Mijn ervaring met een mammografie

Het is donderdagavond en ik kan de slaap niet vatten. Morgen moet ik naar het ziekenhuis voor een mammogram. Al een tijdje voelt er iets aan mijn borsten niet lekker. Ik heb er soms last van. Tot voor kort wuifde ik het weg want het was echt maar zelden maar nu ik er vaker last van heb begon ik toch te twijfelen. Moet ik toch niet even naar de huisarts om het na te laten kijken?

Ik voel regelmatig aan mijn borsten als in “borstonderzoek” maar weet helemaal niet of ik dat wel goed doe. Ik voel wel dingen maar weet dat er ook gewoon melkklieren etc zitten. Omdat mijn twijfel steeds groter werd en ik het steeds maar uitstelde besloot ik toch maar een afspraak te maken. Helaas kon dat pas na 1,5 week maar goed, de afspraak stond.

Meteen een doorverwijzing voor een mammografie

Tijdens de afspraak vertelde ik de huisarts waarom ik er was en ze gaf eigenlijk meteen aan dat ze een mammogram ging bestellen voor me. Oftewel een verwijzing ging aanmaken. Ze gaf wel aan dat dit niet betekende dat ze overtuigd was dat er iets mis zou zijn. Maar wel dat je het tegenwoordig beter zeker kunt weten. Als ik denk dat er iets niet klopt dan controleren we dat. Zo zei ze het. Een uur later had ik de verwijzing al in de mail en kon ik bellen voor een afspraak.

Diezelfde week, twee dagen later, kon ik al terecht op de borstzorg van het Anna ziekenhuis. Ondertussen negeer ik het feit dat ik het best spannend vind. En heb ik nu ook een bultje in mijn oksel gevonden. Mijn man zegt dat het gewoon een vet bultje is maar ik durf er niks meer van te zeggen. Dit alles is gewoon zo ontzettend spannend. Ik hoop maar dat ik nog wat kan slapen vannacht.

De dag van de mammografie

Vrijdag 14 januari. Het slapen ging redelijk maar ik werd wel een paar keer wakker. Een van die keren kon ik de slaap niet echt meer vatten en toen ik alsnog in slaap viel werd ik opeens om half 8 wakker. Oeps snel uit bed en iedereen wakker maken want de kinderen moesten naar logopedie en school. Dit zorgde er wel voor dat ik even niet dacht aan het onderzoek later die ochtend.

Eenmaal in het ziekenhuis waren we natuurlijk veel te vroeg. Maar ik moet zeggen dat ik minder zenuwachtig was dan ik van te voren had gedacht. Toen ik eenmaal aan de beurt was (uiteraard veel later dan de afspraak eigenlijk was) liet ik alles gewoon even los. Ik concentreerde me op wat ik moest doen, oftewel m’n borst helemaal uit laten rekken en plat drukken in een apparaat voor een foto. Jeetje wat doet dat pijn! Ik heb al ooit eerder een mammogram laten maken maar was dit wel vergeten…

Nadat de foto’s gelukt waren was het wachten.. wachten tot de arts ernaar gekeken had en wachten of er nog een echo gemaakt moest worden. Na 10 minuten, die toen wel echt voelde als een uur, kwam de uitslag. Er hoefde geen echo gemaakt te worden dus we konden naar huis! Yes goed nieuws! Wat was ik opgelucht zeg.. Al die stress en de angst dat er iets gevonden zou worden. Ik heb nog steeds wel last van m’n borsten en ik voel nog wel dingen maar dat is dus niks afwijkend blijkbaar. Gelukkig maar.

Meer aandacht voor borstkanker en mammografie

De reden dat ik hier alsnog een blog over schrijf is omdat ook dit verteld mag worden. Je leest vaak alleen dit soort verhalen met slechte afloop. Waardoor ik, om eerlijk te zijn, het doktersbezoek wel een tijdje heb uitgesteld. Niet slim want stel dat… Maar ik vond het gewoon te eng. Heb je dus last van je borsten, twijfel je of je iets afwijkend voelt, vertrouw je het niet? Laat het dan onderzoeken. Zoals mijn dokter ook zei “beter 10x teveel laten checken dan 1x niet of te laat”. De cijfers van borstkanker maken dit onderwerp gewoon erg belangrijk. Dus laten we dit niet stilzwijgen maar er juist over praten. Ook over alles eromheen.

Cijfers en feiten borstkanker

 • 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker.
 • Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. 28% van alle kankerdiagnoses bij vrouwen is borstkanker.
 • Er overlijden jaarlijks ongeveer 3.000 mensen aan de gevolgen van borstkanker.
 • 88% van de patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven.
 • Na 10 jaar is 77% van de patiënten nog in leven.
 • 20% van de borstkankerpatiënten is jonger dan 50 jaar.

Bron: https://www.pinkribbon.nl/over-borstkanker/cijfers-en-feiten.html

5 reacties op “Mijn ervaring met een mammografie

 • Ik las pas ergens dat je ook kunt vragen om een thermografie, dat doet geen pijn. Fijn dat er niets gevonden is, ik heb dit gelukkig nooit hoeven doen. Wel rare bulten in mijn armen maar die zijn volgens de dokter niet kwaadaardig dus geen foto’s nodig, grote kans dat t iets erfelijks is waar ik verder geen last van heb momenteel. Kan me voorstellen dat t superspannend was

  • Ja zoiets hoorde ik ook, maar volgens mij bied niet elke ziekenhuis dat aan sowieso.
   Plus ze zeggen dat de mammografie toch het beste is tot nu toe. Bij thermografie missen ze vaak de beginnende tumoren. Maar ze zouden eens iets moeten uitvinden wat minder pijn doet.
   En net zo goed werkt…

 • Ik kwam toevallig op je blog terecht. Vreselijk die spanning hè? Ik heb overmorgen een mammografie en ik zit me behoorlijk zenuwachtig te maken. Ik hoop dat het bij mij net zo mee gaat vallen. Fijn dat bij jou alles goed was! En ook fijn dat je dit deelt.

Reageren is niet mogelijk.