Miniature People Leeuwarden – een leuke wandeling voor alle leeftijden

Een stadswandeling is altijd een goede manier om kennis te maken met een stad. Maar in plaats van een route volgen met een gids of plattegrond, ga je tijdens de Miniature People wandeling op zoek naar hele kleine poppetjes, verstopt door het centrum van deze Friese hoofdstad. Een hele originele kennismaking dus!

Op zoek naar de poppetjes

Tijdens ons weekendje weg in Leeuwarden met de kinderen, waren wij nog op zoek naar een leuke zondagse activiteit. Omdat duurzaam reizen bij ons een must is, kiezen we het liefst voor een culturele activiteit, zoals een museumbezoek of een stadswandeling. We hadden al veel gehoord en gelezen hadden over de Miniature People, dus besloten we deze route te volgen.

Je kunt iedere dag, op elk moment deze wandeling doen. Er is voor 2 euro een papieren kaart te koop bij verschillende verkooppunten in de stad, waarop je de hele route uitgestippeld ziet. De wandeling is ook te volgen via Google Maps.

Je mag natuurlijk zelf beslissen of je de hele route wil volgen, of slechts een deel. Omdat het een hele koude dag was met af en toe een spatje regen, hadden wij bedacht dat we gewoon zouden beginnen en als we het zat waren, we op weg zouden gaan naar Natuurmuseum Fryslân, dat ook in het centrum van Leeuwarden zit.

Zoals de naam al doet vermoeden, ga je tijdens de wandeling op zoek naar kleine figuren die alledaagse taferelen uitbeelden. Vaak beelden de poppetjes ook iets uit wat met de vindplaats te maken heeft. Bij een studentenhuis vind je bijvoorbeeld een groepje studenten en bij de menukaart van een hotel staat een mini-kok.

Speurtocht met kinderen – Miniature People Leeuwarden

Op de kaart zie je niet alleen een plattegrond, maar krijg je ook aanwijzingen waar je de Miniature People ongeveer kunt vinden. Tips zoals ‘In het tweede raamkozijn’ zijn erg handig, want de poppetjes zijn echt héél klein.  Zo klein zelfs, dat we de poppetjes bij het hotel waar we dat weekend verbleven, niet eens eerder hadden opgemerkt.

Een speurtocht als deze is altijd ideaal als je zin hebt in een wandeling en de kinderen ook enthousiast wil krijgen om door te lopen. Onze kinderen van 7 jaar en 5 jaar waren dan ook heel serieus bezig met het zoeken van alle figuren.

Op een gegeven moment was het alleen niet zozeer zoeken naar poppetjes, maar meer naar de QR-codes die bij de tafereeltjes horen (en die je meer informatie geven over de taferelen). Die codes waren namelijk groter dan de figuren zelf en dus makkelijker te herkennen. We hebben niet alle poppetjes op de route kunnen vinden, hoe goed we ook zochten. Het is dus echt niet de makkelijkste speurtocht die we ooit hebben gedaan.

Het is ook zonde dat vandalen sommige tafereeltjes te pakken hebben gehad. Op sommige plekken zie je lijmresten waar eigenlijk poppetjes hadden moeten staan, of zijn alleen nog een stel benen te ontdekken in de muren. Omdat de route je meeneemt door het centrum, kun je tussendoor altijd nog besluiten even ergens wat te eten of te drinken of -zoals wij deden- de Miniature People wandeling te combineren met een museumbezoek. En je ziet een heleboel van de stad.

Kortom: wat ons betreft is dit echt een leuke manier om Leeuwarden te ontdekken. Meer duurzame tips voor een citytrip Leeuwarden vind je op mijn blog eengoedereis.nu. En op deze pagina vind je nog meer leuke uitjes met kinderen.

Liefs, Mirjam