16x makkelijke en gezonde tussendoortjes

Ik geef eerlijk toe dat ik te weinig tussendoortjes eet en als ik ze eet dan blijft het veelal bij een stuk fruit. Maar er is eigenlijk zoveel mogelijk qua gezonde tussendoortjes. En deze tussendoortjes zijn nog lekker ook nog. Dubbel feest dus. Dit artikel is dus voor mij ook een goede reminder om eens wat vaker een tussendoortje te pakken. Ook zijn deze dingen erg goed en lekker voor de avondtrek.

Waarom tussendoortjes eten?

Om je energie op peil te houden is het eten van gezonde tussendoortjes echt een aanrader. Je hersenen hebben namelijk energie nodig om goed te kunnen functioneren. Maar daarnaast is het ook belangrijk voor je concentratievermogen en gemoedstoestand. Een tussendoortje zorgt ervoor dat je suikerspiegel op peil blijft bijvoorbeeld in de ochtend. Eet je niets tussen je ontbijt en lunch dan kan het zijn dat je zoveel honger hebt tegen lunchtijd dat je verkeerde keuzes maakt. Je eet ongezondere dingen of misschien wel teveel.

Ook kan het zijn dat je juist je lunch overslaat omdat je die uren hebt opgevuld met koffie bijvoorbeeld. Je komt dan echt voedingsstoffen tekort na verloop van tijd waardoor je lichaam in een stress-stand komt.

Gezonde tussendoortjes

Maar wat zijn nou gezonde tussendoortjes? Veel populaire tussendoortjes bevatten juist veel suiker, wit tarwemeel, snelle koolhydraten en/of schadelijke transvetten. Denk hierbij aan de zogenaamde ‘gezonde’ koeken zoals Liga’s en Sultana’s. Of wat denk je van ontbijtkoek en eierkoeken? Als je eens goed naar de verpakking kijkt zie je dat deze eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn.

Maar wat dan wel?

Fruit

Zoals ik in de intro al zei is fruit altijd een goed tussendoortje. Een banaan of een appel. Of misschien wel een kiwi, stuk mango, mandarijn, net wat jij lekker vindt. En in huis hebt natuurlijk. Wat overigens ook lekker is, dat zijn stukjes appel opgewarmd in de oven/magnetron/in een pan en daar dan wat kaneel overheen. Hmmm!

Vezelrijke cracker

Zorg er bij deze vezelrijke cracker er wel voor dat het beleg wat erop gaat ook gezond is. Bijvoorbeeld een gekookt eitje of een plakje kipfilet.

Kwark

Wanneer je de kwark (of yoghurt, kan ook) combineert met een handje noten of misschien juist wat fruit is het een heerlijk en vullend tussendoortje. Granola kan ook, maar dat vind ik zelf niet zo lekker.

Edamame sojaboontjes

Iets wat ik pas sinds een paar maanden ken en dus eet zijn Edamame sojaboontjes. Ik houd over het algemeen niet van bonen dus ik durfde dit nooit te proberen. Sinds ik ze echter toch heb geproefd ben ik verkocht.

Rauwkost

Komkommer, wortel, paprika, snoeptomaatjes, allemaal lekkere rauwkost die je tussendoor kunt eten. En super makkelijker want je hoeft er weinig tot niets aan te doen. Heb je genoeg tijd en bent je met meer mensen dan kun je er een monkeyplate van maken. Of je doet er wat hummus bij en dan heb je ook een lekker tussendoortje.

Rijstwafels

Mijn favoriet onder de rijstwafels is die met geprakte avocado en wat peper erop. Of nog wat plakjes tomaat. Heerlijk! Maar je kunt de rijstwafel met vrijwel alles besmeren wat jij wilt. Bijvoorbeeld Hüttenkäse of zuivelspread met bieslook. Ik pak dan altijd de light versie.

Olijven

Niet iedereen lust olijven maar voor degene die het wel lusten: leef je uit! Kijk wel altijd op de verpakking van de olijven. Soms zit er zoveel aan toegevoegd dat het alsnog geen gezonde snack meer is.

Bananenbrood

Ik schreef er al eerder over, bananenbrood is echt super lekker. Ook leuk om te maken met je kinderen. Een hele bananenbrood is natuurlijk niet zo gezond, maar een plakje als tussendoortje is echt perfect en enorm lekker! De rest van de plakken kun je overigens ook nog eens makkelijk invriezen.

IMG_4179

Eimuffin

Ik maak zo heel af en toe een grote partij met eimuffins en doe daar dan allerlei groenten, feta en soms zelfs ham of spek in. Aangezien het dan om hele kleine hoeveelheden gaat is één zo’n eimuffin het ideale tussendoortje en nog super gezond ook.

Smoothie

Wat het ook altijd goed doet is een smoothie. Zo kun je zuivel met fruit combineren en je slurpt het zo naar binnen haha. De combinaties zijn ook eindeloos. Dus vind je fruit eten moeilijk dan is een smoothie drinken een hele handige manier om toch je vitaminen binnen te krijgen. Je kunt de smoothie trouwens ook maken zonder zuivel, dan voeg je gewoon water toe. Een sapcentrifuge van Philips is hier prima voor geschikt.

Zelfgemaakte soep

Je zou er misschien niet zo snel aan denken, maar een zelfgemaakte kop soep is ook een heerlijk tussendoortje. Dit eet ik vooral in de herfst- en wintermaanden en ik maak dan altijd een enorme pan en verdeel dit in meerdere porties. Ik vries een deel in en bewaar een deel voor de dagen die volgen. Ik maak de soep zo ‘mager’ mogelijk zodat ik altijd zelf dingen kan toevoegen om hem bijvoorbeeld wat eiwitrijker te maken. Een lekker recept hiervoor is overigens de tomaat paprika soep.

Eiwit shake

Deze tussendoortjes zijn vooral erg in trek bij mij wanneer ik flink gesport heb. Dat kan zijn een wandeling van meer dan 10.000 stappen achter elkaar of een flinke workout in de sportschool. Momenteel heb ik de slimfitshake van GymQueen en ik vind hem echt heerlijk!

Gekookt eitje

De titel zegt eigenlijk al alles: een gekookt eitje. Het vult heel goed en is ook nog eens enorm gezond. En ja je mag gewoon elke dag een gekookt eitje eten als je dat zou willen. Het kan geen kwaad.

Noten

Dat noten goed voor je zijn dat is tegenwoordig wel algemeen bekend. Let er echter wel op dat het ongebrande en ongezouten noten zijn. Anders zijn ze nog wel goed voor je qua vetten maar weer niet zo goed qua zout en dergelijke.

Popcorn

De dag dat ik las dat popcorn een goed tussendoortje is sprong ik een gat in de lucht. Uiteraard wel de ongezoete en ongezouten versie. Wat het dan weer iets minder aantrekkelijk maakt om eerlijk te zijn.

popcorn-782310_1280

Pure chocolade

Heb je zin in iets zoetigs? Dan is een stukje pure chocolade ook zeker een goed tussendoortje. Vooral in de middag rond 3 a 4 uur kan een blokje pure chocolade juist een fijne toevoeging zijn.

Extra tip: water

Wat ook altijd heel slim is om te doen is bij elke maaltijd een glas water te drinken, zo ook bij je tussendoortjes. Het liefst voordat je het tussendoortje eet zodat de grootste trek alweer voorbij is en je ook niet van je gezonde tussendoortje teveel gaat eten. Dat is bijvoorbeeld bij de noten en het bananenbrood niet zo slim om te doen.

Wat is jouw favoriete tussendoortje?

12 reacties op “16x makkelijke en gezonde tussendoortjes

 • Ik moet toegeven dat ik niet zo creatief ben als het op tussendoortjes aankomt. Pak dus vaak ook een stuk fruit of een cracker of boterham. Maar als ik dit zo lees zie ik eigenlijk veel meer mogelijkheden! Toch maar eens wat gaan variëren…

 • Wat een fijn lijstje met heerlijke dingen! Ik eet ook graag yoghurt of kwark als tussendoortje, eventueel met fruit erdoorheen.

 • Heb er net een stukje over geschreven, ik ben nu dus helemaal aan het fruit. Een rijstewafel pak ik ook wel regelmatig en in plaats van chips pak ik graag ’s avonds noten. En dan een klein handje, geen bak vol 😉 Ik doe overigens ook altijd noten door de muesli die ik ’s ochtends eet.

  Zo’n bananenbrood heeft m’n man wel eens gemaakt, heerlijk 🙂

 • Havermout doet het hier ook erg goed. koud met yoghurt en banaan, of met melk als pap. Eimuffin zie ik vaker voorbij komen, moet ik me misschien ook eens aan wagen!

 • Ik eet meestal het zelfde tussendoortje. Een stuk fruit of een droog biscuitje / peperkoekje.
  Maar genoeg keuze dus.
  Soms eet ik helemaal niks tussendoor…. en bedenk me dan opeens ik heb honger en dorst…

 • Wat een goede suggesties. Ik denk dat ik zo maar eens een kommetje soep ga maken 🙂
  Bij mij is een tussendoortje toch al snel een koekje.

 • Popcorn is zeker een van mijn grote favorieten! Soep vind ik ook erg lekker, maar eigenlijk eet ik (te) weini tussendoortjes.

Reageren is niet mogelijk.