Hoera voor de speen?

Je hoeft geen oplettende lezer te zijn om te weten dat onze dochter een speen heeft. Regelmatig zie je foto’s voorbij komen waarop ze een fopspeen in heeft of in haar hand heeft. Iets waar ik me echt enorm aan irriteer, maar waar we op dit moment nog even niets aan doen. Ze is nog geen twee en dus laten we het nu nog even voor wat het is. Dat de speen een enorm fijn hulpmiddel is, dat klopt. Maar zie er maar eens vanaf te komen! Vandaar ook de twijfelachtige titel. Want is het wel zo fijn die speen?

* Wij noemen de speen altijd ‘fiep’ dus daarom zul je dit woord ook als vervanging er soms tussen zien staan.

 

Waarom ik baal van de speen

Er zijn een aantal redenen waarom de speen niet bepaald mijn beste vriend is. En dat is nogal zacht gezegd, want soms heb ik echt de neiging dat ding door de hakmolen te halen.

  • In het begin kon Fay het speentje natuurlijk niet zelf inhouden. Eén beweging en het ding lag er weer uit. Met als resultaat dat ze begon te huilen en ik het speentje weer terug moest stoppen.
  • Speentjes raken altijd zoek. Ja ook met een speendoekje of speenketting. Hoe we het voor elkaar krijgen? Joost mag het weten.
  • Op een gegeven moment is het gewenning geworden. En haar beste vriend. Het liefst loopt ze de hele dag met dat ding in haar mond. Nu mag dat niet van ons en krijgt ze hem alleen als ze moe, ziek of hongerig is en moet wachten. Maar op andere momenten dat ze hem dus wil en niet krijgt is het echt drama!
  • We vragen ons af hoe we in hemelsnaam zonder al teveel gedoe die fiep weg gaan krijgen over een tijdje. Daar kan ik echt mijn hoofd over breken.

Waarom de speen geweldig is

  • Fay had een enorme zuigbehoefte, maar omdat ik geen borstvoeding kon geven was de fiep een uitkomst.
  • In haar eerste levensjaar had onze dochter een hartritmestoornis en de speen gaf haar heel veel rust. En ons dus ook.
  • Nog steeds vindt onze dochter heel veel troost in haar fiep. Wanneer ze verdrietig is komt ze zeker wel naar mij of mijn man toe, maar haar fiep is dan net dat beetje extra wat ze nodig heeft.
  • Onze dochter speelt altijd nog even in bed, haar speen is dan een ideaal speelkameraadje en een handige hulpmiddel voor inslapen.
  • Toch blijft het zo dat een fopspeen makkelijker af te leren is dan duimen. Een duim heeft ze namelijk haar hele leven lang bij zich. De speen kunnen we straks “gewoon” weggooien en dan is hij er niet meer.

Lees ook: 10 weetjes en 10 tips

voordelen speen

Je ziet het. Er zijn vrijwel net zoveel voordelen als nadelen aan de fopspeen. We zijn erg blij ermee dat die dingen bestaan en dat onze dochter daar dus zoveel troost aan heeft. Maar we moeten binnenkort toch echt even rondom de tafel en een plan van aanpak maken wat betreft het weglaten van dat ding. Dat plan geldt dan voor ons, maar ook zeker voor de opa’s en oma’s waar ze regelmatig naartoe gaat. Dat wordt nog even het internet afstruinen en kijken wat bij ons, maar ook bij Fay, past.

Heeft jouw kind een speen (gehad)?

33 reacties op “Hoera voor de speen?

  • Ja zeker! Ik vind ze ideaal, buiten het feit dat ze altijd kwijt raken natuurlijk. Ik vond alles best zolang hij er maar vanaf was voordat hij naar de basisschool ging. Dat was een paar dagen afzien aangezien hij niet in slaap kwam zonder speen maar toen was hij ook zo gewend aan het leven zonder speen. Ik heb zelf tot mijn 14e geduimd dus dat is nog wel een verschil.

  • Ja Miya doet hem het liefst ook niet uit. Keira had op een gegeven moment echt een vreselijk gebit, maar toen ze 4 was (Ja laat, ze had hem alleen voor te slapen nog) hebben we hem weggegooid, hij was op, en het was klaar. Ging vrij makkelijk en gebit is helemaal perfect gelukkig. Hoop bij miya ook zo makkelijk gaat, die gebruikt hem minder dan zij deed.

  • Inderdaad, voor- en nadelen voor een speen.
    Sanne had in het begin wel een speen maar is er nooit gek op geweest en nu wil ze hem helemaal niet meer. Ze duwt m steevast haar mond uit.
    Vind ik wel eens lastig want ze heeft soms voor het in slaap vallen nog wel eens zuigbehoefte. Een speen zou dan zo makkelijk zijn.
    We hebben t een tijdje opgelost met onze pink, maar zijn daar mee gestopt omdat we wilden voorkomen dat ze alleen nog maar in slaap kon vallen met onze pink.
    Nu heeft ze niks, geen speen, geen eigen duim, geen pink van ons en dat lijkt gelukkig prima te gaan.

  • Denk er hetzelfde over. Soms wou ik dat we er geen hadden aangeschaft. Nu proberen we de momenten dat ze hem niet in hoeft/mag steeds langer te maken maar o wee als Eline de speen dan weer ziet…het beste kunnen we hem op een plek leggen zoals in bed zodat ze weet dat ze hem alleen daar krijgt maar aan de andere kant is het in sommige situaties nog ideaal zoals inderdaad wanneer ze gaat mopperen of ziek is. Zo bouwen we het langzaam af.

    • Nou ik ben wel blij dat het haar die rust is gegeven dus als ik het mocht overdoen kreeg ze weer die speen alleen hadden we het in de vakantie anders gedaan. Hadden het namelijk al afgebouwd maar toen weer teveel gegeven..

  • Hier drie kids gehad met een speentje, bij de oudste met 3 afgebouwd, vond ik achteraf te laat. Nummer 2 met 2,5 afgebouwd, dat ging goed maar die ging er stiekum vandoor met de speen van nummer 3. Bij laatste zijn wij gestopt toen ze ruim een jaar was, de laatste ging kapot, gezegd dat ze op waren en twee nachten even wennen en geen probleem meer. Dus nu alweer een tijd geen speentjes in huis en dat is heerlijk! De tanden van de kids staan alle aal netjes dus daar geen last van gehad. Het speentje hadden ze wel alleen met slapen daarna ging het in een speciaal mandje op de kast, scheelde een hoop gedoe!

  • Blijf het altijd wel grappig vinden dat kinderen zo’n “steun” hebben aan een speen.
    Bij sommige kinderen geeft het weglaten weinig problemen. Wanneer hij kapot/kwijt is melden dat je geen nieuwe meer hebt is dan al genoeg. Maar vaak kost het meer moeite..
    Ik hoor op mijn werk vaak dat ze de speen meegeven aan sinterklaas, voor de pietjes in Spanje ofzo. Of wanneer er iemand in de omgeving een baby krijgt, samen opsturen of afgeven wanneer de baby is geboren. Het is toch bij ieder kind weer anders, maar hoop dat het bij jullie weinig problemen gaat geven straks!

    • Ja hier wilden we dat met de nieuwe baby ook doen, ze heeft er een nichtje bij en proberen haar zo duidelijk te maken dat de speen voor baby’s is.. Werkt nog niet haha. Maar gaan denk ik ook dat van Sinterklaas proberen..

  • Ons zoontje heeft geen speen. Ik was zelf al gen enorme voorstander, maar het werd me makkelijk gemaakt, want ons zoontje moest er NIETS van hebben, Hij weigerde het gewoon en na een paar seconde spuugde hij het al weer uit. Hij sabbelde in het begin aan mijn pink soms.

  • Mijn dochter had een speen voor de eerste 3 maanden. Ik zei al van te voren dat ik de speen alleen ga gebruiken als het echt moet en niet als troostmiddel of zo. Zei gebruikte hem heel weinig en na 3 maanden was het weg. Heel blij mee. Ik irriteer me enorm om grote kindjes te zien lopen met een speen in de mond. Ik vind dat het meer aan de ouders ligt dan aan het kind zelf. Als je de speen weggooit kan de kind niks aan doen. Ja de kind gaat zeker huilen en zeuren maar na paar dagen is het voorbij.

  • Lastig iets die speen hoor..

    Dochterlief gebruikte em zelf niet meer met 1 jaar.. en met 2 jaar pakte ze der duim.. Ze lijkt daar nu met een jaar of 6 eindelijk mee opgehouden te zijn..

    Zoonlief heeft ons met 2,5 jaar een hartverzakking gegeven. Die riep heel hard maaaamaaaaa mijn peen is stuuuukk!! Die had em dus stuk gebeten zucht.. Ik heb toen maar volgehouden dat ie stuk is en dat we geen andere hebben.. Hij duimt gelukkig niet.

    Maar je hoort verschillende methodes.. Beide mochten de speen/duim met 2 jaar niet meer overdag gebruiken alleen in bed. maar goed hopelijk vind je een goede methode die bij jullie past zonder al te veel drama..

  • Mirthe gebruikt ook een speentje. Ook vanwege grote zuigbehoefte en niet in willen slapen begonnen hiermee, na een week of twee. En nu gebruikt ze hem nog. Maar alleen voor het slapen gaan. En als ze eenmaal slaapt haal ik hem ook weer weg. Ik wil zoveel mogelijk de afhankelijkheid van dat ding (want ik zie ook de bui al hangen) voorkomen.

  • Ik vind t persoonlijk alleen erg om een groter kind met een speen te zien als ze overal ermee lopen. .. ook buiten enzo.
    Maar als ze nog behoefte hebben aan de speen in bed, of als ze moe zijn, ach…..

  • De jongste heeft een speen gehad…. die had zoveel zuigbehoefte dat ik er als (borstvoedende) moeder echt gek van werd! k was er erg blij mee, ze sliep bij ons in de co sleeper dus van een fopje kwijt had ik niet zo heel veel last.

    Toen ze een jaar of twee, drie was kon ze haar fopspenen niet meer vinden… ze had ze verstopt voor de honden, tja en dus ook voor haar zelf 😉

    Wij vonden ze later die avond, maar ze ging zonder slapen en nooit heeft ze er meer ééntje in haar mond gehad.

  • Mijn nichtjes en neefje hebben ook alle 4 een speen gehad. Op een gegeven moment mochten ze de speen alleen nog in bed als ze gingen slapen. Maar natuurlijk kwam er toch een keer ’n moment dat ze van de speen af moesten. Mijn oudste nichtje kwam zelf met een oplossing… ze zag op tv beelden van arme kindjes die moesten huilen en besloot dat haar speen naar zo’n kindje moest (zo lief) en ze heeft ook echt de speen in een envelop gestopt en op de bus gedaan… en die speen is stiekum naar mijn ouders gestuurd en die ligt daar nog steeds. We hebben haar ook een kaartje gestuurd (zogenaamd van een kindje) om haar te bedanken en dat kaartje heeft jaren op haar kamer gestaan 🙂

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *