Mijn moment van 2015

In 2014 keek ik ook al terug op mijn jaar en koos ik het moment van dat jaar uit. Wat was nu hét moment wat erboven uit stak. Ik had natuurlijk de geboorte van mijn dochter kunnen benoemen, maar deed dit niet. Niet dat het niet het mooiste moment was uit dat jaar, want dat was het wel. Maar dat zou ten eerste een enorm cliché zijn (al is daar niets mis mee) en ik wilde gewoon iets anders duidelijk maken. Dit jaar kijk ik ook terug en wil ik een moment uitkiezen wat mijn jaar gedefineerd heeft. 

Dit was niet zo moeilijk eigenlijk, ook al zijn er een hele boel dingen gebeurd. Fijne dingen, maar ook hele verdrietige dingen. Toch sprong er voor mij één ding uit wat echt mijn jaar gevormd heeft. Niet alleen dat moment zelf, maar eigenlijk alles eromheen.

Mijn moment van 2015

Toen ik de uitslag kreeg van het slaaponderzoek, dát was het moment. In principe stelde het moment zelf amper iets voor want ze vertelde me dat ik inderdaad slaapapneu heb en dat het een zeer ernstige vorm is en 2 seconde later stond ik buiten. Maar vooral alles wat daarna volgde, maar ook wat dit betekende voor al die maanden daarvoor. Dat maakt dit moment het moment van 2015.

Bol AlgemeenBol Algemeen

De uitslag betekende namelijk dat de vermoeidheid en de lusteloosheid die ik de maanden daarvoor had gegrond waren. Ze kwamen ergens vandaan. Hoe vaak heb ik wel niet gedacht dat ik mezelf aanstelde. Dat ik ‘gewoon op moest staan’ en ‘gewoon actief moest doen’. Dat zijn overigens niet alleen mijn eigen gedachtes geweest, dit hoorde ik ook vaak om me heen. En op zich snap ik dat ook wel. Want als ik zelf al dacht dat ik me aanstelde, wat moeten anderen dan wel niet denken. Maar ik stelde me niet aan. Ik was echt vermoeid, want ik sliep amper. En als je maanden eigenlijk weinig tot niet slaapt dan breekt je dat.

Het zorgt dan ook voor concentratie problemen, in slaap kunnen vallen (en dan eigenlijk niet slapen, heel dubbel) op elke plek en op elk moment en nog veel meer. Het heeft vooral hele slechte invloed op je organen, niet voor niets krijgen mensen die te lang doorlopen met ernstige slaapapneu last van orgaanuitval en/of hart- en vaatziekte.

Hoe gaat het nu?

Op dit moment heb ik al bijna 3 maanden het masker. De eerste twee weken waren echt een verademing. Ja ik moest wennen aan het masker en nee ik vond hem echt niet fijn zitten. Maar ik sliep weer! Ik merkte op dat moment pas echt dat ik die maanden ervoor eigenlijk niet sliep. Ik werd direct een stuk fitter en viel niet meer te pas en onpas in slaap. Geweldig!

Toch bleef het een beetje bij die twee weken. Ik heb echt enorm veel last van het masker, hij doet geen pijn ofzo, maar hij zit er. En ik wen er maar niet aan. Ik lig nu ook de hele nacht op 1 kant en merk dat heel erg bij het opstaan. Alles doet pijn en zit vast. De laatste tijd slaap ik ook echt slecht, als ik de 4 uur haal op een nacht dan is dat veel. Mijn longarts heeft ook gezegd dat het wel 1 tot 2 jaar kan duren voor ik helemaal hersteld ben lichamelijk. Dat is best pittig, maar we houden het positief: de druk mocht iets verlaagd worden dus even kijken hoe dat gaat.

Wat was jouw moment van 2015?

8 reacties op “Mijn moment van 2015

 • Wel fijn dat je bevestiging kreeg. Dat kan zoveel schelen. Maar hé wat frustrerend dat het maar zo kort als een verbetering voelde en je nu waarschijnlijk nog een lange weg te gaan hebt. Sterkte de komende tijd.

 • Oef… dat klinkt wel heel erg pittig zeg!
  Slaap is zo belangrijk.
  Wat jammer dat het met de diagnose niet opgelost is.

  Voor 2016 een goede nachtrust gewenst?!

 • Op naar een goed herstel Nicole! Belangrijkste is dat je nu weet waar je klachten deels vandaan komen. Ik hoop dat je (liefst heel snel) gaat wennen aan het masker, nachtrust is zo belangrijk…

 • Zo’n bevestiging kan idd veel betekenen. Als het beestje een naam krijgt kan dat ook wat rust geven. Mijn moment van dit jaar was denk ik het samenwonen met mijn vriend. In het begin enorm stressen, maar nu voelt het zo fijn!

 • Ik snap dat het jouw momentje van 2015 is. Je krijgt bevestiging en weet nu echt wat er mankeert. Wel vervelend dat het masker niet fijn is en je nog zo lang nodig zult hebben voordat je hersteld bent.
  Ik wens je een goed jaar toe!

 • Wow ja dat weet ik nog ja, het heeft een naam en je kunt er iets mee. Echt oprecht vervelend dat je nog een weg te gaan hebt maar met jouw positiviteit lukt het je! Mijn moment van 2015? Op gezondheidsgebied zeker het verwijderen van m’n spiraal! Wat een wereld van verschil zeg!

Reageren is niet mogelijk.