Eten een strijd? Hier niet!

Ik hoor het regelmatig om me heen. Ouders die klagen over hoe eten een strijd is geworden bij hen aan tafel. Hoe ze soms een uur aan tafel kunnen zitten en het kind in kwestie slechts twee happen genomen heeft. “Je krijgt geen toetje als je je bord niet leeg eet”. Allemaal loze bedreigingen want óf ze geven alsnog het toetje ‘zodat hij tenminste wat op heeft’, óf het kind boeit het niet. 

Daarom heb ik ook vanaf het begin gezegd dat ik zo’n strijd niet aanga. Wil mijn dochter niet eten? Dan eet ze toch niet! Natuurlijk heb ik het daar soms moeilijk mee. Vooral als ze voor de zoveelste keer op rij amper haar eten aanraakt. Maar tot nu toe is gebleken dat ze uiteindelijk toch eet. Is het niet vandaag of morgen dan de dag erop wel. Plus ik zie dat ze gewoon goed drinkt, speelt, plast en poept en ze is dan misschien wel klein maar te mager is ze niet. Dat scheelt ook een boel hoor. Want ik ben de eerste die toegeeft dat wanneer bovenstaande niet zo zou zijn, ik toch lichtelijk in paniek zal raken.

Wat moet je niet doen bij een slechte eter?

Oefen geen druk uit op je kind. Dwing hem niet tot eten, dit zal alleen maar averechts werken plus je kind zal eten gaan associeren met iets negatiefs. Ook kun je beter niet toegeven aan gezeur. Vaak zie je dat ouders hun kinderen geven wat ze willen eten, ook al is dat chips of een koek, puur zodat hij wat binnenkrijgt. Maar in een koek of in chips zitten niet de voedingsmiddelen die je kind nodig heeft. Dus het is alleen maar maagvulling. Ook gaat je kind denken dat hij het (in zijn ogen) vieze eten kan overslaan omdat hij toch zijn zin krijgt.

Wat kun je wel doen bij een slechte eter? 

Complimenteer hem wanneer hij iets eet wat hij eigenlijk niet wilde, let wel: uit z’n eigen. Ook kun je tafelregels opstellen, bijvoorbeeld altijd één hapje proberen of niet schreeuwen aan tafel. Let wel op dat je er niet teveel hebt, een hele waslijst herinnert je kind toch niet. Wat je ook kunt doen is je kind belonen met een compliment of stickers. Bibian van LittleWonderWorld deed dit ook bij haar zoontje en dit werkte heel erg goed.

Nog een aantal handig tips, die ik overigens ook toepas:

  • Zorg dat er een uur voor de hoofdmaaltijd (denk aan lunch en avondeten) niet meer gesnoept wordt.
  • Veel zoet drinken zorgt ervoor dat een kindermaag snel gevuld is, beperk dit dus zoveel mogelijk.
  • Betrek je kind bij het eten door mee te laten helpen in de keuken, zo kan mijn dreumes de gesneden groenten in het bakje doen bijvoorbeeld.
  • Geef niet teveel keus, laat je kind bijvoorbeeld kiezen tussen twee dingen ‘wortels of boontjes’.
  • Zet overdag een monkeyplate neer, dat is een bord met allerlei groenten en/of fruit waar je kind dan uit kan kiezen.

Volg het bord Monkeyplate van Nicole op Pinterest.

  • Beloon niet elk hapje, dit zorgt ervoor dat je kind gaat denken dat het iets speciaals is om iets te eten terwijl je juist moet leren dat het heel normaal is.
  • Blijf kalm.
  • Blijf eten aanbieden wat je kind niet lust, smaak verandert nogal vaak.
  • Wordt niet boos wanneer je kind niet wilt eten, dit werkt averechts.
  • Schep het bord nooit helemaal vol, beter nog eens opscheppen dan meer dan de helft weggooien.
  • Zelf op laten scheppen kan ook helpen.
  • Laat op tijd weten dat je zo gaat eten, zodat je kind zijn spel kan afmaken en weet wat er gaat gebeuren.

handtekening

19 reacties op “Eten een strijd? Hier niet!

    • Dat is super fijn. Echt moeilijk doet ze hier ook niet, maar ze eet soms gewoon veel minder dan een andere keer.

  • Goede tips! Ik ben het 100% met je eens en van plan het precies zo aan te pakken. Ons zoontje is 13 mnd dus we hebben nu nog geen problemen of dergelijke.

  • Hier maken we er ook geen strijd van, maar ik moet bekennen dat ik toch wel erg blij ben als en ’s avonds weer een paar happen (groenten) in zitten.

    • Snap wat je bedoeld, wij weten van bepaalde groentes dat ze dit heel lekker vind (paprika bijvoorbeeld) dus dat heb ik dan ook altijd in huis voor het geval dat 😉

  • Mijn twee jongens zijn inmiddels al wat ouder. De oudste van 11 heeft eigenlijk altijd gewoon goed gegeten, maar onze jongste van 7 is een erg selectieve eter. Hij heeft van baby af aan tot nu nog nooit iets warms gegeten. Het consultatiebureau heeft altijd gezegd “het komt wel een keer vanzelf”, maar dat gebeurde dus niet. We hebben al van alles geprobeerd, maar hij heeft een grote angst voor alles wat warm is. Zelfs geen ei, pasta, patat enz. We hebben begeleiding gehad en uiteindelijk durfde hij een wortel en patatje tussen zijn kiezen te houden en 3 keer kauwen, maar verder gaat hij niet. Als laatste redmiddel hebben we hem ingeschreven bij het Seys centrum, een instelling gespecialiseerd in eetproblemen bij kinderen. Volgende week hebben we het intakegesprek. Naast dat hij niet warm eet, lust hij verder ook weinig helaas. We hopen dat het Seys centrum hem kan helpen!

    • Ja dat is natuurlijk heel iets anders, wat naar zeg! Hoop inderdaad dat het hem kan helpen..

  • Daelyn heeft het probleem gehad dat ze vrij snel overgaf na het eten. Vol betekent vol en dan drong ik ook niet aan op nog een hapje. Maar kleine kindjes zijn slim dus toen ze na twee happen eens zei dat ze vol zat geloofde ik er niks van. Heb gevraagd of ze het zeker wist en ook niks anders meer kreeg als ze dit niet op zou eten. Ze wisten heel zeker, gaf haar eten aan de hond en ging spelen. Half uurtje later stond ze naast me. Ze wilde graag chips. Ik heb als antwoord gegeven dat als ze echt honger had, er vast nog wat eten in de pan zat. Ze twijfelde even maar heeft een bord gepakt en zeker nog anderhalf bord warm gegeten. 😉

    • Oh ja zo doe ik het ook. Natuurlijk vraag ik of ze het zeker wist. En dat er geen snoep ofzo komt of een koek. Maar ik zal bijvoorbeeld nooit een toetje ontzeggen want dat hoort bij de maaltijd vind ik.

  • Goede tips! Hier hoeft Yarah niet alles op te eten, klaar is klaar. Van dwingen houd ik niet want dat gaat alleen maar averechts werken.

  • Mijn kinderen zijn gelukkig nooit moeilijke eters geweest, gewoon eten wat de pot schaft en klaar! Maar ik ben dan misschien van de oude stempel met een ouderwetse opvoeding! 😉 Nu zijn mijn kinderen volwassen en uiteraard hebben ze voorkeur wat ze willen eten, maar desondanks eten ze ook nu gewoon wat de pot schaft!

  • Saar heeft ook een periode gehad van niets willen eten. Dat was lastig, maar we hebben er niet teveel aandacht aan gegeven en het ging vanzelf weer voorbij.
    Nu eet ze heel wisselend en ze houdt vooral van vlees en pasta. Ach, het komt wel goed 😉
    Fijne tips trouwens!

  • Leuke en goede tips! Onze dochter eet gelukkig ontzettend goed en is dol op groente. Hier hebben wij echt geluk mee. Er is een tijdje geweest dat er wel strijd aan tafel was. Inderdaad niet teveel druk uitoefenen scheelt een hoop! Vind je lay-out echt mooi geworden trouwens. Heel professioneel, mooi!

  • laat ik vooropstellen dat ik ook vind dat je t niet kan afdwingen. Maar soms is het wel nodig dat er eerst gegeten word ivm medicijnen en als je kind dan niet wil eten is t best lastig….maar probeer t dan te negeren en meestal word er dan toch gegeten

  • Super handige tips! Elisa, nu 15 maanden, at alles maar is nu ineens super koppig en lust niets meer. Brood eet ze amper, wel gelukkig haar avond eten goed. Ik had inderdaad in het begin het gevoel van ‘je moet eten’ vooral omdat ze zo licht is voor haar leeftijd! Ja, en mama doet Weight Watchers, hahaha! Maar ze eet wat ze eet, ga er niets inproppen. Als ze honger heeft eet ze wel!

  • Wat een goeie tips. Toen mijn kinderen (nu 12 en 14) jonger waren, aten ze werkelijk alles, nu zijn het selectieve eters geworden.

Reageren is niet mogelijk.