Op deze manieren sparen wij geld

Geld sparen. Vanaf het moment dat ik mijn eerste baantje had op mijn twaalfde ben ik al aan het sparen. Het ene jaar wat meer dan het andere jaar en ik moet ook toegeven dat wij ook een paar jaar niets hebben gespaard. De afgelopen jaren zijn we echter weer goed bezig al zeg ik het zelf en sparen we heel bewust. Meestal met een spaardoel en soms ook gewoon zonder.

Omdat ik het zelf ook altijd interessant vind om te weten hoe anderen sparen (omdat ik hier ideeën uit opdoe) leek het me leuk om een blog te schrijven over de manieren waarop wij dit jaar geld sparen.

Spaar challenge

Wij hebben wel eens een jaar lang een spaar challenge gedaan. Er zijn online diverse challenges om te sparen te vinden. Wij besloten om de €1378 in 52 weken challenge te doen. Dit houdt in dat je net zoveel geld spaart als dat het weeknummer is. Dus in week 1 spaar je €1, in week 2 €2, in week 40 €40 en zo verder. Je snapt het idee.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Je kunt natuurlijk altijd zelf een challenge bedenken. Misschien wil je wel het dubbele van die €1378 en dan kun je de bedragen keer twee doen. Of je hebt een ander bedrag in je hoofd. Dit kun je zowel op jaarbasis doen als per aantal maanden of weken. Bijvoorbeeld €500 in acht weken ofzo. En dan kijken hoe je het verdeeld.

Manieren om geld te sparen

Vroeger spaarde ik ook wel eens geld door het kleingeld wat ik aan het einde van een week nog in mijn portemonnee had zitten apart te leggen. Echter toen had ik nog vaak contant geld mijn portemonnee. Nu pin ik bijna nooit contant geld dus gaat het sparen ook niet zo hard haha. Hoe sparen we dan wel? Nou eigenlijk op verschillende manieren.

Jumbo zegeltjes

Wij halen vrijwel al onze boodschappen bij de Jumbo. En daar kun je zegeltjes sparen. Het levert qua rente meer op dan op de bank want heb je voor €25 aan zegeltjes gespaard krijg je €26 terug. Oftewel je hebt een euro rente. Niet veel, maar het gaat hierin ook niet perse om de rente. Wel om het sparen zelf. Zegeltjes sparen gaat ongemerkt. Voor elke euro die je aan boodschappen besteed koop je voor €0,10 een zegeltje. Dus heb je voor €90 aan boodschappen dan komt er €9,00 bij voor zegeltjes. Klinkt als een groot bedrag maar wij hebben dit allang niet meer ‘door’.

Lees ook: Vijf tips om beter te kunnen sparen

Statiegeld

Ook gaat al het statiegeld naar de spaarpot. Voorheen was dat niet veel. Maar sinds we onze boodschappen online bestellen betaal je per kratje €5 aan statiegeld. Vaak zijn er 2 of 3 kratjes per week dus heb je toch weer €10 tot €15 euro die je in de spaarpot kunt doen. En dan heb je natuurlijk ook gewoon je flessen frisdrank en andere dingen waar statiegeld op zit. Gaat dus niet om grote bedragen, maar elk beetje helpt.

Verkoop marktplaats

Ook verkopen we regelmatig iets via Marktplaats. Alles wat we daarop verkopen gaat direct in het spaarpotje. Soms zijn het kleinere bedragen omdat je bijvoorbeeld speelgoed of boeken verkoopt. Een andere keer verkoop je een tafel, kinderwagen of iets anders waardevols en heb je zo weer een paar honderd euro erbij. Normaliter verkopen we ook wat dingen via de kofferbakmarkt hier in het dorp. Echter door de corona periode is het al twee jaar niet doorgegaan. 

Automatisch sparen

Wij sparen daarnaast ook nog automatisch. Naar de spaarrekeningen van de kinderen maken we maandelijks een (klein) bedrag over. En naar onze toekomst rekening maken we ook elke maand automatisch geld over. Dit geld missen we niet want het zijn geen mega bedragen en het gaat er gewoon maandelijks automatisch af.

We hebben vorig jaar ook nog automatisch naar de ‘vakantie’ spaarrekening geld overgemaakt. Echter hebben we het bedrag daarvan nu bij elkaar en is het alleen nog wachten op de tijd dat we werkelijk kunnen gaan. We willen met dat geld naar Disneyland maar dat zit er voorlopig nog niet in.

Dit is hoe wij nu sparen. Hoe sparen jullie?