Met de klas op bezoek bij een paprikakwekerij!

De juf van onze dochter maakt met regelmaat een uitstapje met de kleuters. Denk daarbij aan het bekijken van een huis die gebouwd werd tijdens het thema ‘bouwen’. Of het bezoeken van een museum. Ook afgelopen week was er weer een leuke activiteit gepland. Bij ons in het dorp zijn veel bedrijven te vinden. Denk aan veehouders, boerderijen en ook heel veel kwekerijen en kassen. Dit keer stond er dus een uitje naar de paprikakwekerij op de planning.

Op bezoek bij een paprikakwekerij

Ondanks dat de kwekerij bij ons in het dorp is moest er wel vervoer geregeld worden. Met een grote groep kleine kinderen langs drukke wegen zonder voetpad lopen is namelijk niet te doen. Gelukkig was het vrij snel geregeld en gingen we op woensdagochtend met zijn allen naar de kwekerij.

Mijn dochter was helemaal blij dat mama ook eens mee ging. Vaak kan ik niet mee omdat ik ook nog een ander kind bij heb. Maar dit keer was dat geen probleem.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat groeit er in een kas?

Als eerste werd aan de kinderen gevraagd wat er allemaal in een kas groeit. Als voorbeeld hadden ze wat groente en fruit op een tafel neergelegd en bij elk product werd gevraagd of de kinderen het juiste antwoord wisten. Zo vonden een aantal kinderen het heel gek om een krop sla te zien, veel ouders die mee waren gaven ook toe dat ze vaak sla uit een zakje kopen en geen krop. Ik ben er daar een van haha. Het mooi was dat deze krop sla ook nog wortels eraan had zitten dus de kinderen zagen direct dat deze vast uit de grond komt.

groenten in de kas

Rondleiding in de paprikakwekerij

De rondleiding gebeurde in drie groepjes. Elk groepje kreeg uitleg over hoe het eigenlijk werkt in de kwekerij. In deze paprikakwekerij waren maar liefst 600 rijen met paprika planten. De planten krijgen ze overigens pas als ze een halve meter groot zijn van een ander bedrijf. Dan worden ze gepland en vanuit daar groeien ze uit tot hele hoge planten.

Er werd vertelt over de verschillende kleuren paprika’s. Zo is de groene paprika eigenlijk een onrijpe paprika. Daarom smaakt hij ook zo bitter. De andere kleuren paprika’s, zoals de oranje, rode en gele heeft te maken met het ras.

Wat ik ook mooi vond om te zien is dat er een groot deel is geautomatiseerd. Zo rijden er robotkarretjes rond waar de rijpe paprika’s in gedaan worden. Deze karretjes brengen deze paprika’s naar de loods waar ze dan weer gewogen, gemeten en gesorteerd worden. Er komt echter alsnog veel mensenwerk te pas. De paprika’s moeten namelijk ook ‘geplukt’ worden en alhoewel het sorteren voornamelijk automatisch gebeurd werken er ook in de loods nog een aantal mensen. Zij zorgen ervoor dat de kratten juist gevuld worden en rijden met een heftruck alle volle kratten weg.

Onder de indruk

Zowel de kinderen als mijn zoontje en ik zelf waren flink onder de indruk. Wel mooi om te zien hoe het verschil tussen de jongens en meisjes was. En tussen groep 1 en 2. De meiden keken hun ogen uit en zodra ze het gezien of gehoord hadden gingen ze samen dansen en spelen. De jongens bleven gefascineerd naar alle machines kijken. En het verschil tussen groep 1 en 2 zag je echt bij het stellen van vragen. Groep 1 had amper vragen en liet het allemaal op zich af komen en groep 2 stelde juist vele vragen. Leuk om te zien!

Uitstapjes zijn ontzettend leerzaam

Als oud-juf zijnde wist ik het natuurlijk al, maar het werd extra bevestigd dat zulke uitstapjes nog het meest leerzaam zijn. Heel leuk om op school allerlei activiteiten te doen en spelend te leren. Maar dit soort dingen, dat vormt een kind pas echt. Daarom vind ik het ook fijn om te zien dat ze op school zowel in de lagere klassen als hogere klassen zoveel mogelijk uitstapjes organiseren.

Want een kind leren uit een boekje hoe een koe eruit ziet en waar paprika’s groeien? Nee laat het ze zien en ervaren. Dat maakt indruk en dat zal dan ook sneller blijven hangen.

Ik hoop dat ik een volgende keer weer mee kan. Niet alleen omdat ik het zelf interessant vind of omdat mijn dochter het leuk vindt. Maar vooral omdat ik dan weer de verwondering in de ogen van de kinderen kan zien. Want dat is toch wel hetgeen wat ik mis sinds ik geen juf meer ben.

Maken ze op jullie scholen regelmatig dit soort uitstapjes?

3 reacties op “Met de klas op bezoek bij een paprikakwekerij!

  • Zulk soort uitstapjes mogen ze wat mij betreft op iedere school doen. Net zoals tripjes naar een boerderij. Zulk soort dingen zijn eigenlijk minstens net zo belangrijk als rekenen en taal.

  • Inderdaad heel erg leuk om op school uitstapjes te doen. Maar 1 keer per jaar wordt er in Nederland ook ” kom in de kas” georganiseerd. Ook heel leuk om als gezin naartoe te gaan. Of naar “loeren bij de boeren” wordt in midden limburg in laatste weekend van april gehouden. Ook ergeen interessant.

Reageren is niet mogelijk.