Veilig zwemmen: zwembandjes en de alternatieven

veilig zwemmen alternatieven zwembandjes

Met de zomer in aantocht wordt er weer veel gezwommen. Nu zwemt onze dochter het hele jaar door want ze heeft zwemles, maar ons zoontje zwemt niet zo vaak. Behalve met mooi weer, want dan gaan we regelmatig naar een zwembad of ergens waar water is. Hoe vaak of wanneer je ook zwemt, veilig zwemmen is altijd belangrijk. Vergeet daarom de zwembandjes niet of ga voor een van de alternatieven.

In dit artikel vertel ik wat meer over zwembandjes, waarom ze gebruikt moeten worden en welke alternatieven er zijn.

Waarom zwembandjes gebruiken?

Zwembandjes worden vooral aangeraden voor kinderen die nog geen zwemdiploma hebben. Op sommige plekken is het zelfs verplicht en dat kan ik eigenlijk alleen maar toejuichen. Alhoewel een zwemband (of eigenlijk zwemvleugel genoemd) ervoor zorgt dat je kind minder snel kopje onder gaat is ouderlijk toezicht alsnog nodig.

De consumentenbond raadt bij elk zwemhulpmiddel aan om erop te letten of het wel aan de veiligheidseisen voldoet. Er zijn namelijk twee verschillende veiligheidsnormen: EN13138 en EN15649. De EN13138 norm geldt vooral voor de hulpmiddelen die tijdens zwemles wordt gebruikt.

En de EN15649 norm is voor de recreatieve zwemhulpmiddelen in het leven geroepen. Denk hierbij aan opblaasbanden, maar ook zwemvleugels en zwemzitjes.

Alternatieven voor zwembandjes / zwemvleugels

Naast zwemvleugels zijn er nog meer zwemhulpmiddelen die je als alternatief kunt gebruiken.

Zwemhulpmiddelen voor baby’s en dreumesen

Sowieso heb je voor baby’s bijvoorbeeld de zwemzitjes en zwembanden waar ze in kunnen zitten. Na vele testen zijn ook hier hele gevaarlijke banden uit gekomen waarbij het kind zo omtuimelt en met het gezicht in het water blijft liggen. Let dus ook bij deze zwemzitjes voor baby’s erop dat er een veiligheidsnorm aan zit.

Je hebt ook speciale zwemvleugels voor baby’s, maar zelf vind ik deze niet fijn om te gebruiken. Het is namelijk een heel gedoe om ze om de arm van je baby te krijgen.

Zwemvleugels voor peuters?

Een peuter zet je niet meer in een zwemzitje om er zo mee het water in te gaan. Je peuter wil namelijk ‘zelf’ zwemmen en voelt zich veel te beperkt in zo’n ding. Daarom zijn zwemvleugels hartstikke fijn. Je hebt tegenwoordig ook zwemvesten voor jongere kindjes, maar eigenlijk zijn zwemvesten vooral ontworpen om kinderen mee te leren zwemmen. Zoals de Easy Swim Pro zwemvesten. Je ziet vaak dat kleine kinderen helemaal niet makkelijk kunnen bewegen met zo’n zwemvest en dat het ze in het water juist beperkt in plaats van helpt.

Daarom zijn zwemvleugels juist goed om voor peuters te gebruiken. Heeft jouw kind smalle armpjes of is hij of zij gewoon nog niet zo groot dan raad ik de Speedo zwembandjes aan. Deze zijn in twee maten te verkrijgen, tot 15 kg en tot 25 kg.

Alternatieven voor kleuters en ouder

Heb je een kleuter of een ouder kind in huis dan zijn er naast de standaard vleugeltjes nog wat andere alternatieven.

Easy Swim Pro

Zo is de Easy Swim Pro voor oudere kinderen wel geschikt om naast de zwemles te gebruiken als veilig hulpmiddel. Al is het niet zo dat je je kind zomaar zijn gang kunt laten gaan. Je moet er als ouder altijd bij blijven. Maar goed, is dat niet altijd zo?

Onze dochter heeft zwemles met de Easy Swim methode en dus ook zo’n zwemvest. Deze gaat nu dus altijd mee op vakantie en naar het zwembad. Ook voor recreatief zwemmen. Zwembandjes omdoen is namelijk niet haar favoriete bezigheid en het zwemvest trekt ze heel makkelijk aan.

Puddle Jumper

Zelf heb ik veel goeds over de Puddle Jumper gehoord. Het is een combinatie tussen een zwemvest en zwembandjes en is speciaal voor kinderen tussen de 15 en 30 kg. De Puddle Jumper is een zwemhulpmiddel die stabiliteit aan kinderen geeft en een veilig gevoel in het water. Kinderen kunnen het zwemvest niet zelf uit doen omdat de sluiting op de rug zit. Ideaal. Overigens heb ik er zelf dus geen ervaring mee en ik kon via het internet ook nergens terug vinden of ze wel aan de veiligheidsnorm voldoen.

Mijn advies?

Wat ik nu echt zelf aanraad? Zoveel mogelijk gebruik maken van zwemvleugels en als je kind groot genoeg is vind ik zelf de Easy Swim Pro ook echt een aanrader. Zorg er wel voor dat je deze op maat koopt en niet op de groei. Want het vest moet goed aansluiten om zijn werk goed te doen.

Ik geef overigens wel toe dat als mijn dochter geen Easy Swim zwemles had gehad ik dit vest niet zelf had aangeschaft. Daarvoor is hij namelijk best duur.

Welk zwemhulpmiddel gebruik jij voor je kind(eren)?

1 reactie op “Veilig zwemmen: zwembandjes en de alternatieven

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *