Poep plas en scheet: onderbroekenlol

Onderbroekenlol. Stiekem hoopte ik dat deze fase nooit zou komen. Ik heb er als voormalig juf en kinderopvangleidster al veel ervaring mee, maar dacht dat onze dochter deze poep plas en scheet fase wellicht zou overslaan. Meestal beginnen kinderen hier namelijk mee vanaf het moment dat ze een jaar of 2-3 zijn. Maar niets is minder waar, want onze bijna vijfjarige zit er opeens middenin.

Waarom zijn poep en plas grapjes zo leuk?

Ik stond een paar minuten te vroeg bij school en kon zo stiekem even kijken naar onze dochter terwijl ze aan het buitenspelen was. Samen met haar vriendinnetjes draaiden ze rondom een paal en zongen ze een liedje. In eerste instantie hoorde ik niet wat ze zongen totdat ik opeens de woorden “ik liet een scheetje in de trein” en “lekker poep op mijn brood” hoorde. En lachen dat ze deden, ze hadden de grootste lol.

Dat was het moment waarop ik wist… de onderbroekenlol is begonnen.

Maar waarom zijn al die poep plas en scheet grapjes zo leuk? Deze fase start meestal met een jaar of 2-3, wanneer ze zindelijk worden en duurt tot een jaar of 8. Peuters zullen het in eerste instantie helemaal niet zien als iets wat niet gezegd mag worden. Ze zijn ten slotte bezig met het leren kennen van die woorden en het zindelijk worden. Dus dan mag er toch best over gepraat worden? Er wordt ook gejuicht wanneer er een plasje of poepje op de wc wordt gedaan.

De iets oudere kinderen weten heel goed dat er eigenlijk een taboe zit op deze ‘vieze woorden’. In hun geval is het vooral een manier om hun grenzen uit te testen. Hoe ver kunnen ze gaan met deze woorden en welke reactie wordt er door de omgeving gegeven? Soms is het zelfs een manier van aandacht vragen. Het maakt ze dan niet uit of het op een positieve of negatieve manier gebeurd.

Is het af te leren?

Wanneer er poep en plas grapjes gemaakt worden is het natuurlijk het slimste om niet keihard te gaan lachen. Want dat voedt ze juist om ermee door te gaan. Dit is echter soms wel erg moeilijk hoor, dat geef ik toe. En om eerlijk te zijn heb ik deze grapjes tijdens onze fotoshoot om onze dochter te laten lachen. Loedermoeder, of niet 😉

Naast negeren zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen.

  • Op je eigen taalgebruik letten. Doordat je zelf ook wel eens vieze en/of scheldwoorden gebruikt geef je eigenlijk aan dat het oké is om dit soort dingen te zeggen. Probeer daar dus op te letten.
  • Zet een wekker en daag ze uit: vijf minuten lang alleen maar vieze woorden zeggen. Je zult zien dat ze al snel niets meer weten.
  • Baken grenzen af. Deze fase hoort er eigenlijk wel een beetje bij. En geef toe, er zijn ook genoeg volwassenen die dit soort dingen leuk vinden. Zorg er dus voor dat je bepaalde grenzen aan geeft. Grapjes over poep mag, maar niet tijdens het eten. Of ze mogen bijvoorbeeld wel bepaalde grapjes maken maar expres scheten laten is dan weer niet toegestaan. Kijk zelf even wat jij goed vindt en wat niet.
  • Straf niet maar zorg wel voor consequenties. Bijvoorbeeld dat jij even niet meer meespeelt totdat de onderbroekenlol ophoudt.

Leuke boekjes om samen te lezen

Het meeste bekende boekje over poep is waarschijnlijk ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’.

Maar er zijn nog andere leuke boekjes zoals:

en

of

Ken jij deze fase van je kind(eren) al? En hoe ga/ging jij er mee om?

1 reactie op “Poep plas en scheet: onderbroekenlol

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *