Van inbakerdoek naar slaapzak

Een paar weken na zijn geboorte zijn we bij Milo begonnen met inbakeren. Dit onder andere op advies van de kinderarts en het consultatiebureau. In het artikel waarom wij zo blij zijn met inbakeren vertel ik hier meer over, maar vandaag wil ik het juist hebben over de overgang van inbakerdoek naar slaapzak. Want je kunt je kindje niet eeuwig blijven inbakeren. Hoe wij dit aangepakt hebben lees je dus in dit artikel.

Tot wanneer inbakeren?

Het is veilig om je kindje in te bakeren tot de leeftijd dat hij of zij gaat omrollen. Dat is doorgaans zo rond de 3 á 4 maanden maar kan ook eerder of later zijn. Rond die leeftijd zijn baby’s vaak ook al dusdanig sterk dat inbakeren bijna niet meer te doen is. Vooral bij inbakerslaapzakjes zie je al snel dat baby’s zich eruit wurmen. Volgens inbakeren.nl is het vanaf 4 maanden afbouwen tot maximaal 6 maanden oud. Milo (nog net geen 4 maanden) rolt zelf op het moment nog niet om en toch bakeren we hem niet meer in. Dit heeft verschillende redenen, maar een ervan is omdat hij al erg sterk is en we zagen dat zijn armen steeds meer vrijheid kregen. Hoe strak we hem ook inbakerden.

Inbakeren afbouwen of in een keer overstappen?

Wat betreft het inbakeren afbouwen of in een keer overstappen is natuurlijk per kind verschillend. Het ene kind heeft echt alleen die eerste weken het inbakeren nodig en stapt zonder moeite over op slapen zonder inbakerdoek. Er zijn echter ook genoeg kinderen die er meer moeite mee hebben en waarbij afbouwen wel echt nodig is. Bij Milo zijn we gaan afbouwen, we hebben eigenlijk niet getest of hij in een keer over kon stappen. We vonden het zelf gewoon prettiger om dit geleidelijk aan te doen.

Hoe bouw je het inbakeren af?

Er zijn verschillende manieren om het inbakeren af te bouwen. Zo kun je bijvoorbeeld één armpje vrij laten tijdens de slaapjes. Mocht dit al een te grote stap zijn voor jouw kindje dan kun je ook beginnen met het vrij laten van een arm tijdens één van de slaapjes. En zo telkens weer een extra slaapje erbij doen. Maar je kunt het ook doen zoals wij deden. We zijn begonnen met Milo een slaapzak aan te trekken in plaats van de inbakerdoek tijdens zijn ochtendslaapje. Al snel deden we dit ook tijdens zijn middagslaapje en niet lang daarna sliep hij eigenlijk de gehele dag in een slaapzak, behalve de nacht.

De reden dat wij het nog niet in de nacht deden was puur egoïstisch; we waren bang dat hij daardoor niet zou doorslapen en onze nachtrust zou verstoren. Maar tijdens ons midweekje weg hebben we het op een gegeven moment tóch gedaan, zo zonder inbakerdoek, en dit gaf eigenlijk amper problemen.

Van inbakerdoek naar slaapzak

Inmiddels slaapt onze zoon dus al een aantal weken alleen in een slaapzak en hebben we de inbakerdoek in de kast liggen. Het slapen gaat 9 van de 10 keer goed en we merken dat hij veel meer rust heeft nu tijdens het slapen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar dat heeft dan vaak ook wel een buitenstaande oorzaak. Een sprongetje, een verkoudheid, oververmoeid, noem maar op…

Mijn advies is dus om vooral naar je kind te kijken, zoals met alles eigenlijk, en mocht je te grote stappen nemen qua afbouwen om dan gewoon even een stapje terug te doen. En wie niet waagt…

De uitgelichte foto is niet Milo maar komt van Shutterstock.

2 reacties op “Van inbakerdoek naar slaapzak

  • Interessant onderwerp! Ik laat mijn dochter nu soms zonder inbakerdoek slapen overdag. Soms gaat het goed en soms niet. Herken wel je punt over dat je het s nachts nog niet aandurfde.
    Vraagje: slaapt hij met slaapzak ook nog onder een dekentje?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *