Luizen voorkomen en/of verslaan

luizen bestrijden of voorkomen

Vandaag beginnen de scholen in het zuiden weer en dat betekent weer extra waakzaam zijn op het gebied van luizen in de haren van de kinderen. Helaas hebben wij hier in huis al een paar keer met luizen en neten te maken gehad. De eerste keer was op de peuterspeelzaal. Onze dochter was net een week bij de peuters en ze had het al. En vorig schooljaar had Fay last van neten. Tenminste, het waren wel eitjes maar deze waren al leeg. We hebben geen luis gezien gelukkig.

Fabels over luizen

Het is overigens echt een fabel dat kinderen met schoner haar meer kans hebben. Het maakt voor de luis niet uit wat voor haar je hebt, als het maar mensenhaar is. Ook verdrinken luizen niet in het water, ze houden zich dan gewoon steviger vast aan het haar. Ook een luizenzak zoals ze bij ons op school gebruiken is totaal overbodig. Net zoals alle knuffels en beddengoed en dergelijke uitwassen. Luizen verspreiden zich namelijk alleen door van haar naar haar te lopen. Ze overleven dan ook niet lang wanneer ze niet op menselijk haar zitten. Bron.

Luizen voorkomen

Is het mogelijk om luizen helemaal te voorkomen? Daar kan ik geen eenduidig antwoord op geven. Maar er is genoeg om te doen om het in ieder geval zoveel mogelijk te voorkomen. Zo is het slim om kinderen zoveel mogelijk hun haren vast in een staart, vlecht of knot te laten doen. Zo hebben de luizen minder kans om van het ene hoofd naar het andere hoofd over te lopen. En verder zijn er ook wat middeltjes op de markt waarvan men zegt dat het werkt. Vooral de middelen waar dimeticon in zit schijnen goed te zijn tegen luizen. Dit is een middel waar luizen niet resistent tegen kunnen worden (wat bij vroegere middelen wel gebeurde), omdat het werkt op een fysische manier: het bevat geen pesticiden(dus is gezonder voor je lijf) maar dringt door tot de ademhalingsorganen van luizen, zodat de diertjes stikken.

XTluis producten met dimeticon

Wij ontvingen twee producten van XTluis: de Protect & Go spray en XTluis once liquid gel. Deze kun je onder andere bij de Etos kopen. In de Once zit dimeticon.

XTluis Protect & Go

De XTluis Protect & Go is een praktische, preventieve spray met verzorgende eigenschappen. De formule beschermt niet alleen effectief tegen hoofdluis maar is ook anti-klit. Na het wassen van het haar, even sprayen en weer klaar! Dit product is vegan, op waterbasis, huidvriendelijk en geurloos. De werking is klinisch bewezen. Of het werkt? Tsjah dat is natuurlijk lastig te zeggen. Maar tot nu toe nog geen luizen gespot in het haar.

XTluis Once

De XTluis once liquid gel is speciaal voor wanneer je wel luizen hebt gespot op het haar. XTluis Once heeft een dubbel grondige werking door de krachtige ‘2 componenten formule’ en doodt hoofdluis en eitjes in slechts één behandeling van 15 minuten. De 2 componenten formule van XT luis Once bestaat uit twee zeer effectief samenwerkende stoffen: Penetrol en Dimeticon. Penetrol (een olie) opent de eitjes van de luizen, zodat de welbekende stof Dimeticon kan binnendringen en de eitjes vernietigt voordat ze uitkomen. Dimeticon doodt niet alleen de eitjes, maar ook de luizen. Dubbel grondig en veilig in gebruik.

Dit product hebben wij dus nog niet gebruikt dus ik kan niet zeggen of het inderdaad werkt. Stiekem hoop ik dus ook dat ik het niet nodig heb en het voor niets in de kast staat. Wel wil ik nog even aanvullen dat het altijd goed is en blijft om met een luizenkam de haren door te blijven kammen. Zowel qua controle op luizen als wanneer er ook werkelijk luizen zijn. Ik zou persoonlijk nooit 100% er vanuit gaan dat een middel werkt maar dit dus altijd met eigen ogen willen zien.

Ps. Krijg je ook al direct jeuk op je hoofd als je ook maar ergens leest of hoort over luizen? Tijdens het schrijven van deze blog heb ik herhaaldelijk aan mijn hoofd gekrabt. Misschien zelf ook maar preventief aan de spray haha.

1 reactie op “Luizen voorkomen en/of verslaan

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *