De peuterspeelzaal: waarom wel en waarom niet?

Zoals bij elk onderwerp met betrekking tot het ouderschap is er ook veel discussie over de peuterspeelzaal. Want breng je jouw kind naar de peuterspeelzaal? Of blijft hij/zij thuis? Er zijn verschillende redenen om het wel of niet te doen. 

Waarom kinderen niet naar de PSZ gaan

Er zijn genoeg kinderen die niet naar de peuterspeelzaal gaan. Dit heeft dan niet eens altijd met de financiën te maken, maar er zijn vele andere redenen waarom ouders hun kinderen er niet heen brengen.

Zo gaan veel kinderen van werkende ouders al naar de kinderopvang of gastouder. Om ze dan ook nog naar de peuterspeelzaal te brengen is vaak onhandig en dubbelop. Op vele kinderdagverblijven werken ze met dezelfde methodes als op een peuterspeelzaal, waardoor ze alsnog aansluiten op de basisschool. Ook zijn er gewoon ouders die het onnodig vinden om hun kinderen naar de peuterspeelzaal te brengen. Dit omdat ze thuis ook al genoeg leren, omdat ze oudere broertjes en/of zusjes hebben of omdat ze al veel spelen met andere kinderen.

IMG_9679

Waarom kinderen wel naar de PSZ gaan

Toch gaan er nog steeds heel veel kinderen wél naar de peuterspeelzaal. Het ene kind gaat erheen omdat ze dit vanuit het consultatiebureau adviseren. Zij lopen bijvoorbeeld sociaal achter of kunnen nog een verbetering in de taalvaardigheid krijgen. Maar er zijn ook genoeg kinderen die erheen gaan omdat de ouders dit zelf graag willen. Zodat ze leren spelen met leeftijdsgenootjes, allerlei vaardigheden ontwikkelen zoals uitgestelde aandacht, zorgdragen voor materialen, leren zich aan regels te houden en nog veel meer. Ook kan het voor de kinderen fijn zijn om alvast wat toekomstige klasgenootjes te leren kennen. Dan is het zodra ze naar school gaan niet meer zo heel eng.

Gaat mijn kind naar de peuterspeelzaal?

Ik zelf ben de eerste twee jaar na de bevalling van mijn dochter thuis geweest. Mijn dochter zag dus heel weinig kindjes, behalve als we toevallig naar een vriendin gingen die ook kinderen had. Maar die had ik niet veel, plus ik kwam liever niet zoveel de deur uit in verband met mijn postnatale depressie. Daarom wilde ik heel graag dat onze dochter dus naar de peuterspeelzaal zou gaan. Zodat ze het sociale aspect kon ondervinden en zodat ze misschien niet meer zo aan mij zou hangen.

Het was wel even een gepuzzel want omdat ik niet werkte kwam ik niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag, maar ik had wel recht op subsidie vanuit de gemeente. Dit omdat ze graag willen dat alle peuters naar de peuterspeelzaal gaan. In ons geval kwam dit heel goed uit en met wat extra sponsoring van mijn ouders in het begin kon Fay dus toch met 2 jaar starten.

afscheid peuterspeelzaal waarom wel waarom niet

 

Inmiddels is ze bijna vier en heeft ze twee jaar peuterspeelzaal erop zitten. Een periode waarin ze ontzettend veel geleerd heeft en ik haar echt heb zien opgroeien tot een geweldige (bijna) kleuter. Ik zag gewoon dat de peuterspeelzaal haar goed deed en ze vond het ook enorm leuk om erheen te gaan. Een goede keuze dus.

Gaat jouw kind naar de peuterspeelzaal?

27 reacties op “De peuterspeelzaal: waarom wel en waarom niet?

  • Jamie gaat naar een peuterspeelschool. Zit in zijn toekomstige basisschool naast de kleuterklassen. Hij leert dus al vanaf 2 jaar de school kennen waar hij heel lang gaat doorbrengen. Inmiddels is hij 3,5 en hij wil maar al te graag naar de ‘grote’ school, dus met die overgang zit het vast goed! Wij werken overigens allebei. Ik breng en manlief haalt Jamie dus het is prima te combineren.

  • Fijn om dit te lezen. Ik wilde dit vandaag juist gaan uitzoeken. Ik merk dat Yarah er ook behoefte aan heeft. Met kinderen omgaan vindt ze zo leuk. Thuis hangt ze ook erg aan mij. Vandaar;) maar ik werk ook niet:(

  • Ik heb me nog nooit in het financiële stukje verdiept, maar even los daarvan vind ik dat eigenlijk alle kinderen zouden moeten gaan. Ze leren er zoveel van! Beetje jammer dat ze de regeling nu zo hebben gemaakt dat niet alle kinderen kunnen gaan, zo zonde!

  • Ik was thuisblijfmoeder en om die reden gingen ze inderdaad naar peuterspeelzaal. Zo konden ze met andere kinderen spelen.

    De tijden van peuterspeelzaal zijn ook veel korter en helemaal niet handig voor ‘werkende’ ouders.

  • Sinds kort gaat Z heen. Ik vind het echt heel duur. Daarom betalen wij het gedeeltelijk van de kinderbijslag. Z heeft er veel plezier en ik vind het een fijne voorbereiding op de basisschool.

  • In Vlaanderen is het helemaal anders.
    Hier starten de kleuters vanaf 2,5jaar met school (kleuterklas). Ouders kunnen er wel voor kiezen om tot 3 jaar hun kindje naar de opvang te sturen. Dit wordt aangewezen wanneer hun kindje bvb verbaal zich moeilijk kan uitdrukken, nog niet zindelijk is of als de moeder aanvoelt dat het kind niet klaar is voor de school.

    Zodra het kind 3 jaar is, geldt een soort “schoolplicht”. De opvang is op dat moment niet langer verzekert, dus mag kleuters ouder dan 3j niet meer opvangen. Uit cijfers blijkt dat 97% van 3jarigen regelmatig naar school gaan. 3% blijven vaak thuis.

  • Beide dochters zijn naar de peuterspeelzaal geweest. Ze hebben daar enorm genoten, maar ze hadden het ook nodig. Beide begonnen laat met praten. Met Emma heb ik (geloof ik) 60 euro per maand betaald, maar bij Isis was dit al 100 euro per maand. We hebben zelfs haar laten beoordelen voor het VVE-traject (met 2,5 jaar sprak ze nog amper), maar werden daar voor afgewezen. “Sorry mevrouw, u bent hoog opgeleid en geen allochtoon, dus u komt niet in aanmerking voor het VVE-traject. Tot Ziens!” Dat was wel balen, maar toch is het zijn tijd wel waard geweest.

    • Dat kreeg ik ook als commentaar bij onze dochter, terwijl ze volgens de peuterspeelzaal een achterstand heeft. Bij onze zoon ben ik dus al op tijd begonnen en omdat hij ook erg laat was met lopen is het ‘gelukt’. Hij lag goed dwars tijdens de beoordeling op het consultatiebureau hiervoor, was nu echt niet meer gelukt.

  • Leuk om dit te lezen! Ik hoefde als kind zijnde ook niet ergens heen aangezien mijn moeder fulltime thuis was. Toch ging ik ook, met heel erg veel plezier 2 ochtenden naar de psz. Ik werk nu zelf met kinderen en zie dat dit zeker een goede invloed heeft, vooral vve peuterspeelzalen.

  • Ik vind het lastig omdat ik mijn kind nog niet ‘ken’, maar ik denk wel dat ik het zou doen. Zoals jij zegt: Fay heeft het ook nodig. Ik denk dat ik het belangrijk vind, dat mijn kindje straks ook andere kindjes leert kennen.

  • Oh wat lastig met dat geld! Lijkt mij ook een grote overweging hoor pfff.. Mason gaat 1 dag naar het kdv en eerlijk gezegd, merk ik dat het hem erg goed doet. Hij leert er veel en het contact met andere kindjes en andere regels ervaar ik als waardevol. Ik hoop dat je eruit komt voor Fay en anders doen wij toch gewoon playdates plannen 😛

  • Ik vind ook dat alle kindjes het zouden moeten doen. Ze leren er zo ontzettend veel van. Samen spelen, delen en nog zo veel meer…gewoon even met leeftijdsgenootjes doorbrengen in plaats van alleen maar volwassenen. Lola gaat sinds ze 3,5 maanden oud in 2 dagen per week naar het kdv. Ze vind het geweldig!

  • J gaat hier naar de kinderopvang. Ze hebben daar een groep van 0-2 jaar, van 2-4 jaar en van 0-4 jaar. Als ik af en toe de rekening voorbij zie komen, dan vraag ik me echt af hoe ik dat zonder kinderopvangtoeslag zou moeten betalen… Zeker nu hij de komende tijd vaker naar de kinderopvang zal gaan, dan schrik je je helemaal kapot…
    Aan de andere kant is de kinderopvang wel superfijn; hij leert met andere kinderen spelen en speelgoed delen, etc. Alle kinderen zouden het recht moeten hebben om te kunnen gaan (als de ouders dat willen).

  • De psz is idd best nog prijzig, kan me goed voorstellen dat veel ouders die duur vinden. Wij krijgen een gedeelte toeslag terug omdat we beide werken.
    Onze jongste is vandaag officieel gestart op de psz, vorige week 2 geworden. Hij vindt het alleen nog niet zo leuk 😉 Terwijl hij wel graag met andere kindjes speelt.
    Ik denk idd dat elke ouder bepaalde voor- en nadelen ziet van een psz. WIj staan er iig achter dat ze gaan. (oudste zit inmiddels in gr 1)

  • Onze oudste is nooit naar de psz gegaan, waarom niet? Dat weet ik eigenlijk niet. De jongste wilde we wel graag op de psz hebben .. Daan is dus ook vanaf dat hij 2,5jr was naar de psz gegaan. Hij heeft het ontzettend naar zijn zin, speelt erg leuk met de kids, heeft 2 vriendjes waar hij dol mee is en zijn juffen zijn geweldig. Nog tm juli .. dan is het zomervakantie en in september zal hij naar groep 1 gaan.

    Ben blij dat hij op de psz zit ieder geval 🙂

  • Dat geld is wel een dingetje hoor, zo achterlijk hoe duur het hier allemaal is. Miya zit 2 dagen op de opvang en vanaf volgende week 1 ochtend op de psz op school. Zij vind ook idd erg leuk, en haar praten kan wel wat steun gebruiken misschien

  • Onze jongste van 3 gaat nu 3 dagdelen naar de peuterspeelzaal. Standaard zijn het er 2, maar hij heeft het er erg naar zijn zin. En ik ben thuisblijfmoeder, dus ik vind het fijn als hij met andere kinderen, van zijn eigen leeftijd, kan spelen.

    Mijn twee dochters hebben ook allebei de peuterspeelzaal bezocht, in die tijd werkte ik nog. Ik zag het als een voorbereiding op school en ze leerden al kinderen uit de buurt kennen. ZO is onze oudste dochter van 10 nog steeds bevriend met haar vriendinnetje van de peuterspeelzaal.

  • Als het echt zo duur is, kun je misschien nog beter naar een buurgemeente zonder gemeentesubsidie… zou een keer een artikel in de krant erover laten schrijven, de psz moet toch voor iedereen toegankelijk zijn.

    Helemaal omdat je laatst schreef dat je soms wat onzeker bent of je een goede moeder bent, is het zo fijn als ze naar de peuterspeelzaal gaat! Als ik fortuin had zou ik het voor je betalen, maar helaas. Anders kun je misschien een inzameling houden via je blog 😉

    • Nicole (Meisje Eigenwijsje) zegt:

      Ik woon in een subgemeente dus alle gemeentes om ons heen vallen onder 1 gemeente. Maar anders had ik haar toch niet daarheen gebracht. Want 1 van de fijne dingen aan de psz vind ik dat ze dan ook alvast vriendjes maakt met de kinderen die later in haar klas komen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *