Museum Speelklok: een muzikaal uitje voor het hele gezin

museum speelklok utrecht kinderen

Museum Speelklok in Utrecht is leuk voor volwassenen, maar het is ook een leuk muzikaal uitje voor het hele gezin. In deze gastblog laat Marion van Mam is de hort op zien dat er voor kinderen van alles te beleven is in dit museum. Zo kunnen ze meedoen met een speciale kinderrondleiding. Maar ook met de verschillende activiteiten zijn ze echt een tijdje zoet.

Een muzikaal uitje voor het hele gezin

Zoek je een leuk uitje voor het hele gezin? Ga dan eens naar een museum. In museum Speelklok, in het centrum van Utrecht, maak je kennis met de wondere wereld van de zelfspelende, mechanische muziekinstrumenten. Van het kleinste speeldoosje tot het grootste draaiorgel. In dit interactieve museum hoor je overal muziek. Zo hoor je tijdens de Muzikale Rondleiding, die ieder uur plaatsvindt, de instrumenten live spelen en kunnen de kids ook zelf op onderzoek in de Museum Expeditie! Maar ze kunnen ook meedoen met de speurtocht door het museum, zelf muziek componeren, programmeren en spelen in de Muziekfabriek. En voor deze activiteiten hoef je niets extra te betalen.

museum speelklok draaiorgel

Op Museum Expeditie in museum Speelklok

Als je meedoet aan de Museum Expeditie kom je alles te weten over de technische kant van de muziekinstrumenten. Je ziet dat een draaiorgelboek ervoor zorgt dat een draaiorgel muziek maakt. Maar ook welke bijzondere muzikale gadgets ze vroeger hadden en kun je luisteren naar een bijzonder hoorspel. Je kan een kijkje nemen in de Koninklijke Kamer, waar heel veel blinkende speeldozen en speelklokken staan, maar ook de danssalon waar prachtige oude draaiorgels staan opgesteld. Het voordeel van de Museum Expeditie is dat je in je eigen tempo de wondere wereld van zelfspelende muziekinstrumenten kunt ontdekken!

Bol AlgemeenBol Algemeen
museum speelklok uitje hele gezin

Muzikale rondleidingen in Museum Speelklok

Je kunt ook meedoen met de gratis Muzikale Rondleiding die 2 keer per uur wordt gehouden. Deze rondleiding duurt ongeveer 45 minuten en is allesbehalve saai. Zeker als er kinderen in de groep zitten. Die krijgen namelijk altijd een beetje meer aandacht en mogen vaak ook dingen uitproberen. Zoals aan een draaiorgel draaien.

Lees ook: 11x toffe kastelen om te bezoeken met kinderen

De rondleiders laten je het hele museum zien en brengen de instrumenten tot leven. Ze vertellen over de werking van de kleine speeldoosjes, automaten en speelklokken, maar ook over de enorme carillonklokken, orchestrions en dans- en straatorgels. Het muziekrepertoire van deze rondleiding varieert van de Weense wals en tango tot een smartlap en natuurlijk heel veel hits. En als je wilt en durft dan kan er gedanst en gezongen worden.

danszaal museum speelklok uitje kinderen

Naast de reguliere Muzikale Rondleiding wordt er op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag om 14:00 uur een Muzikale Kinderrondleiding gehouden.

Speurtocht met orgelaapje Toon

Kinderen kunnen ook meedoen met de speciale kinderactiviteiten. Aan de kassa kunnen ze een gratis Toonkaart halen. Om daarna samen met Orgelaapje Toon, de mascotte van museum Speelklok, op ontdekkingstocht door het museum te gaan . Zo maken ze op een makkelijke manier kennis met de muziekinstrumenten van museum Speelklok.

  • Kinderen van 3 t/m 7 jaar kunnen op zoek naar orgelaapje Toon, die zich op 9 plekken heeft verstopt in het museum.
  • De wat oudere kids kunnen het aapje helpen om op verschillende plekken in het museum de muzieknoten te vinden. De goede antwoorden vormen samen een melodie.
Speurtocht museum speelklok

Muziekfabriek

Na afloop van de speurtocht is het leuk om naar de Muziekfabriek te gaan. Hier kunnen de kids de ingekleurde noten van de Toonkaart door de plingplong halen en een liedje horen. Maar in de Muziekfabriek kunnen kinderen zelf ook aan de slag met het maken van hun eigen speeldoosmuziek. Met een papieren notenbalk, een potlood en een plingplong-apparaat kunnen ze muziek componeren en spelen.

Escape Game (tijdelijk)

Naast de vaste onderdelen in museum Speelklok is er dit jaar een nieuwe jeugdactiviteit: de Speelklok Escape Game. Dit is een speciale ruimte waarin verschillende spellen staan. Dit kunnen digitale spellen zijn, maar ook ‘gewone’ spelletjes. In totaal zijn er zes verschillende spellen en opdrachten die je met een team van zes spelers kan spelen.

De Escape Game is nu inbegrepen bij de entreeprijs. Het kan zijn dat er later dit jaar een kleine toeslag wordt gevraagd. Heb je een Museumkaart? Dan kun je gratis de Escape Game spelen!

Ben jij weleens in Museum Speelklok geweest?

Marion deelt op haar blog Mam is de hort op tips op het gebied van reizen, slapen, eten & drinken en nog veel meer. Zodat je er weer helemaal tegenaan kunt.

3 reacties op “Museum Speelklok: een muzikaal uitje voor het hele gezin

Reageren is niet mogelijk.