Je kind voorbereiden op de komst van een broertje of zusje

Op het moment dat we erachter kwamen voor de tweede keer zwanger te zijn hadden we eigenlijk helemaal niet nagedacht over hoe we onze dochter zo goed mogelijk hierop konden voorbereiden. En toch is het best wel goed om er zeker aandacht aan te besteden. Want de komst van een broertje of zusje brengt nogal wat met zich mee. Want hoe vertel je het aan je kind? Wanneer licht je hem of haar in en hoe leg je veranderingen uit?

Wij hebben onze dochter voorbereid op de komst van haar broertje met de hulp van wat tips die we online vonden. Maar ook met de hulp van een leuk voorleesboek bijvoorbeeld. Ik had zelf een sterk gevoel bij bepaalde dingen en heb ik grotendeels dus ook mijn gevoel gevolgd.

Zwanger van een tweede: hoe vertel je het aan je kind?

Onze dochter was drie op het moment dat ik zwanger was van ons tweede kindje. Ik had al een aantal vriendinnen en kennissen in de omgeving die ook zwanger waren dus ze had al wat uitleg gekregen. Zo kon ze heel goed vertellen dat een baby heel lang in de buik van de mama moet zitten omdat hij of zij moet groeien.

Lees ook: Waarom wij onze dochter nog niets vertelden over de zwangerschap

Wij hebben het onze dochter gewoon tussen neus en lippen door vertelt. We wilden er niet een heel ding van maken, maar het wel zelf vertellen. Wanneer je het vertelt, houd rekening met het niveau van je kind. Ga dus geen ingewikkelde verhalen vertellen. Maar wees gewoon simpel en duidelijk: er zit een baby in mama’s buik en over een lange tijd heeft je kind er dus een broertje of zusje bij. Je zou kunnen verwijzen naar familieleden of vrienden die ook meerdere kinderen hebben.

Betrek je kind bij de zwangerschap

Of ze nu al veel begrijpen of niet, betrek je kind bij de zwangerschap. Neem hem of haar bijvoorbeeld eens mee naar de verloskundige en schopt je kindje laat dan ook eens voelen. Leg uit waarom je buik groeit en waarom je misschien wat anders reageert dan normaal.

Wat ook leuk is, is om je kind mee te laten helpen met het uitzoeken van kleertjes of andere babyspullen. Wij lieten onze dochter een rompertje uitzoeken en ze heeft er ook eentje zelf gemaakt. Super trots was ze.

Je kind voorbereiden op de komst van een broertje of zusje

Er zijn verschillende manieren om je kind goed voor te bereiden. Je hebt tegenwoordig een hele leuke aftelposter van Suede Design waarmee je kind een beter beeld krijgt van hoe lang het nog duurt. Zo wordt het iets beter behapbaar. Want als je denkt dat het voor jezelf al lang duurt, een kind heeft nog geen tijdsbesef en het voelt dus veel langer aan.

Wat ook kan helpen is het voorlezen van boekjes die gaan over de komst van een broertje of zusje. Zo heb je bijvoorbeeld het boek “Kleine pluis” van Nijntje. Wij gebruikten echter het boek ‘De Lumies worden grote broer en zus‘. Dit is een geweldig leuk boek waar ook een medaille bij zit waarin de Lumies (wellicht ken je ze al uit dit artikel) een zusje krijgen en graag de beste grote broer en zus willen zijn. Ze willen graag oefenen voordat de baby er is, maar dit lukt niet zo goed. Er zit echt een heel mooi idee achter en uiteindelijk eindigt het boek ook met een prachtige boodschap. Dat je namelijk helemaal niet alles al hoeft te kunnen, zolang je maar lief voor je zusje of broertje bent.

Overigens ook een goede boodschap voor de ouders zelf. Want ook wij hoeven niet alles perfect te doen en kunnen.

Leg veranderingen uit

Bij de komst van een baby verandert er nogal veel. Misschien krijgt jouw oudste wel een nieuwe kamer en zelfs een nieuw bed. Betrek je kind dan bij alles wat je gaat veranderen. En geef hem of haar het gevoel dat hij niet weggejaagd wordt, maar dat hij of zij nu juist zo groot is dat er daarom iets nieuws komt.

Wij hebben onze dochter al vrij snel een nieuwe kamer gegeven. Het duurde nog zeker 20 weken voordat de baby er was, waardoor zij niet het gevoel had uit haar kamer te moeten. Ze vond het helemaal geweldig dat ze een grote kamer kreeg omdat ze een grote zus werd. Omdat we dit al vrij snel deden kon zij er ook lange tijd aan wennen. Want er verandert nogal veel in een keer. Dus kun je dit beter zo gespreid mogelijk laten gebeuren.

Hoe heb jij jouw kind voorbereid op een broertje of zusje?