De wondere wereld van het kraampakket

Voor mij is het alweer even geleden, maar met twee kinderen heb ik dus ook twee kraampakketten gehad. Ik weet nog dat ik als zwangere erg benieuwd was naar dat kraampakket. Maar ook dat ik hem eigenlijk liever niet in huis had. Want het pakket deed me vooral denken en herinneren aan de bevalling. Toch is het belangrijk om dit pakket in huis te hebben dus daarom dat ik er toch een artikel over geschreven heb. Hopelijk zijn al je vragen na het lezen van dit artikel beantwoord.

Wat is een kraampakket?

Heel makkelijk gezegd is het kraampakket een doos vol met medische artikelen die je nodig hebt zowel tijdens als na de bevalling. Je hebt ook kraampakketten die door familie en vrienden samengesteld worden, maar dit worden doorgaans eerder kraammanden genoemd. Door verloskundigen wordt aangeraden om het kraampakket op zijn minst zes weken voor de uitgerekende datum in huis te hebben. Zo ben je in ieder geval goed voorbereid.

Waarom heb je een kraampakket nodig?

Heb je jezelf voorgenomen om thuis te bevallen dan is het kraampakket sowieso noodzakelijk. In dit pakket zitten namelijk materialen die jouw verloskundige nodig heeft tijdens de bevalling. Denk aan matrasbeschermers, onderleggers, alcohol en steriele wondgaasjes.

Ook wanneer je al weet dat je in het ziekenhuis gaat bevallen is het slim om het pakket in huis te hebben. Ten eerste kan het natuurlijk altijd voorkomen dat je toch onverwachts thuis bevalt. Daarnaast zitten er ook een aantal producten in die fijn zijn voor na de bevalling. Ideaal dus voor in de kraamweek en in de periode daarna.

Waar vraag je hem aan?

Alhoewel je ook bij de apotheek, drogist of via het internet de losse materialen kunt kopen is het veel makkelijker om het pakket aan te vragen via je zorgverzekering. Het kraampakket zit niet bij de vergoeding van je basisverzekering, maar bij de meeste aanvullende verzekeringen wel. Sowieso is het slim om wanneer je zwanger bent naar je zorgverzekering, van bijvoorbeeld Zilveren Kruis te kijken en eventueel je pakket aan te passen en een aanvullende verzekering te nemen.

Heb je geen aanvullende verzekering dan kun je het pakket alsnog aanschaffen via de zorgverzekering. Meestal kost dit zo rond de €30,-. Zorg er in ieder geval voor dat je voor je 5e maand van je zwangerschap bij de zorgverzekering laat weten dat je zwanger bent.

Wat zit er in een kraampakket?

De inhoud van een kraampakket verschilt van aanbieder, maar de meeste producten zitten toch wel in elk pakket. Wat er meestal wel in zit:

  • Kraamverband; dit is te vergelijken met maandverband maar dan xxxl. Dit kraamverband is vooral voor de eerste dagen na de bevalling wanneer je nog veel vocht en bloed verliest.
  • Maandverband; er zit ook altijd maandverband in, al is deze niet te vergelijken met het maandverband wat je doorgaans in de winkel koopt. Ook dit verband is iets groter dan normaal en vooral voor het navloeien.
  • Matrasbeschermer; dit leg je vaak al een paar weken voor de bevalling op bed voor het geval je vliezen al eerder breken. Dan hoef je niet meteen je matras weg te gooien.
  • Netbroekjes; dit zijn elastische broekjes waar je het kraamverband in kunt doen. Dit draag je dan dus in plaats van je ondergoed.
  • Koortsthermometer; hiermee meet je kraamverzorgster jouw temperatuur mee op in de kraamweek.
  • Verbandwatten; om eventuele vaginale wondjes mee te desinfecteren
  • Onderleggers; er zitten ook altijd een stuk of tien onderleggers in het kraampakket. Deze zijn zowel handig voor tijdens de bevalling om onder je lichaam te leggen. Maar ze worden ook door de kraamverzorger gebruikt tijdens de kraamweek.

Er zitten vaak nog veel meer producten in het kraampakket, maar dit zijn de meest gebruikte items.

Mijn ervaring met het kraampakket

Mijn eerste bevalling was een spoedkeizersnede in het ziekenhuis. Daarvan moest ik drie dagen herstellen in het ziekenhuis zelf dus na die tijd hebben we het kraampakket amper nodig gehad. Wel vond ik de onderleggers, de thermometer en de verbandwatten handig voor eigen gebruik. De rest heb ik weggegeven aan iemand anders.

Mijn tweede bevalling was ook in het ziekenhuis maar dit was wel een natuurlijke bevalling waarbij ik ook ben ingeknipt. Ik mocht de dag erop naar huis en het kraampakket hebben we die keer dus erg veel gebruikt. Vooral het kraamverband, de onderleggers en de verbandwatten zijn flink gebruikt. Dit omdat ik erg veel last had van navloeien en vaginale wondjes had.

Zo zie je maar weer, ook als je niet thuis bevalt is dit kraampakket echt wel nodig. Ik had overigens bij beide zwangerschappen een aanvullende zorgverzekering. En dat was zijn geld dubbel en dwars waard.

Dit artikel is een samenwerking.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *