Oeps, schijnbaar mocht ik dat niet eten!

Wanneer je zwanger bent komt er sowieso al veel op je af. Je lichaam verandert, de hormomen zorgen voor een totale ontregeling van je balans. En dan komt er ook nog bij dat je opeens niet alles meer mag eten en drinken. En vooral dat laatste zorgt nogal voor veel verwarring. Nu ben ik voor de tweede keer zwanger en nog kom ik dingen tegen waarvan ik niet wist dat ik het niet mocht. Oeps, schijnbaar mocht ik dat niet eten!

Dat je geen gerookte zalm mag eten wanneer je zwanger bent dat wist ik. Net zoals carpaccio en filet american. Rauwe eieren zijn ook niet goed voor je en alcohol is helemaal een no go. Allemaal dingen waar ik me heel bewust van was. Totdat ik opnieuw zwanger raakte en ging zoeken naar het lijstje met dingen die je allemaal niet mag eten. Daar stonden echt dingen op waar ik nog nooit van had gehoord en dus ook tijdens mijn eerste zwangerschap gewoon gegeten heb. Garnalen zouden namelijk gewoon gegeten mogen worden en dat deed ik dan ook. Een lekkere garnalencocktail als voorafje in een restaurant. Maar ook vette vis als makreel en haring zou je gewoon kunnen eten. Dacht ik dus. En deed ik dus.

Oeps, schijnbaar mocht ik dat niet eten!

Ik at (en eet) dus garnalen, haring en andere dingen die ik schijnbaar niet mocht eten. Of wel? Het lastige is dat informatiebronnen elkaar ook behoorlijk tegenspreken. Zo vond ik op de site van het voedingscentrum dat je dus geen haring mag eten, behalve wanneer je het verhit. Nou weet ik niet hoe jij je haring eet? Maar ik eet dat dus gewoon zo op en niet verhit. Maar op de website van een verloskundige praktijk staat dan weer dat je verse of zure haring wél mag eten. Dus wat is het nou?

Nu moet ik dus eerlijk zeggen dat ik een verloskundige praktijk, die gespecialiseerd is in zwangerschappen eerder vertrouw en geloof dan het voedingscentrum. Dus ik richt me voornamelijk op wat zij zeggen. En eigenlijk.. valt het best mee als je kijkt naar wat je allemaal niet mag. Want zo was ik ook in de veronderstelling dat ik geen geitenkaas mocht eten. Of monchou. Maar dat mag allemaal wel. Behalve wanneer er op de verpakking “au lait cru, cru demeaux of fermier” staat. Want dan is het niet gepasteuriseerd. Dus mijn salades met geitenkaas bolletjes kan ik gewoon blijven eten. En mijn haring op zijn tijd ook.

Volg je gevoel

Maar mijn beste advies voor mezelf en dus ook voor alle andere zwangeren die twijfelen over een product is eigenlijk: volg je gevoel. Twijfel je teveel? Zit het product je niet lekker? Doe het dan niet? Heb je het idee dat het makkelijk kan, gewoon doen! De kans dat er iets in een product zit wat niet goed voor je is die is gewoon heel klein. En er zijn gewoon een aantal voedingsmiddelen waarvan ze al jaren zeggen dat het niet goed voor je is, die vermijd je dan sowieso. Maar er komen ook nog zoveel andere dingen bij die eerst wel goed schenen te zijn en nu opeens niet meer. Het is bijna niet meer bij te houden.

Ik zou zeggen; laat het los, laat het gaan en probeer vooral te genieten van je zwangerschap!

De uitgelichte foto komt van Shutterstock.

Comments

comments

Moederschap
Previous Story
Next Story

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply
  simpel, met een snufje liefde
  23 november 2016 at 06:12

  Volgens mij veranderen die rijtjes regelmatig. Ik houd voor mezelf altijd aan, niet rauw ( vlees, vis, eieren) en zonder alcohol. En bij twijfel gewoon niet doen.

 • Reply
  Els
  23 november 2016 at 06:48

  Dit lijkt me zo moeilijk! Volgens mij veranderd het ook steeds! Ik zou me er ook veel aanhouden.

 • Reply
  Joyce & Carmelina
  23 november 2016 at 07:57

  Het blijft veranderen haha! Ik denk dat als je dingen met mate doet en zorgt dat het goed vers is er weinig mis kan gaan.

 • Reply
  MamaIssues
  23 november 2016 at 08:51

  Lastig he al die verschillende verhalen!
  Inderdaad je gevoel volgen is het beste!!

 • Reply
  Nicole
  23 november 2016 at 08:52

  Ik volg het Voedingscentrum. Maar gaat me vrij makkelijk af. Op sushi na, ik mis sushi zoooooo.

 • Reply
  MetMirjam
  23 november 2016 at 08:54

  Rauwe vis zou ook moeten kunnen, als het maar vers is. Maar wanneer is het dan vers genoeg en wanneer niet? Ik heb het zelf toch maar niet gegeten toen ik zwanger was – het voelde voor mij niet goed.

 • Reply
  Monique
  23 november 2016 at 09:59

  Ik moet aan Frozen denken door je laatste zin, haha! Maar het klopt hoor. Salami en gerookte vleeswaren mogen opeens ook niet meer. Ik kreeg van mijn vk het advies om 1 (betrouwbare) bron te volgen en daar bij te blijven. Dan raak je ook niet in de war. En inderdaad gewoon lekker genieten van je zwangerschap, dat is het allerbelangrijkste!

 • Reply
  marleen@burgertrutjes
  23 november 2016 at 10:14

  Oooh ik zou vooral mijn wijntje missen 😉 hihi!

 • Reply
  Nienke
  23 november 2016 at 10:38

  Volgens mij is het zo dat je in de zwangerschap geen vacuümverpakt voedsel mag eten, vandaar dat erop de site van het voedingscentrum staat dat je geen haring e.d. mag eten (better safe dan sorry, zullen ze wel denken). Maar echt vers gerookte vis, van de visboer, mag wel. Of verse zure haring dus.
  Ik was vorig jaar na 6 jaar weer zwanger en stond echt versteld van wat je allemaal niet meer mag eten in de zwangerschap. En dan ook nog al die tegenstrijdige informatie op internet, heel verwarrend!

 • Reply
  Anita
  23 november 2016 at 14:12

  Zoveel mensen, zoveel meningen. Ik eet niets rauw en inderdaad de kazen waar dat op staat.

 • Reply
  Dagmar
  23 november 2016 at 14:21

  Haha zo herkenbaar! Ik dacht in het begin eigenlijk dat ik amper meer wat mocht eten en keek tien keer naar elke verpakking voordat ik het toch besloot te eten. Maar achteraf gezien valt het reuze mee en mag je juist veel meer dan ik had verwacht 🙂 En inderdaad; het volgen van je gevoel blijft het beste en lekker afwisselen tussen de gerechten. Leuk artikel!

 • Reply
  Esther
  23 november 2016 at 15:34

  Twee woorden: gezond verstand. Laat je niet gek maken en geniet van je zwangerschap!

 • Reply
  MARIJKE
  23 november 2016 at 15:56

  Zo wist ik niet dat je geen softijs mocht eten! Was net zwanger toen het zo warm was in nederland en mocht geen softijs. Las op internet dat er door de manier waarop de machines werken bacteriën in kunnen zitten die gevaarlijk zijn als je zwanger bent. Nou je moet het allemaal maar weten haha. Haring had ik nog niks over gelezen.

 • Reply
  Jenn
  23 november 2016 at 18:39

  Volgens mij veranderen die dingen regelmatig. Vroeger werd er gerookt en gedronken tijdens de zwangerschap, men wist niet beter. Ik zou idd gewoon doen wat goed voelt en me houden aan de algemeen bekende dingen. Maar misschien denk ik daar wel heel anders over als ik zelf zwanger zou zijn hoor.
  Ik heb trouwens ook gehoord dat zalm uit blik wel mag. (of was het nou verse en uit blik juist niet? Ik weet het niet meer, maar één van beide zou wel mogen begreep ik)

 • Reply
  Margriet
  24 november 2016 at 17:53

  Bij haring gaat het erom of de haring bevroren is geweest en dus niet echt vers. Maar hele verse haring mag blijkbaar wel gewoon. Ik at tijdens mijn zwangerschap ook per ongeluk een stukje zonnevis, maar gelukkig kan een kleine hoeveelheid niet zo’n kwaad. Er zijn gewoon zoveel tegenstrijdige lijstjes.

 • Reply
  Sheila
  24 november 2016 at 19:52

  Omdat ik pas tijdens het reizen in Thailand een zwangerschapstest kon doen, had ik ook niet meer direct bij de hand wat ik wel of niet mocht eten. Sommige dingen weet je nog, maar er kan altijd wat bij komen. Verse vis is goed. Maar als ik er niet op kan vertrouwen, eet ik het niet. In Azië liet ik ook sla achterwege. Zo goed wordt het niet altijd gewassen en dan ook gewoon met kraanwater (wat daar dus geen drinkwater is).

 • Reply
  Merel
  29 november 2016 at 07:04

  Ik vond salami de grote verrassing. Uiteindelijk wel gewoon gegeten, verloskundige zei dat het kon, zeker als het gegrild was. Maar ook dat de meningen best uiteen liepen en ik dat in mijn achterhoofd moest houden.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  %d bloggers liken dit: