Kraamvisite

Onlangs zag ik bij healthymommy een blog voorbij komen over het krijgen van kraamvisite. Een onderwerp waar wij zelf eigenlijk nog helemaal niet over nagedacht hadden behalve dan dat we op het geboortekaartje wat rusttijden hebben laten zetten. Dat is in ieder geval één ding waar we “over nagedacht hebben”, maar verder nog helemaal niet.

Hoog tijd dus om dat wel te doen aangezien ik inmiddels alweer (meer dan) 37 weken zwanger ben! Ik ben dus gaan rondneuzen op internet of er nog wat leuke tips opstonden en ik had uiteraard op bovenstaande blog al wat tips gelezen. Die tips heb ik bij elkaar gezet en van daaruit heb ik zelf een top 9 gemaakt van tips die ik zelf wil gaan naleven als straks onze kleine meid er is!

1. De eerste dag(en).
Houd de eerste dag(en) na de bevalling bezet voor alleen de naaste familie. Dus ouders, broertjes en zusjes. Dit omdat een bevalling enorm zwaar is en je niet meteen de halve familie/vriendengroep over de vloer wilt hebben.

2. De agenda.
Houd een agenda bij waarin je zorgt dat je niet teveel kraambezoek tegelijk in plant. Hooguit 1 bezoekje in de ochtend en 1 in de middag. Doe dit echter niet elke dag want dan heb je nog geen tijd voor jezelf en voor je nieuw verworven gezin. Ben ook duidelijk over de lengte van het bezoek. Maximaal een uur!

3. Rustmoment.
Bewaak het rustmoment. Zorg er eventueel voor dat op het geboortekaartje de rusttijden staan en zorg er ook voor dat je die in eren houdt. Dit is niet alleen prettig voor de moeder de haar rust nodig heeft, maar ook voor het kindje en de vader! Zo heb je in ieder geval elke dag tijd voor jullie gezin.

4. Rust.
Houd het rustig. Niet de hele buurt tegelijkertijd op visite (of je moet een kraamfeest houden dan is dat een ander verhaal) en geen rondrennende kinderen.

5. Hygiëne.
Houd het schoon. Een pasgeboren kindje is veel vatbaarder voor bacteriën dan mensen denken. Natuurlijk is het goed om weerstand op te bouwen, maar start hier niet mee in de eerste kraamweken en zorg ervoor dat de visite hun handen wast. Ook mensen die erg verkouden zijn kun je beter vragen een andere keer te komen. Maak deze wensen kenbaar! Niet iedereen zal dit zelf bedenken.

6. Vrije momenten.
Creëer vrije momenten. Maak ook eens een dag helemaal geen afspraken. En bedenk ook dat onaangekondigd bezoek niet binnen gelaten hoeft te worden.

7. Vraag hulp.
Wees niet bang om hulp te vragen. De eerste weken na een bevalling kunnen behoorlijk hectisch zijn, ook voor de vader. Vaak moet hij alweer snel aan het werk en de kraamzorg blijft ook niet eeuwig langs komen. Vraag dus aan de visite of ze een boodschapje mee kunnen nemen of eventueel kunnen helpen met wat huishoudelijke taken. Misschien kunnen ze wel een avondmaaltijd voor jullie klaarmaken zodat jullie daar niet over na hoeven te denken. Alle kleine beetjes helpen!

8. Volg je gevoel.
Overschat jezelf niet. Veel vrouwen denken al snel van alles te kunnen doen en krijgen dan later daar de klap van. Als er bezoek is ingepland en je merkt dat je het toch niet aankan op dat moment, verzet de afspraak dan naar een later moment (op die dag of een andere dag). Houd je kindje bij je als je dat wilt. De meeste visite wil graag het kindje vasthouden maar vooral in die eerste weken hecht je baby zich door geur aan jou en je partner. Natuurlijk kun je de baby best uit handen geven, maar zorg ook ervoor dat er vele momentjes zijn dat je jouw kindje zelf bij je hebt.

9. Wees eerlijk.
Ben altijd eerlijk naar je visite toe. Als je je ergens niet prettig bij voelt of je bent plotseling enorm moe… Geef dit dan aan. Dit geldt voor alle bovenstaande punten, als je duidelijk en eerlijk bent naar je visite toe dan zullen zij dit je nooit kwalijk nemen. De gezondheid van jou en je baby gaan ALTIJD voor .

IMG-20140201-WA0056

13 reacties op “Kraamvisite

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *