Persbericht: Medicijnen vaak zonder medische verklaring mee op reis

In veel landen is voor toeristen het bezit of gebruik van medicijnen die onder de Opiumwet vallen verboden. Middelen bij ADHD (met de werkzame stof methylfenidaat) of slaap- en kalmeringsmiddelen (zoals diazepam en oxazepam) vallen bijvoorbeeld onder deze wet. Deze medicijnen kunnen niet zonder een officiële medische verklaring het land worden ingevoerd. Als niet kan worden aangetoond dat de medicijnen voor medische doeleinden meegenomen worden, riskeren reizigers strenge straffen. Met de zomervakantie voor de deur waarschuwen apothekers de gebruikers van deze middelen om zich goed voor te bereiden.

Er zijn twee verschillende medische verklaringen, afhankelijk van de bestemming:

Schengenverklaring

Bol AlgemeenBol Algemeen

Binnen het Schengengebied is voor het meebrengen van middelen die onder de Opiumwet vallen een Schengenverklaring nodig. Deze verklaring moet worden ondertekend door de arts die de medicijnen heeft voorgeschreven. Daarna moet hij minimaal vier weken voor vertrek worden ingediend, per post of per mail, bij het CAK. Deze verklaring heeft een geldigheidsduur van 30 dagen. Bij een vakantie langer dan 30 dagen is het mogelijk om maximaal zes aaneengesloten verklaringen aan te vragen.

Engelstalige medische verklaring

Buiten het Schengengebied is een Engelstalige medische verklaring nodig. Deze verklaring moet worden opgesteld en getekend door de arts en wordt per post opgestuurd naar het CAK. Daarna moet de verklaring worden gelegaliseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook deze aanvraag dient minstens vier weken voor vertrek te worden ingediend. De verklaring is een jaar geldig.

De apotheker of huisarts kan vertellen welke medicijnen onder de Opiumwet vallen. Op de website van het CAK staat meer informatie over de medische verklaringen en welke landen onder de Schengenverklaring vallen. Ook is het verstandig de medicijnen in de originele verpakking mee te nemen, zodat duidelijk is wie de medicijnen gebruikt en welke stoffen er in het medicijn zitten.

Medicijnpaspoort

Ook al is een medicijnpaspoort geen geldig document, het wordt reizigers wel aangeraden dit mee te nemen op reis. Hier staat namelijk de stofnaam van de medicijnen vermeldt. Wanneer de patiënt in het buitenland een arts moet raadplegen of zijn medicijnen kwijtraakt, kan hij met het paspoort aantonen welke medicijnen hij gebruikt. Patiënten kunnen een medicijnpaspoort aanvragen bij de apotheek.

3 reacties op “Persbericht: Medicijnen vaak zonder medische verklaring mee op reis

  • Wat een goeie…nog niet echt bij stilgestaan. Gelukkig mag ik mijn dozijn aan pillen gewoon meenemen, behalve 1 pijnstiller die ik heel af en toe moet gebruiken. Maar met kamperen in Frankrijk moet dat niet zoveel problemen geven 😉

  • Goed dat je hier aandacht aan besteedt. De arts die mij medicijnen heeft voorgeschreven heeft me hier gelukkig op gewezen en samen zullen we hiernaar kijken. Maar er zullen genoeg mensen zijn die dit niet weten.

Reageren is niet mogelijk.