Met speels gemak gezonder dankzij groentesapjes

Het is een uitdaging om gezond te leven. Veel mensen hebben moeite om voldoende groente te eten. Het Voedingscentrum heeft het in haar schijf van vijf over 250 gram groente per dag. Uit de praktijk blijkt dat Nederlanders gemiddeld 131 gram groente per dag eten (bron). Veel minder dan de aanbevolen hoeveelheid. Uit dit zelfde onderzoek blijkt dat 83% van de groente tijdens de avondmaaltijd wordt gegeten. En daar ligt precies het probleem; 250 gram groenten tijdens één maaltijd eten is simpelweg te veel. Schep voor de grap eens 250 gram spinazie op, je zult zien dat je bord dan al vol ligt. Er is dan geen plaats meer voor aardappelen en een stukje vlees of vis. 

Om aan de dagelijkse hoeveelheid groente te komen is het daarom goed om ook bij het ontbijt en de lunch groenten te eten. En als tussendoortje. De meer traditionele manieren om meer groenten te eten zijn:

  • Het eten van een salade als lunch
  • Het drinken van een groene smoothie als ontbijt
  • Het eten van rauwkost als tussendoortje
  • Het eten van een boerenomelet als ontbijt
  • Het beleggen van je boterham met kaas met rauwkost
  • Het eten van een groentesoep als lunch

Een “nieuwe” manier van groenten eten die momenteel aan populariteit wint is het drinken van groentesap. 

Wat is groentesap?

Groentesap is het vocht wat uit groenten wordt gewonnen. Groentesap is het puur en onverdund waardoor het geconcentreerd is met voedingsstoffen. Voor één portie groentesap wordt gebruik gemaakt van 250 gram tot 400 gram groente. 

De reden waarom groentesap zo aan populariteit wint is het gemak; het is een kwestie van een glas groentesap inschenken en leeg drinken. Je kunt groentesap ook uit de flesjes drinken waardoor het ook onderweg of op het werk te drinken is. 

Wat groentesap zo bijzonder maakt is dat het alleen het vocht van groente is. Het vocht is gescheiden van de vezels. Hierdoor krijg je een mooi dun sapje zonder harde stukjes. Hierdoor is het prettig om op te drinken. 

De smaak

Het klinkt misschien niet echt smakelijk om groentesap te drinken, maar het went snel. De eerste keer dat je groentesap drinkt kan het wel tegenvallen. Dit komt omdat je hersenen je voor de gek houden. Groentesap kan erg kleurrijk zijn, zo heb je varianten die geel of rood zijn. De gele varianten zien je hersenen aan als sinaasappelsap en de rode varianten als een smoothie waarin aardbeien zitten. Je verwacht dan iets zoets te gaan drinken, wat niet het geval is. 

Je zal daarom even moeten wennen aan de smaak van groentesap, die een stuk minder zoet is als die van vruchtensappen. 

Leveranciers van groentesappen doen er wel alles aan om hun sapjes zo smakelijk mogelijk te maken. Ze willen tenslotte dat je vaker hun groentesapjes gaat bestellen (wat je overigens hier kunt doen). Om de smaak goed te krijgen worden verschillende groentesoorten met elkaar gemengd. De groentesoorten worden zo uitgekozen dat ze elkaars smaak versterken en verbeteren. Het voordeel van meerdere groentesoorten in één groentesapje is dat het tevens zorgt voor meer verschillende vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen, waardoor het nog gezonder is. 

Aan groentesapjes wordt soms ook een klein beetje vruchtensap toegevoegd. Doorgaans niet meer dan 30%. Het vruchtensap bevat natuurlijk ook de nodige vitaminen en antioxidanten en het geeft – dankzij de natuurlijke vruchtsuikers – iets zoets meer aan het groentesapje. Hierdoor is deze lekkerder. De hoeveelheid vruchtensap wordt zo laag mogelijk gehouden om het groentesapje caloriearm te houden. Zo kan je zonder zorgen over je lijn groentesap drinken. 

De gezondheidsvoordelen

Met het drinken van één portie groentesap kom je al aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente. Dit wil niet zeggen dat je dan helemaal geen groente meer hoeft te eten. Groenten bevatten namelijk vezels. Groentesap bevat deze niet. Vezels zijn nodig voor een goede stoelgang en voorkomen constipatie en mogen daarom niet in een verantwoord dieet ontbreken. 

Gezondheidsvoordeel 1: een flinke dosis voedingsstoffen

Een portie groentesap bevat een flinke dosis voedingsstoffen. Groentesap bevat de vitaminen: A, B1, B2, B3, B5, B6, B11, C, E en K. En de mineralen: kalium, calcium, fosfor, jodium, zink, magnesium, mangaan, ijzer en koper. Met het drinken van één glas groentesap heb je voor veel van deze voedingsstoffen al voldoende binnen gekregen om in je dagelijkse behoefte te voorzien. Deze voedingsstoffen worden ook nog eens goed door het lichaam geabsorbeerd. Dit komt omdat deze in vloeibare vorm worden aangeboden. Zeker voor mensen met spijsverteringsproblemen is dit een groot voordeel. 

Gezondheidsvoordeel 2: goed voor de bloeddruk

De bloeddruk wordt gereguleerd door natrium, chloride en kalium. Natrium en chloride komen veel in onze voeding voor, in de vorm van zout wat eraan toegevoegd wordt. Indien je teveel zout eet dan kan je bloeddruk te hoog worden. Een te hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Kalium biedt een natuurlijk evenwicht tegenover natrium en chloride. Kalium zorgt ervoor dat de bloeddruk kan dalen. Veel mensen hebben juist te weinig kalium omdat ze onvoldoende groenten eten. Hierdoor wordt de bloeddruk te hoog. Door het drinken van groentesap kan je je kaliumspiegels behoorlijk verhogen waardoor de bloeddruk beter gereguleerd kan worden. 

Gezondheidsvoordeel 3: goed voor de huid

Veel mensen ervaren dat hun huid gladder en stralender wordt door het drinken van groentesap. Dit is te danken aan de antioxidanten die een groentesap zitten. Deze antioxidanten neutraliseren de vrije radicalen en vertragen de veroudering van (huid)cellen. 

Gezondheidsvoordeel 4: voorkomt chronische ziekten

De antioxidanten in groentesap zijn niet alleen goed voor de huid. Ze verminderen inflammatie (laaggradige ontstekingen). Laaggradige ontstekingen liggen aan de basis van chronische ziekten zoals diabetes type 2, de ziekte van Alzheimer en hart- en vaatziekten.