Moeite met (in)slapen

Er zijn kinderen die veel moeite hebben met (in)slapen. Al van baby af aan hebben hun ouders slapeloze nachten omdat hun kind dat ook heeft. Er zijn kinderen die vooral moeite hebben met het zelf in slaap komen en daarom blijven huilen. Ook als ze ’s nachts wakker worden begint het huilen weer van voor af aan. Dan zijn er nog kinderen die daar eigenlijk maar weinig problemen mee hebben. Misschien in een bepaalde fase wel, maar doorgaans slapen ze waar ze kunnen en het liefst zo lang mogelijk. 

Onze goede slaper

20140310_102642

Al van kleins af aan slaapt onze dochter door. Ik denk zelf dat dit vooral komt omdat ze haar eerste levensweken in het ziekenhuis heeft doorgebracht en ze haar daar het dag- en nachtritme hebben aangewend. Erg fijn voor ons, want zo konden wij gewoon lekker onze nachtelijke uren maken. Het inslapen was ook niet echt heel erg. Natuurlijk hebben wij ook wel eens met onze handen in het haar gezeten omdat ze maar bleef huilen. En ook wij hebben allerlei dingen geprobeerd. Maar naar mijn gevoel duurde deze periode niet echt heel lang. Of ik heb het verdrongen, dat kan natuurlijk ook nog.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Ook is de kleine meid een echte uitslaper. Regelmatig hoor ik haar pas tegen een uur of 9 en dan haal ik haar er dus uit. Fijn voor mij, want dan kan ik ook langer in bed blijven liggen of juist nog even wat doen in het huishouden of voor de blog. Al met al mogen we dus totaal niet klagen over de kleine meid..

Sinds kort moeite met inslapen

Toch is er opeens iets veranderd. Sinds korte (?) tijd ligt onze kleine peuter een lange tijd wakker. Ze huilt dan niet, maar slaapt ook niet. We kwamen erachter doordat mijn schoonmoeder weer een camera had opgehangen in de ruimte waar ze slaapt. Daarop had ze gezien dat Fay pas na een uur ongeveer in slaap viel.

Wat ze in dat uur doet?

 • Rechtop zitten
 • Spelen met haar speen
 • Spelen met haar knuffels
 • Dansen
 • Zingen
 • Praten tegen haar knuffels
 • Liggen
 • In haar ogen wrijven, want stiekem is ze wel moe

Doordat mijn schoonmoeder dit ons vertelde en ook liet zien in een filmpje besloten we om de babyfoon weer te installeren. Dan konden we thuis ook kijken of het daar hetzelfde gaat. En ja hoor. Zowel bij haar middagdutje als ’s avonds wanneer ze voor langere tijd naar bed moet. En ik al die tijd maar denken dat ze zo lang sliep in de middag. Waarschijnlijk sliep ze gewoon pas heel laat.

Wel zijn we benieuwd hoe lang dit al zo is en of we misschien iets kunnen doen zodat ze wat sneller in slaap valt. Ze lijkt er niet echt last van te hebben, maar ik weet van mezelf dat het hoogst irritant is om zo lang wakker te liggen.

Wie heeft er tips?

13 reacties op “Moeite met (in)slapen

 • Geen tips, maar zolang ze er geen last van heeft en gezellig speelt zou ik het ook gewoon zo laten. Bij ons slaapt Aukje ook sinds een tijdje minder goed dan eerst (vroeg wakker ’s ochtends en in de middag nog maar 1,5 uur ipv 3) maar misschien heeft dat ook wel gewoon met de leeftijd te maken…

 • Hier ook geen tips, maar zolang ze lekker rustig ligt is het misschien wel haar manier van uitrusten. Misschien dat heel veel kinderen dit hebben maar die hebben nooit een camera op de kamer gehad dus is het nooit gezien.

 • Linda van de Weijer zegt:

  Ik zou het lekker zo laten. Uiteindelijk slaapt ze in en dit zonder gemekker. Beter dan er een heel ritueel aan voorafgaand aan te laten gaan omdat ze perse meteen moet slapen.

 • Zolang ze tevreden is, zou ik er mij geen zorgen over maken. Lenne heeft dit ook als ze in de namiddag in bed ligt, maar nooit ’s avonds, dan valt ze vrijwel onmiddellijk in slaap.

 • Aangezien ze er geen last van lijkt te hebben zou ik niets doen en haar gewoon met rust laten. Normaliter had je het niet eens geweten.

  En eigenlijk is het prachtig dat ze zich zo vermaakt in haar eentje.

 • Waarom zou je er wat aan veranderen als je kindje er geen last van heeft?

  Zoon slaapt al jaren zo in. Alleen als hij echt heel moe is, dan slaapt hij direct in. Anders ligt hij nog een poosje tegen zijn knuffels te kletsen. Ook wordt er regelmatig gezongen en ligt hij soms keihard te schaterlachen in zijn bed 🙂

  De dagen van kinderen zijn vaak best vol met veel indrukken. Dat moet ook allemaal verwerkt worden. Misschien heeft je meisje wel een hele mooie manier gevonden om dat te doen.

  • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

   Nou wat ik al zei: als ik een uur lang wakker lig vind ik dat echt vervelend. Dus vandaar dat ik me er een klein beetje zorgen om maakte. Maar het advies is eensgezind: loslaten 🙂 Dank je voor je reactie!

 • Geen tips, maar wel even zeggen hoe schattig dit is! Zolang ze niets van zich laat horen vind ze het misschien niet zo erg.

 • Ik denk dat ze in haar bedje haar dag aan het verwerken is en dan op een gegeven moment in slaap valt. Ze leert als (bijna) peuter zijnde toch een heleboel dingen. Ik zou mij er geen zorgen om maken als ik jou was

 • Tips geven is lastig, maar als hier de kids slecht sliepen in de nacht, lieten we ze overdag minder slapen.. Meestal betekende slecht slapen in de nacht hier dat ze weer een ander slaap ritme nodig hadden.. met 2 jaar dacht zoonlief, overdag slapen is voor baby’s en dochterlief kon zoveel slapen als ze zelf wou en die sliep in de avond nog prima XD

 • Volgens mij hoef je niet per sé hier iets aan te doen; ze oogt content. Ik heb zelf een dochter die moeite heeft met inslapen, en een zoon die iaan de borst in slaap valt. Past helemaal bij haar karakters. Dus nee, ik denk niet dat je hoeft ‘in te grijpen’

Reageren is niet mogelijk.