Tips tegen bijten

Er is een periode geweest dat Fay beet. Op het moment van schrijven doet ze het niet meer, maar de kans dat het terug gaat komen is behoorlijk groot. Veel peuters bijten in de peuterpuberteit. Dit doen ze vaak uit onmacht omdat ze bijvoorbeeld verbaal nog niet sterk genoeg zijn om snel te reageren. Een logische fase, maar wel eentje die je natuurlijk zo snel mogelijk voorbij ziet gaan. 

Ik vertel je in dit artikel de dingen die ik heb gedaan om het haar af te leren.

Blijf consequent in je reactie.

Ik heb elke keer weer op dezelfde toon en manier gereageerd. Wanneer mijn dochtertje mij of iemand anders beet liet ik haar mij aankijken en zei ik met een wat bozere stem (en met een boos gezicht) “Fay, je mag niet bijten. Dat doet pijn.” Door de herhaling leerde zij op een gegeven moment dat haar actie niet correct was. Wanneer je telkens anders reageert weet je kind niet waar hij aan toe is.

Maak er geen spelletje van.

Ik merkte dat wanneer je bijvoorbeeld heel hard “Au! dat doet pijn.” zei dat zij het grappig vond en juist expres nog eens deed. Ze zag het dus als een spelletje en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Let er dus goed op hoe je kind reageert.

Waarom bijt je kind?

Er is een reden dat je kind bijt. Zoals ik in de introductie al zei heeft het te maken met onmacht van het kind. Voor jou als ouders dus de taak om erachter te komen waarom je kind bijt. Is hij boos of juist blij. Achterhaal de reden en leg uit dat hij dit ook anders kan uiten. Door bijvoorbeeld  hard te lachen als hij blij is of juist op een kussen te slaan als hij boos is. Zo kan hij wel zijn frustratie kwijt, maar hoeft hij niemand zeer te doen.

Mijn dochter deed het voor de aandacht, ze kreeg er aandacht mee en dat wilde ze. Ze gedraagt ze wel vaker als een kleine clown en dit was weer een clowneske manier voor aandacht.

Wat heb jij gedaan om je kind te laten stoppen met bijten?

Comments

comments

Moederschap
Previous Story
Next Story

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Meike
  22 juni 2015 at 06:26

  Evie beet ook. Wij bleven ook herhalen dat dit niet mocht, omdat het pijn doet. Evie beet ook uit frustratie in speelgoed, omdat iets niet lukte. Ook dan probeerde ik uit te leggen dat bijten niet de oplossing was.

 • Reply
  Henny
  22 juni 2015 at 10:40

  Mijn zoon deed het ook, vaak uit onmacht. Hij had erge driftbuien en moest zijn boosheid kwijt. Consequent blijven en wij gaven hem inderdaad het idee van het kussen. Dit werkte goed.

 • Reply
  Malou
  22 juni 2015 at 12:45

  Handige tips, misschien gaan ze ooit nog wel van pas komen 🙂

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: