuseum van Noord-Brabant maak je een reis door de geschiedenis door zelf op ontdekkingstocht te gaan. Onderweg ontmoet je historische figuren van de prehistorie tot de late middeleeuwen. Laat je meeslepen door hun boeiende verhalen, leer oude ambachten van hen en verfijn de vaardigheden die door de eeuwen heen de wereld hebben gevormd.

prehistorisch dorp Eindhoven

Het is ook leuk voor kleuters omdat ze er fijn kunnen spelen en vooral ook ontdekken. Er zijn activiteiten die voor zowel jong als oud uit te voeren zijn, soms met een beetje hulp. En alhoewel ze het misschien nog niet volledig zullen begrijpen weet ik zeker dat ze zich uren kunnen vermaken.

Natuurmuseum Brabant – Tilburg

Het Natuurmuseum Brabant is gehuisvest in een prachtig historisch schoolgebouw in Tilburg en ligt direct bij het station van Tilburg waardoor het dus heel makkelijk te bereiken is met het openbare vervoer. Het Natuurmuseum is allesbehalve een stoffig museum waar je alleen kunt kijken zonder aan te raken, interactie staat hier juist centraal! Kinderen kunnen hier volop hun nieuwsgierigheid de vrije loop laten, spelenderwijs ontdekken en leren.

Zoals de naam al aangeeft, draait alles hier om de natuur. Het museum behandelt een breed scala aan onderwerpen in diverse tentoonstellingen. Momenteel is de tentoonstelling ‘Kikker is hier’ te bewonderen, wat ontzettend goed aansluit op de kleutertijd. Je kunt je in Kikkers wereld ontzettend goed vermaken door bijvoorbeeld jezelf te verkleden als een van Kikkers vriendjes, een eigen taart te bouwen, appels plukken en nog veel meer. Ook is er een tentoonstelling BOS die met de seizoenen mee veranderd. Zo is er momenteel een zomerBOS, maar komt de herfstBOS eraan. Maar denk ook aan een tentoonstelling ‘IJstijd’ waarbij je een reusachtige mammoet ontmoet en nog veel meer.

Museum Klok en Peel – Asten

In het museum Klok en Peel vind je eigenlijk twee musea in één, want er zijn twee uiteenlopende collecties te bezichtigen en ontdekken. Je krijg in dit museum niet alleen alles te leren over klokken (daar staat het dorp Asten bekend om), maar je leert ook over de geweldige geschiedenis van de Peelregio. Maak samen met je kind een ontdekkingsreis langs klokken afkomstig van over de hele wereld, luid zelf een klok of bespeel een beiaard of carillon. Ook kun je oog in oog komen te staan met een mammoet, neem je een symbolische duik in de prehistorische zee of je dwaalt lekker rond in de museumtuin.

Er worden ook regelmatig speciale activiteiten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld de pompoendagen in de herfstvakantie. En je kunt bij de kassa ook speurtochten voor de kinderen verkrijgen zodat ze nog meer uitgedaagd worden.

Oertijdmuseum – Boxtel

Tijdens de vakantie zijn wij voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst, naar het Oertijdmuseum in Boxtel geweest. In het Oertijdmuseum stap je rechtstreeks terug in de tijd van de dinosaurussen want zodra je binnenkomt valt je oog meteen op een reusachtig skelet dat tot aan het plafond reikt. Het museum herbergt een schat aan fossielen, botten en zelfs levensechte, bewegende dinosaurussen in de uitgestrekte Oertijdtuin van maar liefst twee hectare. Hier is geen moment van verveling te bekennen; er valt hier zoveel te ontdekken dat de tijd voorbijvliegt zonder dat je er erg in hebt.

Bakkerijmuseum – Luyksgestel

Zelf ben ik er nog nooit geweest maar ik hoor goede verhalen over het bakkerijmuseum in Luyksgestel. Je kunt er diverse workshops volgen, maar ook een rondleiding krijgen in het museum en in de molen. Het schijnt juist ook voor kleine kinderen erg leuk te zijn en je mag er ook je eigen broodje kneden. De rondleidingen zijn op woensdagen en zaterdag om 10.00 uur, 11.30 uur, 13.00 uur en 14.30 uur en de kosten bedragen €7 per persoon inclusief een kopje thee of koffie. Via de website kun je reserveren en vind je ook meer informatie over de workshops.

Boerenbondsmuseum – Gemert

Het Boerenbondsmuseum biedt een authentieke weergave van een Brabants dorp uit het begin van de vorige eeuw. Met zijn levendige boerderijen, knuffelbare dieren, sfeervolle dorpsplein vol ambachtshuisjes en boerderijtjes, een plattelandsschooltje en werkende fabriekjes, waant men zich in het Brabantse platteland van rond 1900. In het museum worden geregeld demonstraties gegeven, ambachten tentoongesteld, en traditionele producten zoals boter, kaas en brood volgens de oude methoden bereid. Ook zijn er leuke activiteiten zoals nestkastjes maken voor de kinderen of klompjes schilderen. Check vooral de website voor openingstijden en de agenda wat betreft de activiteiten.

Nationaal speelgoedmuseum Spelebos – Best

In het speelgoedmuseum Spelebos hebben ze een uitgebreide verzameling historisch speelgoed. Vele van deze museumstukken zijn prachtig verwerkt in levendige diorama’s, waarbij licht, geluid en beweging zorgen voor een fascinerende ervaring. Ontdek hier onder andere de wereld van de Fabeltjeskrant, loopauto’s, modeltreinen, bordspellen en nog talloze andere schatten uit het verleden!

Naast de diverse verzamelingen van oud speelgoed biedt Spelebos ook een scala aan spelen en activiteiten om jezelf de hele middag te vermaken. Hier vind je geen Playstations of fidget toys, maar word je uitgedaagd om klassieke spelletjes te spelen. Wat dacht je van een levensgroot damspel, Boter Kaas en Eieren, Sjoelen of Ganzenbord? Speel deze spellen met je hele familie terwijl opa en oma nostalgische verhalen van vroeger delen.

Philips museum

In het hart van Eindhoven staat het historische fabriekje waar Gerard Philips in 1891 zijn allereerste gloeilampen vervaardigde. Hier vind je vandaag de dag het moderne Philips Museum, dat je meeneemt op een reis door het verhaal van dit bedrijf. Het museum laat zien hoe Philips met innovatieve technologie een cruciale rol heeft gespeeld in maatschappelijke veranderingen, eerst met elektrisch licht en later met baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van radio, televisie, en de opkomst van het digitale tijdperk.

Voor kinderen is dit museum ook ontzettend leuk, zo hebben ze voor kinderen van 4 t/m 8 jaar een lampjes speurtocht waarbij ze met een speciale UV-zaklampt op zoek gaan naar verborgen aanwijzingen. Ook organiseren ze door het jaar heen toffe dingen zoals de Museum Kids Factory, wat een knutselwerkplaats is speciaal voor kinderen. Daar gaan ze aan de slag met mechanica (oudere kinderen) en eenvoudige elektronica. Hoe gaaf!

PSV museum

En als laatste een museum die echt alleen voor echte PSV supporters is. Verken de rijke geschiedenis van de club. Maak kennis met de legendarische helden van weleer, zoals Jan van Beveren en Romário. Bewonder de belangrijkste trofeeën en momenten uit de clubhistorie en ervaar de passie van het rood-witte team op een interactieve manier tijdens je bezoek aan het PSV Museum. Hier hebben we speciale memorabilia, historische foto’s en unieke videobeelden voor jou geselecteerd.

Voor de jongere bezoekers is het PSV Museum ook een fantastische ervaring. Er is een interactieve wereldbol met touchscreen, een periscoop waarmee je een blik in het stadion kunt werpen, en het Phoxy Stadion waar kinderen een balletje kunnen trappen. Zo is het museum niet alleen educatief, maar ook een plezierige belevenis voor kinderen! Je kunt ook een stadiontour boeken, dan zit een bezoek aan het PSV museum er bij in.

2 reacties op “Deze 9 museums in Brabant zijn geschikt voor kleuters

Reageren is niet mogelijk.