Maak jij er elke dag een feestje van?

Gastblog. Hier in huis is er altijd wel iets terug te vinden dat in de categorie feestjes valt. Niet gek natuurlijk als er weer eens ergens schmink slingert of ik ben weer een activiteit aan het testen voor de kidsclub in een winkelcentrum of voor een draaiboek van mijn bedrijf De Schmink Mevrouw. Het zijn ook dingen die ik bewust laat slingeren, om mijzelf er ook bewust dagelijks aan te herinneren om echt een feestje van het leven te maken. Ook al stond ik er ten alle tijden om bekend dat ik wel wist hoe ik een feestje moest organiseren, in bepaalde periodes liet ik mij vooral leiden door de waan van de dag, dat was echt geen feestje. En heus zitten die dagen er soms nog tussen, maar geloof mij dat het voelt als een feestje juist wanneer je er ondanks de waan van de dag toch weer iets leuks van hebt gemaakt.

Realistisch

Door er voor jezelf elke dag iets leuks van te maken ben je een grotere inspiratie voor jouw kinderen dan door hoe jij de boterhammen snijdt of hun kleding styled. Het is niet altijd zo makkelijk, I know, maar jij hebt elke dag zelf de keuze hoe jij met een situatie omgaat. En heus moeten we soms dingen doen waar we geen zin in hebben, ik heb als ondernemer ook niet perse zin in mijn administratie, maar die hoort er wel bij. Zo hoort de was en meer van die bijwerkingen er ook gewoon bij. Het zit m in de balans én zeer zeker ook in de fun die je er in stopt. Of zoals Mary Poppins zou zeggen, doe er een schepje suiker bij!

De boel de boel laten

Ik ben vast niet de eerste die je erop attendeert dat de afwas niet wegloopt? Het mooie is dat jij wel weg kunt lopen van de afwas wanneer je voelt dat je liever even met de kinderen de kabouterdans doet. Wanneer je mijn vorige blog gelezen hebt weet je hoe belangrijk het is om dankbaar te zijn en van daaruit meer te doen waar je blij van wordt. Een snel weggewerkte vaat kan voor rust zorgen, waar je heus ook een enkele keer dankbaar voor zult zijn, al zal die vaat door je man of je moeder gedaan moeten worden voordat deze in jouw boekje vol dankbaarheid genoteerd wordt waarschijnlijk. Dat dansje samen met de kinderen ga je natuurlijk veel sneller opschrijven. 

Bol AlgemeenBol Algemeen

‘A spoon full of sugar’

Nu hoor ik je denken “leuke theorie Marije, maar hoe dan in de praktijk?” Elke dag weer de boel de boel laten is ook niet iets waar ik blij van wordt. Wanneer jij blij wordt van opgeruimd, strakke broodtrommels en kraakhelder witte blouses voor de kinderen, dan wil ik je dat zeker niet ontzeggen, maar pas wel op dat het niet saai wordt. De kinderen van de familie von Trap in de film ‘sound of music’ waren ook zo geconditioneerd dat ze hun stijve kleding en strakke regels waren gaan waarderen. Toch zie je in die film hoe de boel tot leven komt doordat de nanny de kinderen weer laat zien hoe fijn het leven is met muziek. 

Proost op het leven

Mocht jij nu nog steeds denken dat dit typisch iets is voor in de film en het nog steeds niet voor je zien hoe jij er dagelijks een feestje van kunt maken in huis? Dan is muziek en dansen misschien niet jouw eerste stap. Maar ga dan eens na wat voor jou bij het gevoel van een feestje hoort. Zijn het de slingers, is het de taart, de cadeau’s etc. Of zijn het toch vooral ook de handdrukken met de gasten, het proosten op de gelegenheid of de lachende gezichten?

En ga dan eens met een groot vel zitten en bedenk welke ‘feestingrediënten’ in hele kleine gebaren op elke normale dag zou passen. De handdrukken met de gasten kun je vertalen naar een extra knuffel met je geliefde, gewoon om te vieren dat het kan. Zet je kind tijdens het toetje even lekker bij jou op schoot, om het gemopper over de groenten weer achter je te laten en om de verbinding weer te vieren! Of teken een vlaggenlijntje op je to do lijst, om behalve het afstrepen van de todo’s ook telkens een vlaggetje in te kleuren. Het gevoel dat dit soort simpele handelingen geven, is op zichzelf ook weer een feestje waard! Proost eens wat vaker, kan ook gewoon met een sapje, op dat waar je dankbaar voor bent. 

Roze sticker

Het moeilijkste zit natuurlijk in de gemene waan van de dag. Na het lezen van deze blog lukt het waarschijnlijk nog wel, maar morgen zullen sommigen dit voornemen na een akkefietje met de kinderen alweer vergeten zijn, om over volgende week nog maar niet te spreken. Je zult er dus echt een gewoonte van moeten maken. Je kunt hiervoor een strak regiem kunnen bedenken, waarbij jullie als voltallig gezin elke avond 5 minuten samen moeten dansen. Dat gaat natuurlijk niet voor feestvreugde zorgen. Zorg ervoor dat je het op een andere manier verankerd.

Hang daarom een mooi subtiel vlaggenlijntje aan het prikbord, teken eens met krijtstift ballonnen op een raam. Maar er zijn ook subtielere manieren, door bijvoorbeeld een ander merk afwasmiddel te kopen met een nieuwe geur. Leg een mooie (edel)steen op tafel met de intentie je hieraan te herinneren, of plak gewoon een roze stickertje op de voordeur. Random, het gaat namelijk niet om de slingers en ballonnen, maar door iets alledaags te veranderen word je er telkens weer aan herinnert dat jij ook het leven mag vieren.

Besmetting…

Wees creatief en deel op instagram jouw momenten van feestvreugde met #mindsetmama, want je zult zien dat je voldoening vermenigvuldigt zodra je anderen hiermee kunt inspireren en voldoening stimuleert het volhouden van nieuwe gewoontes! Het maakt mij blij om te zien wanneer jullie met mijn tips aan de slag gaan, maar je maakt ook jouw omgeving blij wanneer ze besmet raken met deze feestelijke gewoonte!