Leren fietsen: met of zonder zijwieltjes?

Leren fietsen. Het ene kind fietst met drie jaar al zonder zijwieltjes en het andere durft het met zes jaar nog niet eens. Er is dus ook geen sprake van dé leeftijd waarop een kind zonder zijwieltjes kan leren fietsen. Maar wanneer begin je er dan aan? En wat is nu de beste methode om ze te leren fietsen? 

Onze situatie

Ze zeggen dat je een kind het beste eerst een loopfiets kunt geven voordat je begint aan een kinderfietsje. Dit omdat ze met een loopfiets leren om hun evenwicht te bewaren en omdat ze op die manier ook hun zelfvertrouwen vergroten. Wij hebben dit alleen dus niet gedaan. Onze dochter had een driewieler en om daar dan ook nog een loopfiets bij te kopen vonden we eigenlijk onzin.

Achteraf hadden we dit misschien beter toch kunnen doen. Maar aangezien we ook geen schuur hebben wisten we ook gewoon niet waar we het allemaal kwijt zouden moeten.

Vorig jaar kreeg onze dochter met haar verjaardag een fiets. Ze was er super blij mee maar vond het wel moeilijk die eerste maanden. Ze was erg bang om te vallen en ook het trappen ging eigenlijk veel te zwaar voor haar. Toch kon ze aan het einde van de zomer best goed zelf al fietsen. Met zijwieltjes. Inmiddels is ze onlangs vier geworden en de laatste keer dat ze op haar fietsje zat is toch alweer bijna een half jaar geleden. Tijd dus om weer te gaan oefenen.

Dilemma: met of zonder zijwieltjes

Omdat onze dochter natuurlijk al vier jaar is zit ik een beetje met een dilemma. Want gaan we haar nu gewoon leren fietsen zonder zijwieltjes, of toch eerst nog even oefenen met? Gemiddeld leert een kleuter rond haar vijfde verjaardag zonder zijwieltjes fietsen. Maar misschien is ze er nu al klaar voor?

Wanneer is je kleuter eraan toe om te fietsen zonder zijwieltjes?

Eigenlijk geldt bij vrijwel alles dat je naar je kind moet kijken of hij/zij er wel aan toe is. Het heeft namelijk geen zin om je kind te forceren, dat werkt vaak alleen maar averechts. Maar hoe zie je nu of hij/zij eraan toe is?

Als eerste is zelfvertrouwen erg belangrijk. Zie je dat je kind zelfs met zijwieltjes nog erg bang is, dan is zonder misschien nog geen goed idee. Daarnaast moet je kind er natuurlijk ook motorisch aan toe zijn en voldoende kracht hebben om de trappers goed rond te draaien. Ook moet het kinderfietsje klein genoeg zijn zodat je kind bij de trappers kan én de voeten op de grond kan zetten. Ook het evenwichtsgevoel moet goed zijn en wat ook erg belangrijk is, is dat jij zelf rustig en geduldig genoeg bent om je kind te helpen.

De beste methode om te leren fietsen

Er zijn verschillende methodes om je kind te leren fietsen. Wat nu de beste methode is, dat is geheel afhankelijk van je kind maar ook van jouw voorkeur. Er zijn kinderen die zo wegfietsen en dus amper hoeven te oefenen. Maar dat is slechts een enkeling. De meeste kinderen hebben toch wat meer hulp nodig.

  1. Stel de zijwieltjes iets hoger af
    Wanneer je, zonder dit aan je kind te vertellen, de zijwieltjes al wat hoger afstelt leert ze de balans te bewaren zonder dat ze het doorheeft. Gaat dit goed dan stel je ze weer iets hoger af, totdat ze ongebruikt boven het wegdek zweven.
  2. Eerst een zijwieltje eraf, dan de tweede
    Wat je ook kunt doen is eerst alvast één zijwieltje eraf halen en na het oefenen ook de tweede.
  3. Gebruik een kleiner fietsje
    Een goed passende fiets is erg belangrijk. Behalve bij het leren fietsen. Dan kun je beter een kleinere fiets pakken zodat ze zeker bij de grond kunnen en het beter kunnen leren.
  4. Gebruik hulpmiddelen
    Er zijn allerlei hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je kind te leren fietsen. Zo is er bijvoorbeeld een duwstang die je op de bagagedrager van het fietsje kunt monteren om zo goed mee te lopen. Dit is ook erg prettig voor je rug. Je kunt overigens ook een sjaal gebruiken en deze onder de oksels binden.
  5. Stiekem loslaten
    Een andere methode is het stiekem loslaten. Je loopt met je kind mee en laat heel af en toe los. Zonder iets te zeggen. Je kind heeft dit vaak niet door en zo kun je steeds langer en vaker loslaten. Tot je ze een heel eind zelf kunt laten fietsen.
  6. Gebruik eerst een loopfiets
    Tsjah en dan moet deze er toch nog echt even bij. Want het gebruiken van een loopfiets voordat je ze leert fietsen is echt dé tip die ik overal tegenkom. Ze leren spelenderwijs te balanceren en corrigeren en zullen dan vaak ook probleemloos overstappen op een fiets met trappers en zonder zijwieltjes.

Nog wat extra tips die ik op internet vond:

  • Oefen op gras zodat de fiets meer grip heeft en wanneer ze vallen dit zacht gebeurd
  • Blijf zelf positief
  • Geeft je kind aan dat ze klaar is met oefenen, luister er dan naar
  • Leer eerst hoe een kind moet remmen
  • Zorg dat er geen opstakels zijn zoals bochten, bosjes, auto’s, wegen, enzovoort.

Heb jij nog tips?

4 reacties op “Leren fietsen: met of zonder zijwieltjes?

  • Bij mijn oudste kon ik nog naast de fiets meelopen/rennen, maar bij de tweede inmiddels niet meer. Haar zus ging dan achterop zitten, liep een paar stappen mee en tilde dan haar benen op.
    De fiets (zonder zijwieltjes) meegeven naar school, werkte ook wonderbaarlijk. In de pauze ging ze dan met haar vriendinnetjes een beetje aanklooien en ’s middags fietste ze zelf naar huis.
    Soms overschatten we ons als ouders in hoeverre we nodig zijn. ?
    Overigens heeft ze ook een loopfiets gehad daarvoor.

  • Spannend zeg! Wij zijn er nog lang niet aan toe, maar meneer gaat wel al snel op zijn loopfiets. Deze hebben we aangeschaft, zodat een wandeling wat sneller zou gaan, maar ik zie nu inderdaad dat hij af en toe blijft “zweven” tussen de stapjes in. Kan me inderdaad voorstellend dat dat een goede eerste stap is om te leren fietsen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *