Het is tandjes tijd

Het is weer tandjes tijd hier in huize Eigenwijsje. Nu zeg ik ‘weer’ maar bij onze dochter hebben we dit dus helemaal niet bewust meegemaakt. Ja er kwamen wel tandjes door, maar zij leek er niet echt last van te hebben. Bij ons zoontje is het een ander verhaal. We zien de tandjes van mijlenver aan komen. 

De kenmerken van tandjes tijd

Ons mannetje is momenteel net zeven maanden en heeft de eerste drie tandjes al door. De eerste twee kwamen met vijf maanden en de derde zit er sinds afgelopen weekend. Nummer vier is overigens ook onderweg dus die kan vandaag of morgen ook door zijn. Best gek hoor, een kindje van zo jong al met tandjes in de mond.

Milo heeft er behoorlijk wat last van, dit zijn de klachten:

  • Sabbelen en bijten. Milo stopt werkelijk alles in zijn mond. Zodra hij iets in zijn handen heeft gaat het zijn mond in om erop te bijten en sabbelen. We zien echter wel duidelijk verschil tussen spullen in de mond stoppen omdat hij last van zijn doorkomende tandjes heeft of gewoon omdat het leuk is (of eten!).
  • Veel zeveren. Eigenlijk zouden we bij Milo van die kleine kwijlsjaaltjes om moeten doen, want hij zevert zijn hele shirts onder. Maar ik vind de meeste kwijlsjaaltjes niet leuk en dus doe ik het niet haha. Iets met eigenwijs ofzo..
  • Hangerig. Het liefst wil de kleine man de hele dag bij mama liggen. Bij de eerste twee tandjes had ik het niet door dat hij zo hangerig was omdat ik zelf ook veel met hem knuffel. Maar nu hij wat ouder is en ik hem vaker laat spelen op de mat merk ik het direct.
  • Meer jammeren/mopperen. We hebben echt een vrolijk mannetje in huis. Maar als hij last heeft van de tandjes dan veranderd hij in een mopperkont.
  • Slechter slapen. Dat mopperen merken we vooral als hij gaat slapen. We moeten er in de nacht vaker uit omdat hij er last van heeft en dus jammert.
  • Spuitpoep. Iets anders wat de tandjes tijd enorm typeert zijn de luiers vol spuitpoep. Een baby die van top tot teen vol zit en opeens drie keer per dag zulke luiers heeft. Vaak gaat dit ook gepaard met koorts, maar dat heeft Milo niet gehad gelukkig.
  • Minder goed eten/drinken. We merken het ook met het eten en drinken wanneer hij last van zijn tandjes heeft. Hoe warmer het eten, hoe vervelender hij het vindt. En hoe kouder, hoe fijner. Daar proberen we dus wel rekening mee te houden.
  • Rode koontjes. En dan de laatste.. De rode koontjes. Milo heeft ontzettende rode wangen tijdens de tandjes tijd. Heel typisch.
    Eerste tandjes

Er zijn ook kindjes die koorts krijgen, daar heeft Milo dan geen last van (tot nu toe).

Wat kun je doen aan die doorkomende tandjes?

Heel eerlijk gezegd is het volgens mij “gewoon” een kwestie van door de periode heen komen. Die tandjes moeten door dat tandvlees heen en ja dat is heel erg vervelend voor een kindje. En dus ook voor de ouders. Maar er zijn natuurlijk wel dingen om de pijn een beetje te verzachten.

  • Zo kun je een bijtring geven. Je hebt ook van die bijtspeeltjes met koelelement. Dat schijnt verzachtend te werken. Deze geven wij zelf niet, want het is al koud zat in de winter en als hij dan ook nog met zijn handjes zo’n koud speeltje moet vasthouden.. Nee, ik weet niet. Dat vind ik zielig ofzo.
  • Koud eten en drinken kan een gevoel van verlichting geven. Denk dan bijvoorbeeld aan yoghurt, koude fruithapjes en lekker koud water.
  • Paracetamol zetpil. Niet iedereen is er een voorstander van en wij geven hem het liefst ook geen extra medicatie. Maar als hij er echt heel veel last van heeft en daardoor veel slaap mist geven we hem wel eens een zetpil.
  • Veel knuffelen. Je kindje heeft pijn, is hangerig, gefrustreerd en wil dan het liefste bij mama (of papa) zijn. Geef hier dan ook gewoon lekker aan toe. Fijn voor je kindje en stiekem ook voor jezelf.

Ik kan voor nu alleen maar hopen dat tandje nummer vier er snel is en hij daarna voorlopig even geen tandjes tijd meer krijgt.

Wanneer kreeg jouw kindje voor het eerst tandjes? 

1 reactie op “Het is tandjes tijd

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *