Fotografie tips: mooie foto’s maken met je mobiel

Een dag niet gefotografeerd is een dag niet geleefd. Ik maak dus echt elke dag foto’s en ik doe dat bijna altijd met mijn telefoon. Tegenwoordig heb je ook helemaal geen dure camera meer nodig om mooie foto’s te maken. Dit kan namelijk ook zeker met je mobiel. In het rijtje fotografie tips heb ik naar aanleiding van een lezersvraag dit artikel geschreven. Gecreëerd in 2014 en in 2018 een update gegeven.

Deze tips zijn enorm simpel en door iedereen toe te passen. Mijn grootste tip is vooral: probeer uit. Want door te proberen en te spelen met verschillende functies, posities en onderwerpen leer je het meest.

Tip 1: zoom niet in

De eerste tip die ik je wil geven is de tip die ik zelf gebruikt hebt bij bovenstaande foto. Het dauw op het gras. Ik gebruik zelf namelijk nooit de zoom functie op mijn mobiel. Ik ben zelf de zoom. Oftewel, ik zorg zelf dat ik op de juiste afstand ben zodat ik datgene in beeld heb wat ik in beeld wil hebben. Waarom ik niet inzoom? Omdat dit het beeld (op je mobiel) direct korrelig maakt. De kwaliteit gaat meteen achteruit en dat wil je juist niet.

Bol AlgemeenBol Algemeen

compositie

Tip 2: compositie

De volgende tip is een hele belangrijke. Het is namelijk één van de basisdingen als je kijkt naar fotografie. En dat is compositie. Een soortgelijke tip deelde ik ook al eerder. Daar vertelde ik namelijk over het raster. Het schijnt namelijk dat je liever kijkt naar een onderwerp op een foto die niet precies in het midden staat. Als je foto’s maakt van je kinderen is het vaak ook leuk om in de kijkrichting te fotograferen zoals je hierboven ziet bij de foto van Fay.

centraal zetten van je onderwerp

Tip 3: zet je onderwerp centraal!

Met de bovenstaande foto wilde ik het thema van deze tip even duidelijk maken. Namelijk dat je je onderwerp centraal moet zitten. De foto is slecht aan alle kanten want hij is schuin, het onderwerp staat precies in het midden. Dit maakt het een behoorlijk saaie foto. Maar de uil staat wel centraal. Bij deze foto weet je precies welk onderwerp ik wilde laten zien. Dat is niet op alle foto’s zo, veel foto’s bevatten zoveel elementen dat je niet weet waar je nu precies naar moet kijken.

spelen met je hoek

Tip 4: speel met de hoek

Een andere tip van mij is: speel met de hoek. Neem niet iedere keer vanuit dezelfde positie een foto, maar draai je camera eens en kijk wat dat oplevert! Als ik de foto hierboven recht had gemaakt was hij lang niet zo leuk geworden als nu.

vang de zonnestralen

Tip 5: Belichting

Dan een van de belangrijkste tips. De belichting. Zorg dat je weet waar en wanneer de zon schijnt, maak gebruik van de zon maar fotografeer niet in het meest felle licht. Fotografeer je binnen zorg dan dat je met de rug naar het raam staat waar het licht binnen valt. Zo “vangt” je mobiel het beste licht. Wat ik zelf heel mooi vind is het vangen van zonnestralen zoals je op de foto hierboven ziet.

Dan nog een extra tip bij deze belangrijke tip. Want wanneer je een foto maakt en hij is te donker, kijk dan eens naar het kleine vierkantje in je scherm voordat je de foto maakt. Hij focust (stelt scherp) standaard in het midden maar misschien als je de focus ergens anders neer legt je foto een stuk lichter wordt. Om te laten zien hoe dit een foto en het licht kan beïnvloeden laat ik je onderstaande foto’s zien..

belichting verleg je focus

Beide foto’s zijn uit dezelfde hoek genomen en zijn ook vlak na elkaar genomen. Ik heb geen extra lamp aangedaan, ik heb puur de focus verlegd waardoor de belichting er beter uit komt! Wat je ook kunt doen is de belichting aanpassen. Als je op het scherm tikt dan verschijnt er naast het vierkantje een zonnetje. Deze kun je verschuiven naar boven en beneden. Daarmee pas je het licht wat aan. Let wel op dat het niet opeens overbelicht wordt.

Ik hoop jullie met deze tips wat verder te hebben geholpen bij het foto’s maken met je mobiel!

17 reacties op “Fotografie tips: mooie foto’s maken met je mobiel

 • Hele goede tips! Dank je wel. Inzoomen doe ik ook nooit. Ik lig regelmatig met mijn knieën in het zand en mijn kont de lucht in om van een klein dingetje een foto te maken. Ach, heeft Peet ook weer ff lol achter het raam. 🙂

 • Mooi die eerste foto met die dauwdruppels op het gras! En de meeste tips die jij geeft, gebruik ik al als ik foto’s met m’n mobiel maak 😀

 • Ik moet eerlijk bekennen dat ik ‘mooie’ foto’s vooral met mijn camera maak en dat ik met mijn telefoon gewoon maar ‘wat raak klik’ 🙂

  Maar als ik dit zo lees zal ik toch ook eens m’n best doen om mooiere foto’s met m’n telefoon te maken haha!

 • Bedankt voor deze tips.
  Ik ben ook gek op fotograferen en probeer er ook regelmatig op uit te trekken met mijn spiegelreflex. Binnenkort wil ik gaan starten met een fotografie cursus, ook omdat ik anders wil gaan kijken naar dingen, wat jij ook zegt in je blogje, draai de camera eens, of gebruik de focus anders.

  Ik ga vanmiddag bovenstaande tips gelijk eens uitproberen tijdens mijn wandeling. 😀

 • ik cheat een beetje met mijn camera op mijn mobiel want hij is 41 megapixel en heeft de functies van een spiegelrelexcamera. Ik probeer deze tips idd al toe te passen, alleen focus verleggen kende ik nog niet. Thnx

 • Wat een handige tips! Met mijn spiegelreflex camera kan ik aardig mee overweg maar die camera op m’n mobiel is soms zo crappy haha.. ga het eens uitproberen 🙂

 • Bedankt voor het delen van je tips! Ik heb ooit een poging gedaan om met mijn mobieltje in te zoomen maar de foto’s werden zo lelijk en vervormd dat ik dat nooit meer doe, inderdaad zelf de zoom zijn, dat werkt het beste!

 • Leuk! en handig. Met name die tip van dat rastertje (deed ik helemaal niets mee). Ik vind sowieso al dat je hele mooie foto’s met je mobiel kan maken (in dit geval de iPhone 4). Handig om de tips nu in een artikel te hebben staan, waardoor ik de dingen kan afvinken. Toch maar weer snel wat foto’s maken…

 • Handige tips! Ik gebruik zelf ook nooit de zoom, het maakt de foto waziger vind ik. Van die laatste wist ik het niet trouwens! Thanks dus!!

 • Wat een timing! Was ik net aan het experimenteren om te leren fotograferen met mijn smartphone. (Een spiegelreflexcamera met je meeslepen, is zo’n gedoe.) Vooral je tips over de belichting kan ik goed gebruiken. Ik heb je post daarom meteen bewaard op Bloglovin’. x

 • die focus functie heb ik ook laatst pas ‘ontdekt’. wat een verademing! Wat compositie betreft dacht ik overigens wel meteen aan ‘de regel van derden’. Krijg je een interessantere compositie door dan door het een object in het midden te zetten. Maar ieder z’n eigen ding natuurlijk 😉

Reageren is niet mogelijk.