Zomervakantie in het preHistorisch dorp: schatgraven & tijdreizen

prehistorisch dorp Eindhoven

Het preHistorisch dorp in Eindhoven is voor mij echt een begrip. Als klein meisje ben ik er geweest en ook al eens als invaljuf met een groep 4. Mijn man had zelf al geopperd om in de zomervakantie eens naar het preHistorisch dorp te gaan dus toen de uitnodiging kwam zeiden we natuurlijk geen nee. Alhoewel onze kinderen nog vrij jong zijn, 3 en 6, wist ik zeker dat ze het openlucht museum geweldig zouden vinden. Natuurlijk beleven ze het beide op een andere manier, maar dat maakt het zo mooi. Het is echt voor jong en oud.

Zomervakantie (vieren) in het preHistorisch dorp

Dit prachtige museum waarin je terugreist naar het verleden is van april tot en met oktober geopend. In de vakantie zijn er speciale thema’s en het thema van deze zomervakantie is schatgraven en tijdreizen. Dit betekent dat je de hele zomervakantie in het preHistorisch Dorp in de tijd kunt reizen én als aspirant-archeoloog aan de slag kunt gaan. Kom graven in de opgraving en ontdek hoe oud de spullen zijn die je hebt opgegraven. Ga op zoek naar de mensen die jouw vondst vroeger gebruikten, want die wonen in de hoeves en huizen van dit openluchtmuseum. Terwijl je rondloopt, krijg je een goed beeld van hoe het vroeger was – van de prehistorie tot de late middeleeuwen.

Ons dagje uit naar het preHistorisch dorp

Op de eerste zaterdag van de zomervakantie reden wij in de ochtend naar Eindhoven toe waar het museum gevestigd is. Er zijn nu twee tijdsloten waar je uit kunt kiezen. Van 9.30 uur tot 13.00 uur of van 13.30 uur tot 17.00 uur. Wij kozen voor de ochtend omdat we in de middag wat regen verwachtten. Alhoewel de voorspelling was dat het een bewolkte dag zou zijn hebben we vooral heel veel zon gehad. Het perfecte weer voor een dagje preHistorisch dorp.

Al vanaf het moment dat we aankwamen bij deze historische openlucht museum stond de oudste al te stuiteren. Alhoewel ze pas zes is, vindt ze dit soort dingen altijd reuze interessant. Vooral ze zelf ook allerlei dingen mag ontdekken en doen. En daar staat het prehistorisch dorp ook bekend om. Zodra je binnenkomt dan sta je direct op het marktplein waar ook de herberg zit om wat te eten en drinken. Vanuit daar kun je zelf voor kiezen bij welk tijdperk je als eerste begint.

Wij besloten om eerste te starten bij de tijd van jagers en verzamelaars. Daar zijn allerlei leuke activiteiten te doen zoals zelf muziek maken, maar ook speerwerpen en een hut bouwen. Alhoewel dat hut bouwen volgens mij voorbij zijn gelopen.

Wat beide kinderen erg interessant vonden was deze meneer bij zijn tent en het vuur. De jongste (van 3) vond vooral het vuur en de geur ervan erg leuk. En de oudste (6) wilde weten wat er allemaal op de grond lag en waar het van gemaakt was. Ze vond het wel erg gaaf om te horen dat alles van dieren was gemaakt. De tent, de kleding, maar ook het touw en de ‘naald’ die eraan zat. Nog leuker werd het toen ze zelf vonkjes mocht proberen te maken. En vooral toen het ook nog lukte. Bofkont, want mij lukte het niet.

Eenmaal weer verder gelopen kwamen we op een andere plek waar je iets kon maken. Ik moet toegeven dat ik vergeten ben hoe het heette. Maar het waren een soort knopen om kleding aan elkaar te verbinden en dan gemaakt van ijzerdraadjes. Dit was nog best moeilijk, maar lukte Fay aardig met wat hulp van ons. Zoals je ziet op de foto stond er trouwens overal desinfectie spul en werd overal goed rekening gehouden met de coronamaatregelen.

Ondertussen liep ik samen met de jongste naar de kano’s. Er staan peddels in een mand en daarmee kun je fijn over een kleine plas ronddobberen en varen. Dit deden wij niet omdat we daar beide kinderen nog te jong voor vonden. Maar wel leuk dat de mogelijkheid er is!

Er staan in het openlucht museum overigens overal huisjes waar je in mag lopen. Elk huisje is anders en representeert dan ook weer een ander tijdperk of functie. Het gave hiervan is dat veel van die huisjes ook gemaakt zijn door overblijfselen die gevonden zijn.

Even verderop ontdekten we aan het water ook een trekvlot. Op de foto zie je ook meteen de grootte van de plas. Aan de overkant van de plas is gewoon een park waar je lekker kunt genieten van het weer.

Terwijl we door verschillende tijden reisden kwamen we op een gegeven moment weer op het marktplein. In de tijd van handel en steden. Onze dochter durfde in het begin nog niet helemaal met haar hoofd in de schandpaal, maar terwijl wij even later bezig waren met de lunch durfde ze opeens, samen met een medewerker, toch haar hoofd erin te leggen. Hier heb ik helaas geen foto van.

Op het marktplein kon je ook armbandjes van wol maken. Dit vond ze natuurlijk geweldig leuk om te doen. Volgens mij vond ze de dame achter de stand ook erg leuk want ze bleef er telkens weer heen gaan en dingen vragen. Zo leuk om te zien.

We hebben overigens de meeste tijd gespendeerd in de tijd van de Franken en Vikingen. Daar maakten ze namelijk van klein allerlei bekers, kon je boogschieten en kregen we een heel interessant verhaal te horen over Karel de Grote. Ook mijn man vond dit reuze interessant en heeft zelf ook een poging gewaagd met de pijl en boog.

Nadat we 2,5 uur hadden rondgelopen en heel veel hadden geleerd en gedaan kregen we toch wel honger en dorst. Gelukkig heb je bij de Herberg meer dan genoeg keus. Er is een volledige kaart voor de kinderen waarbij de jongste voor poffertjes koos en de oudste voor een worstenbroodje. En ook voor de grote mensen was er genoeg te kiezen. Heerlijk in het zonnetje peuzelden we onze maaltijd op.

We hebben overigens veel meer gezien en gedaan dan ik nu heb verteld en laten zien door middel van de foto’s. Maar er mag ook nog wel een beetje als verrassing overblijven. Het is in ieder geval echt een superleuk uitje om te doen samen met je kinderen. Ik gok dat vanaf een jaar of zes het echt interessant begint te worden, maar ook voor jongere kinderen is het leuk. Al kunnen ze niet alles doen.

Wil je deze interactieve museum bezoeken in de zomervakantie? Reserveer dan online. Entree is voor kinderen onder de vier jaar gratis en daarboven betaal je €9,95 per persoon. Heb je een museumkaart dan is de entree ook gratis.

Ben jij al eens bij het preHistorisch museum geweest?

3 reacties op “Zomervakantie in het preHistorisch dorp: schatgraven & tijdreizen

  • Wij zijn er ook met onze kinderen geweest
    Ik ben er zelf vroeger zelfs op kamp geweest. Mocht je slapen en leven als iemand in de pre-historie. Super leuk. Wij hebben al heel veel leuke musea met de kinderen bezocht. Zoals
    Openlucht museum Arnhem, archeon, aviodroom, spoorwegmuseum, batavia werf, marine museum in Den helder, zuiderzeemuseum, allemaal het bezoeken waart.

Reageren is niet mogelijk.