Een hamster als huisdier

Wij hebben twee honden als huisdier. Eentje is er inmiddels alweer acht jaar oud en de ander wordt eind van het jaar zeven. Ze groeien echt op met onze kinderen wat wij dan ook fantastisch vinden. Toch zouden er, als het aan onze dochter lag, nog veel meer huisdieren in huis zijn. Ze wil namelijk heel erg graag een hamster. Eerst was het een konijn want haar beste vriendin heeft ook konijnen. Maar aangezien een andere vriendin van haar nu een hamster heeft wil ze een hamster.

Een hamster kopen

Wanneer je besluit om een huisdier te nemen is het goed om jezelf in te lezen in dit diertje. Wat voor diertje is het eigenlijk, wat heeft zo’n dier nodig qua ruimte, voedsel, speelgoed, enzovoort. Dit geldt natuurlijk voor elk huisdier en in dit specifieke geval voor de hamster. Er zijn verschillende soorten hamsters waarbij er in Nederland vooral de dwerghamster voor komt als huisdier en de Syrische hamster. Beide soorten zijn het liefst alleen en hoef je dus ook niet met meerderen te huisvesten.

Als we het dan toch over de huisvesting hebben is de hamsterkooi ontzettend belangrijk. Dat zal namelijk het huisje zijn voor de hamster en deze moet aan een aantal eisen voldoen wil de hamster zich prettig en thuis voelen. Zo is het belangrijk dat de onderste bak ongeveer 40 centimeter diep is, dit omdat hamsters graag graven en je daar dus een dikkere laag bodemstrooisel in kunt gooien. Verder is het belangrijk dat er ook een donkere schuilplaats in de kooi te vinden is waar de hamster kan slapen. Al deze dingen kun je vinden op de website van dierenspeciaalzaak ZOO&ZO.

Een hamster tam & zindelijk maken

Net zoals konijnen kunnen hamsters ook zindelijk worden. Eigenlijk zijn ze dat al van nature. Ze kiezen namelijk altijd dezelfde plek om de behoefte te doen. Je kunt al heel snel zien welk plekje dat is en daar dan een speciale “toilet” neerzetten. Dit scheelt een heleboel qua schoonmaken, het toilet is namelijk snel ververst. Toch is het goed om de rest van de kooi ook minimaal wekelijks te verschonen aangezien hamsters hun voedsel vaak verstoppen en dit anders gaat rotten en stinken.

Een hamster kunnen ook erg goed tam worden. Het is dan ook verstandig om het diertje al van jongs af aan regelmatig op te pakken en te aaien zodat het hamstertje eraan gewend raakt. Hamsters zijn echter wel hele snelle diertjes en glippen zo uit je handen. Zorg er dus altijd voor dat ze niet hoog kunnen vallen en dat je ze goed bij je houdt. Voor je het weet rennen ze weg en ben je uren bezig om het diertje te vinden. Dat is mij vroeger ook wel eens overkomen. We waren mijn hamster zelfs dagen kwijt en hadden ook niet verwacht hem nog (levend) terug te vinden. Met veel geluk gebeurde dit alsnog, maar meestal loopt het slechter af.

Krijgt onze dochter een hamster?

Alhoewel wij echt grote dierenliefhebbers zijn en het liefst zelf ook een huis vol dieren hebben doen we dit niet. Ten eerste omdat het ruimte kost, ten tweede omdat het tijd kost en ten derde kost het ook nog eens geld. Want zo’n beestje verzorgen is niet niks. Daarnaast mag je dan ook voor deze diertjes opvang regelen wanneer je een dag of langer weg gaat. Het is dus een hele verantwoordelijkheid. En wij vinden de honden dus voor nu meer dan genoeg.

Ook zijn hamster echte avond en nacht dieren, zij slapen overdag en zijn ’s nachts actief. Niet echt een diertje voor ons nu dus, aangezien de kinderen al op tijd in bed liggen en ze het diertje dus amper wakker zullen zien. Voorlopig blijft het dus bij de twee honden. Maar wie weet.. in de toekomst!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *