Verkeerde dragers

Je komt ze overal tegen. Verkeerde dragers. De eerste keer dat ik een verkeerde drager tegen kwam besefte ik me nog niet zo goed wat het betekent. Maar nu ik me wat meer ingelezen heb over dragen en ook een workshop gevolgd weet ik dat dragen enorm fijn is, maar wel op de goede manier. Daarom wilde ik er toch eens over schrijven. Omdat ik nog al te vaak ouders zie rondlopen met dragers die gewoon niet goed zijn voor het kindje. En omdat ik op die momenten mijn mond niet open durf te doen, doe ik het hier nu wel. 

Goede of slechte drager

Hoe weet je nou of een drager (en dat kan een voorgevormde draagzak zijn, een ringsling, een geweven draagdoek, enzovoort) goed voor je kindje is of juist niet goed? Zodra ik sowieso een kindje zie die met het gezichtje van de mama of papa af kijkt en dus met het ruggetje tegen de buik van de mama of papa zit, dan weet ik al ‘dat is niet goed’. Vaak zie je dan ook nog de beentje een beetje erbij bungelen, wat betekent dat het fouter dan fout is.

Ik snap het wel, deze producten worden gewoon verkocht in de winkel dus ga je er vanuit dat het goed is voor je kind. Maar er worden helaas veel te veel dingen verkocht die niet goed zijn voor je. Dus ook verkeerde dragers. Daarom is mijn advies: lees je in voordat je iets aanschaft. Vraag informatie aan een consulente en ga niet blind af op het advies van je buurvrouw.goede dragers

Hoe herken je een goede drager?

  1. Wanneer je jouw kindje oppakt neemt hij automatisch een bepaalde houding aan. Namelijk het rugje gaat bol en de knietjes zijn opgetrokken. Dat is ook de houding zoals je jouw kindje in de draagzak of draagdoek wilt.
  2. Een goede drager geeft een goede ondersteuning aan de gehele rug in diezelfde bolle houding en beweegt mee.
  3. De drager moet ook comfortabel zijn voor de ouder. Het gewicht van je kindje wordt verdeeld over schouders, rug en heupen. Je kindje zit lekker dicht en hoog tegen je aan, alsof je eeuwig aan het knuffelen bent.
  4. Of je nu je kindje op je buik draagt of op je rug, het kindje hoort altijd met de buik tegen je aan te zitten. Dat is voor beide het meest prettige, plus je voelt elkaars lichaam zo het beste. Wat weer goed is voor de communicatie.
  5. Zorg voor een goede nekondersteuning. Vooral wanneer je kindje zelf zijn hoofd nog niet kan optillen. Bij doeken kun je een nekrolletje maken, bij draagzakken ligt het aan de rugpand of er voldoende ondersteuning is, dus daarbij is het vaak: uitproberen!

Mijn mening

Ik heb zelf gedragen door middel van een draagdoek en een draagzak. In verband met mijn lichamelijke klachten ben ik ermee gestopt maar bij een tweede ga ik zeker weer dragen. Ik ga dan echter gewoon opnieuw een workshop volgen of advies vragen aan een consulente want ik draag het liefst veilig en goed dan helemaal niet.

Ik zeg hiermee niet dat ouders die dat niet doen slecht zijn, maar ik vind wel dat mensen soms gewoon totaal niet nadenken waar ze mee bezig zijn. Ze zien iets in de winkel, denken ‘dat ziet er leuk en fijn uit’ en kopen het. Terwijl het voor hun kindje dan helemaal niet leuk en fijn is. En dan vaak niet snappen waarom hun kindje zoveel huilt of hoe het komt dat ze een spreidbroekje aan moeten. Ik kan me er soms echt aan ergeren als ik dan weer een vader of moeder zie lopen met zo’n arm kindje erin bungelend met de beentjes.

Ook begrijp ik gewoon niet dat zulke dingen gewoon verkocht mogen worden. Ik zei zelf al: er worden wel meer dingen verkocht die niet goed zijn’, maar ze klagen zo erg over de gezondheidszorg. Dat mensen daar teveel en te snel gebruik van maken, dat ze geld tekort komen, enzovoort. Als ze nou eens zouden beginnen met goede voorlichting en het uit de schappen halen van dit soort slechte producten. Wellicht dat minder ouders dan therapie nodig hebben voor hun kind.

Conclusie: stop met die verkeerde dragers en laat je informeren!

10 reacties op “Verkeerde dragers

  • Ik moet eerlijk zeggen dat ik heb gedragen met een Baby Bjorn, precies om wat jij zegt- het zal wel goed zijn. Inmiddels -mede door het bloggen- weet ik wel beter en als er een tweede kindje komt ga ik voor een goede ergonomischie drager. Goed dat je erover schrijft!!

  • Wat goed dat je hier een artikel aan wijdt. Ik durfde het niet. Alleen al om de reden dat mensen zich zo snel aangevallen voelen. Ik word er altijd verdrietig van als ik mensen met hun kindje zie lopen in een onergonomische drager face forward. Vaak weten ze niet beter. Zo jammer!

  • Ik heb ze nooit gebruikt. Wel gehad overigens en eens een keertje geprobeerd maar ik heb er totaal nul komma nul vertrouwen in gehad. Ik was zo ontzettend bang dat het zou scheuren/losschieten/vul maar in…Ja, regelrechte doemscenario`s dus.

  • Ik ben echt fervent drager .Vanaf het begin al. De eerste was echt drie keer niets daar bungelde ze compleet in. Dus het voelt ook niet comfortabel. Ik snap het dan ook niet als ik ouders daarmee tegen kom op straat.Gelukkig heb ik nu twee hele fijne dragers, ook voor oudere kinderen zodat ik alle kanten op kan.

  • Ik snap überhaupt niet dat foute dragers verkocht mogen worden, terwijl er algemeens bekend is dat een ergonomisch exemplaar veel beter is. Ik heb zelf een draagdoek van ByKay, prima ding en helemaal niet zo duur. En toch ergonomisch!

  • Ik kan me daar ook echt aan ergeren als ik een papa of mama voorbij zie gaan met een bungelend kind in een drager. Ik weet nog dat ik me eerste drager kocht, nou Daan moest er niks van weten. Nee nu snap ik waarom zo foute drager was het wel. En helemaal voor hem met zijn beperkingen. Maar wat vond hij en zijn mama het heerlijk toen ik een draagdoek had gekocht. Kindje nummer 2 wordt ook zeker hier weer gedragen in een doek, maar wil ook zeker voor het gemak een andere drager erbij. En ik weet een hele goede winkel waar ik mijn advies wel kan krijgen.

  • Ik vind face forward echt het ergste wat je kan bedenken. heel veel mensen zijn ook niet ingelicht inderdaad wat wel en niet goed is. Jammere van baby bjorn bijvoorbeeld is dat er ook nog word gezegd dat ze ergonomisch zijn en dat zijn ze niet.

    Vanmiddag onze nieuwe Tula besteld 🙂

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *