Mijn verwachtingen van de kraamweek

Over de kraamweek of kraamperiode roept men altijd dat je “lekker moet genieten”. Maar is dat wel realistisch? En zo ja, hoe dan? Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik allerlei verwachtingen en ideeën van de kraamweek. Dingen die achteraf dus heel anders gingen of die me helemaal niet zo goed bevallen zijn.

Het ontbreken van de roze wolk

Ik had tijdens mijn eerste zwangerschap een heel onrealistisch beeld van de kraamweek. Lekker naïef eigenlijk ook, maar goed je gaat er gewoon vanuit dat alles loopt zoals het hoort. Plus omdat je zo vaak de woorden ‘roze wolk’ hoort vallen bedenk je jezelf niet eens dat die wel eens zou kunnen ontbreken. Maar van een roze wolk was niets te bekennen die eerste week. Wat zeg ik, de eerste maand. En eigenlijk zelfs de eerste anderhalf jaar door mijn postnatale depressie.

Verwachtingen van de kraamweek

Echte verwachtingen durf ik dus niet te hebben, je weet namelijk nooit hoe dingen lopen. Het beste is dus om realistisch te zijn. Dat advies hoor ik nu overal. Maar wat is realistisch? En wat is gewoon zelfbescherming? Want als ik aan zelfbescherming doe dan kan ik beter gewoon precies hetzelfde verwachten als de vorige keer en er vanuit gaan dat het vooral overleven is. En niet genieten. En toch zie ik om me heen gebeuren dat het genieten ook gewoon kan. Dus waarom zou ik dat niet nastreven. Of wensen?

Want wensen heb ik genoeg. En stiekem hoop ik dan ook dat een aantal van die wensen uit mogen komen. Want wat zou ik mezelf toch een fijne kraamweek gunnen. Met Fay hebben we genoeg ellende meegemaakt en ook het feit dat ik geen borstvoeding kan geven maakt het al vervelend zat. Dus een kraamweek waarin ik van mijn gezin kan genieten verdien ik dubbel en dwars. Ja dat durf ik gewoon te zeggen. Hardop.

Had jij verwachtingen van de kraamweek? En kwamen ze uit?

9 reacties op “Mijn verwachtingen van de kraamweek

 • Ik had ook verwachtingen van mijn kraamweek, eigenlijk van de hele zwangerschap en dat werd ook allemaal anders door hg, tweelingzwangerschap en vroeggeboorte. Ik snap je gevoel dus heel goed dat je ook een goede kraamweek verdient. Ik help het je hopen want je verdient het inderdaad.

 • In het ziekenhuis maakte ze zich wel zorgen over na de bevalling en ik juist niet. Daar kom ik nu op terug, dus misschien ergens wel de verwachting dat ik het aan zou kunnen de eerste tijd. Ik moet wel, Maar het is zwaarder dan verwacht.

  Ik hoop voor jouw dat je kraamweek anders verloopt als je vorige keer.

 • De eerste keer had ik werkelijk geen idee. De tweede keer had ik mezelf voorgenomen om er van te genieten en me vooral niet al te druk te maken of ik het allemaal wel goed doe. En dat is gelukt gelukkig!!

 • En dat mag je zeker hardop zeggen! Dat verdien je zeker! Ik hoop voor je dat die roze wolk er is! Of naja blauw! Met glitters.. en confetti! Ik had wel verwachtingen maar dankzij een kraamhulp in de familie wist ik ook dat het heel anders kan zijn! Ik ben gelukkig gezegend met 2 hele fijne kraam tijden!

 • Dat is jullie ook zeker super gegund!!!

  Ik zag de vorige zwangerschap enorm op tegen de kraamweek, wilde zo weinig mogelijk uren. Mensen in huis die ik niet ken en ik zei ook wat moeten ze hier doen we zijn maar met z’n tweeen whaha nou heb ik me even vergist! Na de week wilde ik nog wel een paar weken bij boeken ? Zie er nu enorm naar uit…de leuke dingen dan ?

 • Mijn verwachting was de hele week in bed te blijven 🙂 Ik had me dacht echt voor genomen en mijn rust te nemen, Ik wist dat de kraamzorg beneden alles op een andere plek zou zetten, dan ik wilde en dat ik dan toch mij druk daarover zou gaan maken. Boven had ik gewoon mijn eigen mini wereldje op bed. Ik vond het heerlijk en door de keizersnede had ik achteraf gezien ook eigenlijk geen andere keuze

 • Ik gun je een fijne kraam periode. Ik had ook dingen die ik achteraf miste. Dus dat wilde ik de 2e keer zeker anders doen. Echt meer mezelf laten verwennen en aandacht voor het gezin. Dat is ook gelukt. De tweede keer is het ook niet meer nieuw. Dus je hoeft alle uitleg niet meer te krijgen. Daardoor is er meer tijd voor verwennerij. Onze kraamhulp kookte voor ons en verzorgde lunch voor ons allemaal. En ik kreeg altijd ontbijt op bed. Daarnaast maakte ze schoon en speelde ze met mijn zoontje. En dat naast de zorg voor mijn en de kleine. Super.

Reageren is niet mogelijk.