Mama biecht: ik heb geen zwemdiploma

Lang heb ik erover nagedacht om dit bericht wel te plaatsen want het is nogal wat. Een volwassen vrouw zonder zwemdiploma. Een moeder die schrijft over veiligheid, ook in het water en dan zelf niet eens een diploma hebben. Dat kan toch eigenlijk niet? En toch is het zo. Ik biecht op. Ik heb geen zwemdiploma.

Vroeger toen ik klein was kreeg je nog zwemles via school. Echter had ik telkens heel veel oorproblemen waardoor ik regelmatig buisjes in mijn oren kreeg. Ik kon heel slecht tegen de narcose en werd er dan ook ziek van. Alles bij elkaar genomen zorgde ervoor dat ik vaak niet mee kon met het schoolzwemmen. Toen mijn leeftijdgenootjes dus allemaal hun diploma’s haalden, zat ik waarschijnlijk thuis. Later, toen ik dus geen buisjes meer had, kon ik natuurlijk wel op zwemles. Maar dit wilde ik niet. Het was namelijk zwemmen of korfbal en korfbal vond ik toen zo leuk dat ik daar niet weg wilde. Weer een paar jaar later vond ik mezelf (ik was toen 15) echt te oud om nog bij de kleintjes op zwemles te gaan voor een diploma.

Natuurlijk kan ik wel zwemmen. Ik kan watertrappelen, ik kan van de ene kant van het bad naar de andere kant. Maar wel op 1 manier, de schoolslag. Meer kan ik niet. Heb ik ook nooit geleerd. Ik geloof ook dat ik mezelf die schoolslag heb aangeleerd. En daar red ik me wel mee eigenlijk. Ik heb er nog nooit echt problemen mee ondervonden. geen-zwemdiploma

Het is ook niet dat ik zwemmen niet leuk vind, ik vind het enorm leuk zelfs! Ik ben wat dat betreft een echte waterrat. Koud water? Houd mij niet tegen hoor! Golven? Jippie, lekker in springen! Duiken? Juist ja, ik heb mijn PADI zelfs behaald op Aruba. Surfen? Ook dat durf ik aan, want zoals ik al zei.. I love to swim. En dat allemaal zonder diploma. Het kan dus best.

Toch zou ik voor mijn kind(eren) het anders willen. Ik ga er alles aan doen om ervoor te zorgen dat zij wel een diploma hebben, het liefst nog meer. Want ondanks dat ik het allemaal wel kan, kost het me volgens mij veel meer moeite dan een ander die wel geleerd heeft hoe of wat.

Heb jij je zwemdiploma?

17 reacties op “Mama biecht: ik heb geen zwemdiploma

 • Wie, dat is inderdaad een echte confessie. Zie je niet vaak, maar begrijpelijk als je zo ziek was. Knap dat je dan toch je padi hebt weten te halen en je het jezelf hebt aangeleerd. Zelf heb ik heel lang zwemles gehad, tot en met mijn 13e en ook een aardige verzameling aan diploma’s opgebouwd waar je vervolgens nooit meer wat mee doet.

 • Knap dat je het durft toe te geven, maar ook knap dat je wel kunt zwemmen. Ik heb pas op mijn 11e mijn zwemdiploma gehaald (op de dag dat Nederland Europees kampioen werd) ook door problemen met mijn oren en neus mocht ik nooit zwemmen. Maar ik heb niet het gevoel dat ik veel meer kan dan jij. Tegenwoordig zijn de eisen voor een zwemdiploma veel strenger, de kinderen moeten veel meer kunnen. Onze zoon zit nu ongeveer een half jaar op zwemles en als onze dochter 5 is mag ze ook. Ik vind het wel belangrijk dat ze zich kunnen redden. En tegenwoordig mag je gewoon zwemmen met buisjes.

 • Bij sommige dingen vraag ik me af of het nou gaat om het diploma of dat je iets kan.

  Mijn moeder heeft ook geen zwemdiploma. Opgegroeid in een zeer waterrijk gebied en een echte waterrad. Die zwemt ook alleen schoolslag. Ze zwom altijd met ons en nu met de kleinkinderen. Niets mis mee naar mijn mening.

 • Wat schrijf je dat goes. Snap dat het destijds niet te doen was en als puber zie je het idd helemaal niet zitten. Wel tof dat je het gewoon doet en zelfs je padi hebt gehaald! Ik heb mijn A en B, maar veel meer dan schoolslag en wat gespetter op mn rug hoef je ook niet van me te verwachten 😉

 • Inderdaad knap dat je erover schrijft! Zo te lezen kan je je prima redden maar ik snap dat je voor je kind wel de wens hebt voor een zwemdiploma.

  Zelf heb ik alleen A. Ik zwem voornamelijk de schoolslag en mis meerdere diploma’s eigenlijk niet. Als mijn dochter later voor meer diploma’s wil gaan dan heeft ze uiteraard mijn support!

 • Dapper!
  Ik heb alleen mijn A, en dat was al een opgave.
  Mijn moeder heeft helemaal geen diploma, sterker nog ze kan niet zwemmen: watervrees.
  Vond ik soms wel erg jammer. Jij kan in ieder geval wel zwemmen, al is het maar op 1 manier

 • Knap van je dat je dit plaatst, al is er niets om je voor te schamen. Ik vind het bijzonder hoe je jezelf toch de schoolslag hebt aangeleerd! Daarmee kom je toch ook een heel eind? Ik heb veel zwemdiploma’s, maar ik moet zeggen dat ik nog steeds alleen baantjes trek als ik zwem. Je mist dus niet zoveel hoor 😉

 • Zeker niets om je voor te schamen! Als je je kan redden in het water is er toch niets mis mee. Snap dat je Fay wel de diploma’s wil laten behalen!

 • Och meid je kan het toch! Ik heb A en na heel veel drama ook B gehaald. De dingen die ik voor mijn B moest leren ben ik nu verleerd (duiken en borstcrawl enzo)

 • Je kan je redden in het water en dat is belangrijkste! R had ook veel problemen met zijn oren en haalde zijn diploma op zijn 12e. Ik denk dat vaker voor komt dan wordt gezegd. Goed dat je hrt deelt!

 • Ik ben ook een volwassen vrouw zonder zwemdiploma. Is toch niet erg? Waarom zou iedereen alles moeten kunnen. Ik heb een beetje watervrees. Ga er wel in en kan ook alleen de schoolslag, maar moet kunnen staan en me ergens kunnen vastgrijpen. Dat komt denk ik vooral door een bepaald voorval vroeger in het zwembad. Ik ging op mijn buik, hoofd naar beneden, hard van een glijbaan af, het water in. Belandde op de bodem en bleef daar ook even… de badmeester haalde mij uit het water. Ik was kort buiten bewustzijn en met een bult op m’n hoofd kwam ik er goed vanaf. Maar de angst om onder water te gaan is altijd blijven bestaan.

 • Wauw, toch stoer dat je dat schrijft. Maar vind je het niet eng? Ik bedoel, met die kleine meid als waterratje straks? Nou ja, er is bij mij ook nooit iets gebeurd hoor, maar toch…

 • Toch hoor ik het tegenwoordig steeds vaker, volwassen mensen zonder zwemdiploma. En ach, het gaat er toch om dat je het kan? Ik heb zelf overigens A en B, A al heel vroeg, ik was een van de jongsten, terwijl ik B pas heel laat gehaald heb omdat het er simpelweg niet van kwam.

Reageren is niet mogelijk.