Spelen met je baby: 3-5 maand

Vorige maand deelde ik met jullie een aantal speeltips voor baby’s tot 2 maanden. Want wat kun je eigenlijk met een baby doen? En hoe stimuleer je hun ontwikkeling? Omdat ik wel pedagogisch aangelegd ben maar dan vanaf de leeftijd van 4 jaar had ik geen antwoord op die vragen en ben ik gaan rondneuzen op internet. Ik las blogs, websites en stelde vragen aan moeders met kinderen. Daaruit kwamen een heleboel leuke ideeën en het leek me dan ook leuk en handig om mijn favoriete dingen te delen met jullie. Er zullen namelijk meer moeders zijn die het soms gewoon even niet weten. En dan is het altijd handig als je wat leuke ervaringstips krijgt van een andere moeder die in hetzelfde schuitje heeft gezeten! Vandaag behandel ik het spelen met je baby: 3-5 maand!

Motorische spelletjes

In deze drie maanden ontwikkelen de kindjes zich heel snel. Kunnen ze met 3 maanden amper een speeltje volgen, of alleen heel langzaam van links naar rechts, kunnen ze met 5 maanden al ononderbroken speeltjes volgen. Biedt ze dan ook speeltjes aan die ze kunnen pakken met hun handjes. Ze zullen de speeltjes aan kunnen pakken en steeds langer vasthouden. Op een gegeven moment gaan ze er ook mee rammelen en gooien! Wat ook een leuk spelletje is, dat is afzetten en pakken. Leg je kindje op de buik (eventueel met een opgerolde handdoek onder de buik) en leg een speeltje net buiten zijn bereik. Buig de beentje een beetje en zet je handpalmen tegen de onderkant van de voetjes. Houd een beetje tegendruk zodat je kindje zich kan afzetten om zo bij het speeltje te komen. Zodra je kindje bij het speeltje is wordt dan enthousiast en laat hem ermee spelen. Leg het speeltje niet direct weer verder weg want zo ontmoedig je jouw kindje!

IMG_8257

Spelen met je baby

Speel vliegertje! Wanneer je kindje het hoofdje al goed rechtop kan houden kun je ook met je kindje vliegertje spelen. Fay schatert altijd van het lachen als we dat met haar doen. Zelfs als we een “schijnbeweging” maken dan begint ze al te lachen… Zorg er wel voor dat je dit niet doet direct na het eten.. Wil je schoon blijven *wink*. Kindjes in deze leeftijd (in welke leeftijd eigenlijk niet) houden ook enorm van ergens tegenaan trappen. Je kunt bijvoorbeeld een lichte bal of een ballon aan een touwtje hangen en boven de beentjes hangen. Je kindje zal dan proberen om ertegenaan te schoppen. Ja meisjesmama’s, ook de meisjes! Trappelen in het water. Wat Fay zelf ook erg leuk vind is trappelen in bad. De grootste pret heeft ze als ze papa en mama nat maakt, vooral als we dit dan ook “verontwaardigend” zeggen. “Wat doe je nou Fay? Maak je mama nat?” Die oogjes beginnen helemaal te glimmen als ze weer wat water uit het bad spettert!

Sociaal spelletje + verbale ontwikkeling

Laat je kind zitten op je schoot zonder hoofdondersteuning. Het leukste is dan natuurlijk als je er dan ook nog een boekje bij pakt en samen gaat lezen. Dan stimuleer je jouw kindje op allerlei gebieden. Fay is echt gek op boekjes lezen, boekjes eten vind ze ook erg leuk om te doen trouwens.

Sociaal emotioneel spelletje

Spiegelbeeld. Wat kindjes ook altijd erg interessant vinden is hun eigen spiegelbeeld. Daar snappen ze natuurlijk helemaal niks van. Ik ga regelmatig met Fay voor een grote lange spiegel staan en vertel haar dan wie ze ziet. Fay reikt dan naar “dat andere kindje” en slaat met haar handjes op de spiegel. Ze wil erheen, maar dat lukt niet. Je kunt ook een soort van verstoppertje oftewel kiekeboe spelen met een spiegel. Door een kleinere spiegel voor je kindje te houden en de eigen spiegelbeeld te laten zien en daarna jouw spiegelbeeld te laten zien.

IMG_8146

Spelen met je baby

Ontdekken en brabbelen. Wat wij heel erg vaak doen is boven ons kindje hangen met het hoofd en haar ons laten ontdekken. Ze streelt, aait, slaat en krast dan onze gezichten, ze ontdekt het met haar mond (wij noemen dat kusjes haha) en ze trekt aan mijn haar. Ondertussen kletsen we met haar en zij brabbelt terug. Ook kietelen we haar door in haar nekje te blazen en aangezien we dat nu al zo vaak gedaan hebben doet ze dit nu ook bij ons! Erg leuk om dat nabootsen te zien… In een volgend blogje zal ik spelen met je baby: 6-7 maanden behandelen. Dit blogje zal overigens wel pas later dit jaar online komen aangezien ik ermee wil wachten tot Fay ook die leeftijd bereikt heeft. Dit omdat ik het altijd fijn vind om ook mijn ervaring erbij te vertellen.

Comments

comments

Moederschap
Previous Story
Next Story

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Bianca
  22 augustus 2014 at 08:51

  Vooral het laatste met je hoofd dicht bij je kindje zo dat ze lekker kan voelen en kan ontdekken dat heb ik toen ook vaak gedaan en voor de spiegel is ook wel een handige tip x

 • Reply
  Marije
  22 augustus 2014 at 11:03

  Leuk! Ik zit precies in deze maanden, dus dit vind ik leuke tips. Ik merk ook dat Marre nu echt speeltjes gaat vastgrijpen en dat is zo ontzettend leuk. Haha ik moest lachen van het ‘boekjes eten’!

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  22 augustus 2014 at 11:32

  Ik las altijd graag voor op deze leeftijd. Ik kende allerlei Nijntje boeken uit mijn hoofd!

 • Reply
  Madelon
  22 augustus 2014 at 12:01

  Misschien vind je sensory play dan ook wel leuk 😀

 • Reply
  Sas
  22 augustus 2014 at 13:01

  Leuke tips! Voor mij alleen niet van toepassing 😉

 • Reply
  Monique
  22 augustus 2014 at 15:05

  Fijne nuttige tips, al is Lise inmiddels alweer een stuk ouder. Nabootsen is inderdaad zo leuk! Als je ineens merkt dat ze iets doen omdat ze het bij jou hebben gezien voel je je echt trots 🙂

 • Reply
  Mama van Jenthe (Kelly)
  22 augustus 2014 at 21:02

  Leuk he? Zo goed voor de ontwikkeling. Ik keek altijd op internet ook Baby’s vanaf zoveel maanden elke maand keek ik wel. Altijd handig!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: