De maagverkleining is goedgekeurd en nu? *Gastblog

maagverkleining ervaringsverhaal goedgekeurd

Na de screeningsmiddag ging ik in een roes naar huis, er viel een enorme last van me af. Ik ben ‘goed’ bevonden voor het ondergaan van de ingreep, geen beren meer op de weg. Ja, nog eentje: het gesprek met de chirurg zelf, maar ik begreep dat slecht zelden dan nog een nee wordt verkondigd. Hooguit een vertraging vanwege gezondheidsredenen.

Het wennen aan het feit dat ik geopereerd ga worden is in volle gang. Inmiddels heb ik alle voorbereidende gesprekken gehad. De verplichte online sessies bijgewoond en de chirurg gesproken. Deze gastblog ga ik daar wat dieper op in.

De verplichte online bijeenkomsten

De zorgverzekeraars willen dat iedereen die een maagverkleining wil ondergaan een gedegen keuze hierin maakt en stelt een 3-tal (online) bijeenkomsten verplicht om voor vergoeding van de kosten in aanmerking te komen. Bij Weightworks* worden deze sessies online aangeboden en verzorgd door het overgewichtscentrum. Het gaat over drie bijeenkomsten met als onderwerpen, voeding, leefstijl en de operatie zelf.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Noot*: Mijn ervaring is gebaseerd op het maagverkleiningstraject dat ik bij Weightworks doorloop en kan op punten afwijken van trajecten elders.

De bijeenkomst met de chirurg was zeer informatief

De bijeenkomst over de operatie zelf wordt gegeven door een van de chirurgen en geeft je de gelegenheid veel vragen te stellen.  Er werd zeer duidelijk uitgelegd waarom het nu juist voor mensen met een groot overgewicht zo moeilijk is om af te vallen en met name het gewicht er ook af te houden en hoe een maagverkleining daarin juist zo goed kan passen. Het blijkt volgens wetenschappelijk onderzoek de enige methode die echt blijvend succes geeft (op de kleine 2 procent na die het wel lukt het overgewicht eraf te behouden met een afvalpoging).

Dit heeft vooral te maken met je metabolisme. Na het afvallen wil je lichaam dit verlies weer goedmaken en kom je weer aan. Eenmaal met een BMI boven de 30 is het heel moeilijk om het teveel aan gewicht er door afvallen en gezond eten af te houden. Je lijf gaat als het ware in opstand. Na de operatie verandert je metabolisme en gaat het omgekeerd werken: het helpt je om af te vallen tezamen met je kleine maag waardoor je veel minder kunt eten. Voor mij waren de andere twee bijeenkomsten over voeding en leefstijl inhoudelijk niet spectaculair. Ik had me al zo goed ingelezen dat ik het meeste al wist (ook veel vanuit mijn opleiding). Maar het is nooit verkeerd het nogmaals aan te horen.

Voorbereidende gesprekken voor de operatie

Naast deze verplichte online sessies krijg je ook nog persoonlijke gesprekken met een diëtist en ergotherapeut die doorspreken wat je nog wilt weten over het eten net na de operatie en ook hoe het gaat met het veranderen van je leefstijl. Ik vond het handig om op die momenten nog even mijn laatste vragen te kunnen stellen.

Het gesprek met de chirurg bij Weightworks

Een week na mijn screening ontmoette ik de chirurg zelf. Een zeer bevlogen man die door velen die door hem zijn geholpen wordt bejubeld. Een mensenmens die echt gelooft in wat hij doet en daar volledig achter staat en onderstreept dat obesitas een ziekte is en niet iets wat je zomaar krijgt en zomaar verhelpt door te gaan afvallen. Ik voelde me op mijn gemak en kreeg de gelegenheid mijn vragen te stellen De keuze valt bij mij op een klassieke Gastric Bypass, omdat ik veel last heb van maagzuur en de kans is bij de andere opties groter dat dit blijft bestaan.

Na het gesprek liet de chirurg me de kliniek zien, de uitslaapkamer en kreeg ik een beeld waar ik op de dag van de operatie terecht kom. Het voelt verre van een ziekenhuis sfeer, eerder een wat hotelachtige uitstraling. Hier hebben ze daar heel bewust voor gekozen. Tot slot werd de operatiedatum vastgesteld: 2 weken na dit gesprek met de chirurg.

Inmiddels is deze operatiedatum verder vooruit geschoven vanwege gezondheidsredenen. Ik moet eerst goed herstellen van een pittige verkoudheid (na een maand eerder corona) en met name niet meer hoesten. De nieuwe operatiedatum staat en de volgende gastblog zal dan ook iets langer op zich laten wachten. Na de operatie vertel ik hoe het is gegaan.

Bedankt voor het lezen.

Barbara

Eerdere blogs in deze gastblogreeks:

  1. Een maagverkleining: Waarom ik besluit dit te gaan doen?
  2. Het voortraject van mijn maagverkleining
  3. De screening voor de maagverkleining, een spannend moment!

Op mijn eigen blog Onlybyme heb ik besloten pas na de operatie zelf persoonlijke blogs te gaan schrijven over mijn ervaringen. Wel heb ik daar nu een informatieve blog gepubliceerd met  tips voor degenen die een maagverkleining overwegen.