Veranderingen in de zorgverzekering*

Het einde van het jaar komt er aan en dat betekent dat men weer gaat kijken naar alle verzekeringen die lopen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de veranderingen in de zorgverzekering? Voor prinsjesdag werden er al cijfers uitgelekt omtrent de zorgverzekering en blijkt dat de premie weer fors omhoog gaat. Gelukkig blijft het eigen risico wel hetzelfde dus daar hoeven we ons dan weer niet druk om te maken.

Maar wat gebeurd er nog meer? En wat is de reden ervan?

De veranderingen in de zorgverzekering van 2019

Volgens de voorspelling van het kabinet gaat de premie voor de basisverzekering in 2019 ongeveer met tien euro omhoog. Echter bepalen uiteindelijk de zorgverzekeraars zelf de definitieve premie. Dus het kan ook meer of minder zijn. Tussen eind september en 12 november maken de verzekeraars de definitieve premie bekend.

Daarnaast zijn er nog meer wijzigingen in de zorgverzekering 2019:

Er komt meer ruimte voor preventieve gezondheidszorg vanuit het basispakket. Huisartsen kunnen mensen met een gezondheidsrisico  door overgewicht doorverwijzen naar het zogenaamde GLI programma. Oftewel Gecombineerde Leefstijl Interventie.

Minister Bruins: “Het vergoeden van de gecombineerde leefstijlinterventie is een belangrijke stap. De gezondheid van mensen die er gebruik van maken zal erop vooruit gaan. Daardoor verwachten we bovendien dat de kosten voor andere, duurdere vormen van zorg lager zullen uitvallen. Dat is mooi: winst voor de patiënt en winst voor de premiebetaler.”

De vergoeding van voedingssupplementen en paracetamol gaan uit de basisverzekering. De kosten hiervan zijn zo laag dat je dit volgens het ministerie zelf zou moeten kunnen betalen.

De eerste 21 behandeling van oefentherapie bij COPD moet je nu nog zelf betalen. Vanaf 1 januari 2019 wordt dit vanaf de eerste behandeling vergoed, met een maximum van 70 behandelingen in het eerste jaar.

De bijbetaling voor bepaalde medicijnen wordt komend jaar maximaal €250,-.

Er komt ook een verruimde regeling wat betreft het zitten ziekenvervoer van en naar consulten, onderzoek en controls.

Waarom gaat de zorg premie omhoog?

Er zijn een aantal oorzaken die de premiestijging kan verklaren. Medicijnen en behandelingen worden steeds beter maar ook duurder. Dat zorgt er dan ook voor dat de zorgkosten oplopen en dus ook de zorgpremie hoger wordt. Daarnaast zijn de zorgverzekeraars sinds 2015 verantwoordelijk voor de wijkverpleging, wat nog steeds zijn effect heeft op de premie. Plus het gaat economisch weer beter, waardoor de mensen in de zorg ook loonsverhoging krijgen. Al deze dingen hebben zo hun effect op de zorg premie.

Als eerste op de hoogte van de nieuwe premies?

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe zorgpremies? Dan kun je je aanmelden voor de Zorgpremie Alert van Independer. Wanneer alle premies bekend zijn ontvang jij een e-mail waardoor je kunt starten met vergelijken en eventueel over kunt stappen van zorgverzekeraar.

Vergelijk jij elk jaar de zorgverzekeringen?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *