Thuis tafels oefenen – 12 tips

Onze dochter zit in groep vier en na de herfstvakantie zijn zij begonnen met het leren van de tafeltjes. Zij vindt rekenen erg leuk en tot nu toe vindt ze de tafeltjes ook heel leuk. Dat gaf mij de inspiratie om een blog te maken waarin ik, als oud juf zijnde, een aantal leuke tips geef om thuis tafeltjes te oefenen.

Tips voor thuis tafeltjes oefenen

Zit je net zoals wij nu in de periode dat er weer volop pepernoten en kruidnoten zijn dan kun je ook deze inzetten tijdens het oefenen.

Maak het beeldend

Een som is iets plats, er zit geen beeld bij. En dat is juist iets wat veel kinderen wel nodig hebben. Gewoon rijtjes stampen levert vaak een heleboel frustratie op en daarom is het goed om de sommen juist beeldend te maken. Leer de tafel rijtjes dus niet simpelweg uit je hoofd maar snap ook waar het vandaan komt.

Dat kun je bijvoorbeeld doen door:

Tekenen

Wanneer je tekent maak je dingen beeldend. Wil je dus bijvoorbeeld de tafel van acht oefenen teken dan een spin met acht poten en zet daar de som 1×8 en de uitkomst achter. Dan teken je twee spinnen met acht poten, vraag aan het kind welke keersom hierbij hoort (2×8) en wat de uitkomst is. Je kunt het ook doen met bomen en appels die eraan hangen. Of teken een tros bananen. Je kunt zo zelf kiezen welke tafel je gaat oefenen. Laat daarbij ook je kind dingen verzinnen. Wie weet waar ze mee komen.

Tafelkleurplaten

Iets anders creatiefs én beeldend zijn de tafelkleurplaten die je overal online kunt vinden. Typ het maar eens in op Google en je vindt via onder andere Pinterest echt een heleboel gratis en betaalde tafelkleurplaten. Zorg er dan wel voor dat jouw kind al deze tafels al kent. Onderstaande kleurplaten komen van Ello de Uil en daar vindt je nog veel meer.

Pepernoten

Rekenen met pepernoten, wie wil dat nu niet? Ik schreef al eens eerder over het pepernotenspel voor peuters en kleuters, maar je kunt natuurlijk nog veel meer met die pepernoten doen.

Maak bijvoorbeeld groepjes met de pepernoten, vier groepjes van vier. Schrijf de som op een apart blaadje en natuurlijk ook de uitkomst. Heb je het goed? Dan verdien je een pepernoot. Je kunt natuurlijk ook zeggen dat ze voor elke vijf goede antwoorden een pepernoot krijgen. Net wat je zelf wilt. Op die manier wordt rekenenen beelden want ze zien het voor zich. Plus ze worden ook nog eens beloond. Dit kan natuurlijk ook met stickers, spekjes, net wat je wilt.

Spelletjes met tafeltjes

Er zijn natuurlijk ook een heleboel spelletjes op de markt die jou en je kind helpen met het oefenen van de tafeltjes. Ik heb er een aantal opgezocht waarvan ik weet dat ze vaak ook op school gebruikt worden. Wanneer dat gebeurd weet je namelijk ook dat het ook iets leuks en goeds is voor thuis.

Ik leer de tafels – Jumbo

Leer met behulp van 2 spelletjes en de poster de tafels van 1 tot en met 10. Weet jij de antwoorden op de sommen? Zoek de juiste getal-fiches en leg ze op de kaart. Controleer je uitkomst door het fiche om te draaien. Komt het plaatje overeen? Dan is het antwoord goed!

De Gorgels, tafels oefenen – Zwijsen

De Gorgels is de titel van een boek geschreven voor Jochem Meijer. Dit is echter zo populair bij kinderen dat het zelfs het oefenen van tafels leuk maakt. Met dit spel oefenen kinderen spelenderwijs de tafels 1 tot en met 12. Ze kunnen het alleen spelen, maar ook met z’n tweeën. Met de spelborden waar de tafels op staan, een uitwisbare stift, een dobbelsteen en een controlevel kunnen kinderen aan de slag. Leuk om te doen en leerzaam bovendien.

Malle Getallen 

Met dit kwartetspel oefen je hoofdrekenen met de tafels van 1 – 10. Hoe leuk is het om een spelletje kwartet te spelen en er ook heel veel van te leren..!!

Zelf spelletjes maken om thuis tafels te oefenen

Je kunt natuurlijk ook heel makkelijker zelf spelletjes maken thuis om de tafels te oefenen. Zo kun je ook nog eens heel specifiek een bepaalde tafel eruit pikken die er nog niet zo goed in zit. Of als je zoals onze dochter nog niet alle tafels hebt geleerd.

Flitskaartjes

Onze dochter heeft tot nu toe alleen de tafels van 1, 2 en 10 geleerd. Daar komt vast nog wel wat bij, maar voor nu zijn het dus die drie tafels. Van die drie tafelrijtjes hebben we flitskaartjes gemaakt. Op de voorkant staan de sommen en onze dochter mocht dan eerst op de achterkant de antwoorden schrijven. Wel met potlood want als er dan iets niet klopte konden we dit nog uitgummen en aanpassen.

Ze kan met de flitskaartjes zichzelf flitsen door de som te noemen, het antwoord en dan op de achterkant te controleren of het goed is. Nog leuker is het om het samen te doen. Jij laat een som zien of leest het op, zij geeft antwoordt en door het kaartje om te draaien ziet ze meteen of het goed is.

Domino maken

Je kunt natuurlijk ook zelf een domino spel maken. Dit kost wellicht wel even wat werk, maar dan heb je wel wat. En ook hierbij kun je dan kiezen welke tafeltjes je wel doet en welke niet. Zorg ervoor dat je kaartjes hebt of maakt die allemaal even groot is. Je zet een  verticale streep in het midden, aan de ene kant zet je een som, aan de andere kant een uitkomst.

Spel met dobbelstenen

Iedereen heeft wel dobbelstenen in huis, dit zijn wel vaak de standaard dobbelstenen met zes kanten waar de cijfers 1 t/m 6 op staan. Hier kun je al wat tafeltjes mee doen. Al kun je dan niet volledig tot de 10 gaan. Er zijn echter ook 10-kantige dobbelstenen waarbij de getallen van 0 t/m 9 gaan (je kunt de 0 gebruiken als een 10) en ook 12-kantige dobbelstenen voor wanneer ze de tafels tot en met 12 kennen.

Je gooit dan met beide dobbelstenen en in plaats van dat je de getallen bij elkaar optelt maak je er een keersom van. Dus gooi je een 3 en een 6 dan is de som 3×6 of 6×3.

Spullen verzamelen

Je hebt vast en zeker een heleboel spullen in huis die allemaal al een keersom zijn. Denk bijvoorbeeld aan een tros bananen waar 7 of 8 bananen aan hangen. Dit is dan de keersom 1×7 of 1×8. Of wacht dacht je van eierdozen. Je hebt tegenwoordig eierdozen van 10 en van 12 stuks. Daar passen de keersommen 2×5=10 en 2×6=12 bij. Zo zijn er nog veel meer materialen, speelgoed en spullen die je kunt gebruiken. Vergeet daarbij ook de legoblokjes of de duplo niet.

Tafelbingo

Wat ook altijd een succes is, dat is tafelbingo. Dit is vooral leuk als je al een aantal tafels hebt geleerd. Nu onze dochter nog maar drie tafelrijtjes kent wachten wij er nog mee. Maar zodra zij er een stuk of vijf kent gaan we dit spel zeker spelen.

In plaats van balletjes met getallen maak je dan briefjes met daarop de sommen. Deze vouw je dicht en doe je in een bak. Tijdens de bingo grabbel je elke keer weer 1 briefje eruit en noem je de som. Je kind mag dan zelf uitrekenen welk getal het is en deze doorstrepen als het op de bingo kaart staat.

Tafeltjes leren met muziek

Muziek zorgt hier altijd voor heel veel plezier en vrolijkheid. Muziek is er echter niet alleen om mee te feesten, het kan ook erg leerzaam zijn. Zo heb ik een aantal hele leuke tafelraps en tafelliedjes gevonden op Youtube. Zoals de twee voorbeelden hieronder. Ga je zelf op zoek dan vindt je er vast nog veel meer.

Met bovenstaande tips kom je vast al een heel eind met tafelsommen oefenen. Heb jij nog leuke toevoegingen laat me dit dan zeker weten dan vul ik de blog aan!