Een tijd terug hoorde ik op de radio dat er een recordaantal mensen zijn verdronken afgelopen zomer in natuurwater. En dat terwijl de zomer weer-technisch gezien tegenviel. Ongeveer de helft van de slachtoffers had geen zwemdiploma. Een woordvoerder van de reddingsbrigade pleit daarom voor het opnieuw instellen van het schoolzwemmen.
Inhoudsopgave
Waarom er geen schoolzwemmen meer is
Op vele scholen is het schoolzwemmen afgeschaft. Er komt namelijk geen subsidie meer vanuit de overheid waardoor scholen dit ook niet meer kunnen bekostigen. De overheid is van mening dat de verantwoordelijkheid van het leren zwemmen bij de ouders ligt. Zo’n 80% van de kinderen heeft al zwemdiploma A wanneer ze naar groep 4 gaan dus het heeft volgens de overheid ook weinig zin om ze dan alsnog te laten schoolzwemmen.
Ook is de werkdruk op scholen enorm verhoogd en past een ritje naar het zwembad niet (meer) in het lesprogramma. Je bent namelijk, voor een zwemles van 45 minuten, al gauw twee uur kwijt inclusief het vervoer en het omkleden. Een juf zei er het volgende over:
Schoolzwemmen? Wat een ellende. Eerst zorgen dat alle 30 kinderen (mét zwemspullen) in de bus zitten. Daarna met alle kinderen in een zweterige kleedkamer omkleden in de hoop dat iedereen dat onderhand zelf kan. Dan een uur (of hoe lang de zwemles ook duurt) in een zweterig zwembad wachten tot de les klaar is en dan komt het ergste. Want dan moeten al die kinderen nog douchen, afdrogen, weer aankleden én weer terug in de bus. En dat dan allemaal stipt op tijd zodat je weer op tijd terug bent op school voor de pauze of einde school.
Mijn persoonlijke ervaring als juf is eigenlijk net zo. Al moet ik toegeven dat ik het als invalkracht stiekem niet zo erg vond als ik moest invallen op een ‘zwem’ dag. Je bent er veel tijd mee kwijt en dat betekende dan vaak ook dat er niet zoveel lessen vlug vlug voorbereid hoefde te worden in de ochtend. Wat ik dan wel weer een nadeel vond is dat je de kinderen totaal niet kent en het dus vaak wel een gedoe was met wie zit naast wie, op wie moet ik extra letten, enzovoort.
Waarom sommigen schoolzwemmen weer in willen voeren
Het komt steeds vaker voorkomt dat er kinderen van de basisschool af gaan zonder zwemdiploma. En dat is een groot risico. De redenen dat deze kinderen geen diploma hebben zijn voornamelijk financieel maar er zijn ook ouders die gewoon de noodzaak niet zien. Vooral ouders van Oost-Europese kinderen zien de noodzaak vaak niet omdat zij dit in hun thuisland ook niet kennen. Dit zijn echter wel vaak de kinderen die in nood komen in het water en waarvan er dus ook afgelopen zomer de meeste van zijn verdronken.
Daarom pleit onder andere de Reddingsbrigade ervoor om het schoolzwemmen weer te verplichten.
Ook voor de kinderen die al kunnen zwemmen, is schoolzwemmen nuttig. Het is zaak dat ze vertrouwd blijven met water. Je kunt schoolzwemmen overigens zien als ‘natte gymnastiekles’. Zwemmen is bewegen, net als gymnastiek. Dat krijgen kinderen in alle groepen van de basisschool.
Wat ik vind?
Zelf denk ik dat het goed is dat schoolzwemmen is afgeschaft. Stiekem was dat hele schoolzwemmen echt onder de maat qua kwaliteit en uiteindelijk behaalde een kind dan in twee schooljaren vaak pas een diploma. Of helemaal niet in mijn geval. Ik kon namelijk de helft van de tijd niet zwemmen toen door omstandigheden en heb dus nooit mijn diploma gehaald. Daarnaast is alleen een zwemdiploma A hebben niet genoeg om echt veilig te zijn in het water en jezelf te kunnen redden. Daarvoor heb je ook diploma B en C nodig. Niet voor niets dat ze bij zwemscholen een zwem-ABC aanbieden.
Naast dat het weinig nut heeft kost het gewoon heel veel tijd en geld voor scholen en dat kunnen ze beter aan iets anders besteden. Wel ben ik van mening dat er wel iets gedaan moet worden aan het financiële plaatje en de wachtlijsten; je diploma halen kost nu eenmaal erg veel geld, en aan voorlichting voor ouders en kinderen.
Wat vind jij hiervan? Schoolzwemmen wel of niet verplicht maken?
Leonie van Mil zegt:
Mijn schoonmoeder is leerkracht en zegt ook het liever niet te doen. Niet zozeer omdat het lastig is, maar meer vanwege de verantwoordelijkheid hebben over 30 leerlingen. In het verleden zijn er wel eens ongelukken mee geweest. De leerkracht wordt dan aansprakelijk gesteld. Dat is best heftig. Aangezien de verhouding leerkracht – kinderen gewoon te veel is. Leren zwemmen in belangrijk, maar ik denk vooral dat mensen door middel van reclame/voorlichting het belang van leren zwemmen moet gaan inzien. Of dat het in ieder geval voor iedereen mogelijk wordt gemaakt. En niet alleen voor de “rijke” gezinnen. Maar het is zeker iets om over na te denken hoe we dit soort nare ongelukken kunnen voorkomen in de toekomst.
simpel, met een snufje liefde zegt:
In sommige gevallen vind ik het wel nodig, vooral als er ouders zijn die het niet kunnen betalen. Het heeft een aardige duit gekost voordat mijn jongens hun diploma hadden. Ik vind dat daar ook iets aan gedaan moet worden, want het kost echt veel geld voordat ze hun diploma’s hebben.
Dewi zegt:
Nee ik vind het de verantwoordelijk van de ouders. En het lijkt mij gewoon niet tedoen voor een juf om 30 kids (of meer) mee te nemen naar een zwemles van 3 kwartier. Pff volgens mij is ze dan een hele ochtend kwijt.
Jacqueline zegt:
Bij mijn dochter is het nog steeds om de week in groep 5 en 6 en er worden regelmatig diploma’s gehaald. Ik zie daar ook genoeg gezinnen op school die het gewoonweg niet kunnen betalen. Bij ons zit in hetzelfde gebouw een instroomproject met 3 klassen kinderen die net in Nederland zijn komen wonen. Ook die zwemmen mee.
In groep 5 en 6 zijn de kinderen zelfstandig genoeg om zichzelf aan en uit te kleden en voor zover ik weet gaat er ook altijd wel een hulpouder mee.
Ik kan me er dus wel in vinden dat het schoolzwemmen blijft bestaan, juist voor de gezinnen voor wie het om wat voor reden dan ook niet vanzelfsprekend is.
Essma zegt:
Die juf begrijp ik helemaal! Ellende was het dat schoolzwemmen! Ik moet zeggen dat de kwaliteit van de zwemles bij ons destijds ook nog eens echt slecht was! Al due moeite dus voor niks! Ik vind dat er gewoon meer landelijke campagnes gevoerd moeten worden over het belang van zwemles asn jonge kinderen. Mijn dochter begint hier volgende maand en ze is 5. Hoe eerder hoe beter! Ouders zijn verantwoordelijk voor het ‘watervrij’ maken van hun kind vind ik. De hoeveelheid lesgeef tijd die je verliest door naar schoolzwemmen te gaan, is echt enorm! Vaak is dit zwemmen ook nog eens op een woensdag (halve dag)….?. Laat ouders ook meedenken hierin!
Maike zegt:
Als juf weet ik zelf ook wat voor ellende schoolzwemmen is. Het lijkt me helemaal niks om dit weer in te voeren. Er zijn vast andere manieren om ouders er van te overtuigen dat het halen van een diploma echt heel belangrijk is. De tijd op school is veel te hard nodig voor andere dingen.
Maai zegt:
Ik ben heel erg voor meer bewegen op scholen maar of dat zwemmen moet zijn? Ik kan me voorstellen dat het als juf amper te doen is, veel ouders vinden het met alleen hun eigen kind al een dingetje. Maar aan de andere kant, er zijn gewoon echt mensen die het niet kunnen betalen…. er moet wel iets mee want dit soort cijfers zijn wel zorgelijk.
MamaIssues zegt:
Ik snap dat het voor scholen heel erg veel gedoe is
Ik vond overigens schoolzwemmen vroeger echt verschrikkelijk!
Toch zijn er teveel kinderen die niet leren zwemmen, dat vind ik een slechte zaak. Zwemles is erg duur voor sommige mensen misschien ook onbetaalbaar?
Door schoolzwemmen weer aan te bieden leert ieder kind weer zwemmen, wat in mijn ogen super belangrijk is!
Ik zou dus wel voor schoolzwemmen zijn
marleen zegt:
Ik vind het ook verantwoordelijkheid voor de ouders. Laten we eerst maar zorgen dat toekomstige PABO studenten gewoon hun rekentoetsen halen 😉
Ellen1979 zegt:
Bij ons gaan leerlingen van groep 5 en 6 een keer in de twee weken zwemmen. Ze krijgen dan ‘gym-les’ van een echte badmeester/juf.
Ook is nu op de middelbare school voor het eerst ‘natte gym’. Eigenlijk uit nood geboren, er zijn nu te weinig sporthallen (en in de krimpregio wordt niet bijgebouwd).
Dit leverde wel weer een probleem op. De leerlingen mogen alleen meedoen als ze een zwemdiploma hebben en/of onder verantwoordelijkheid van de ouders. Het is niet te doen voor de gym-docent… Dat is hierboven al wel genoemd.
Merel zegt:
Lastig. Zie eigenlijk dan liever dat de overheid investeert in goedkopere zwemlessen dan via school. Met al je klasgenoten sta je sneller te keten dan in een echte les en duurt het per saldo allemaal veel langer. Bovendien vind ik dat je ouders die verantwoordelijkheid best kan geven. Ook werkende ouders: veel kinderdagverblijven bieden ook zwemlessen aan.
Danielle zegt:
Met de huidige wachtlijsten van 2 jaar!! zou het wellicht wel weer overwogen kunnen worden. Kinderen kunnen nu sowieso niet meer tijdig een diploma halen, ik ga mijn kind zelf zwemles geven met instructies van internet 😅