Waarom een weekmenu werkt

We deden al eens eerder een poging om van te voren een weekmenu te maken. Maar we faalden daar faliekant in. Nou ja, het maken van een weekmenu is niet zo heel moeilijk. Je kunt best 6 of 7 gerechten bedenken om te eten. De moeilijkheid ligt juist bij het houden aan de weekmenu. Dat was iets wat wij echt enorm lastig vonden. Want dan stond bijvoorbeeld macaroni op het programma, maar wilden we liever iets met kip eten. Of we hadden geen zin in koken en gingen voor het makkelijk: de friettent of een pizza. 

Maar omdat ik dus gezonder wil gaan leven en bewuster met eten en drinken om wil gaan besloten we om toch weer een poging te wagen. Dus wij zijn gewoon weer begonnen met een weekmenu. En tot mijn grote verbazing.. werkt het! En het werkt ook hartstikke goed zelfs.

De boodschappen

Wanneer je een weekmenu maakt dan weet je ook precies wat je in huis moet halen. Dit maakt boodschappen doen makkelijker omdat je dan niet in de winkel staat te dubben wat je allemaal nodig hebt. Ook maakt dit het boodschappen doen goedkoper, bij ons tenminste. Omdat we weten wat we voor de komende week nodig hebben, kopen we ook geen onnodige dingen die uiteindelijk niet opgaan. We laten ons nu dus minder verleiden. Wat je ook kunt doen, wanneer je een weekmenu hebt gemaakt, is de aanbiedingen opzoeken. Krijg je geen reclamefolders? Daar zijn tegenwoordig handige apps voor!

 

boodschappen weekmenu

Hoe maak je een weekmenu?

Nu zei ik hierboven wel dat het heel makkelijk is om een weekmenu te maken, maar dat is niet altijd zo. Je wilt niet elke week hetzelfde eten, maar gevarieerd. Dus soms zit ik ook wel eens met mijn handen in mijn haar wat ik nu weer kan bedenken. Vooral nu ik begonnen ben met een gezondere leefstijl, is het belangrijk om gevarieerd en gezonde recepten te vinden.

Ik haal zelf mijn inspiratie bijvoorbeeld hier vandaan:

 • Andere bloggers. Er zijn genoeg (food)bloggers die regelmatig weekmenu’s plaatsen of gewoon heerlijke recepten. Ik neem dus altijd even een kijkje op andere blogsites.
 • Supermarktboekjes. Ik neem bij de Jumbo en Lidl vaak de boekjes mee waar recepten en andere ideeën instaan.
 • Smulweb. Als ik zin heb in kip dan ga ik vaak naar smulweb.nl en zoek ik op allerlei kiprecepten. Er komt altijd wel iets lekkers langs.
 • Voorraadkast opmaken. In onze kast en diepvries liggen vaak toch nog dingen die we niet gebruikt hebben. Die ik dan bijvoorbeeld in een aanbieding of opwelling heb gekocht. Ik kijk dus altijd eerst wat we in huis hebben en bedenk daar een recept bij.

Wat wel heel handig is om te bedenk is dat je af en toe maaltijd kunt wisselen. Dus stel dat je op de maandag pannenkoeken hebt ingepland en op dinsdag een ovenschotel, maar nu blijkt dat je op dinsdag pas laat thuis zult zijn. Dan kun je natuurlijk die twee maaltijden wisselen. Je hoeft je niet strikt aan je schema te houden.

Zelf heb ik nu 2x een weekmenu gemaakt en het is me super goed bevallen. Normaal breek ik altijd mijn hoofd over de vraag ‘wat eten we vandaag?’ en nu hoef ik alleen maar in de agenda te kijken. Ook vind ik het fijn om te weten wat we ’s avonds eten zodat ik overdag er al rekening mee kan houden. Eten we een lichte maaltijd in de avond dan kan ik een wat zwaardere lunch pakken of meer tussendoortjes. En andersom geldt het ook natuurlijk, eten we in de avond een zwaardere maaltijd dan kan ik overdag wat lichter lunchen.

Ik zal binnenkort eens een weekmenu met jullie delen 🙂

Comments

comments

Lifestyle
Previous Story
Next Story
 • Simpel, met een snufje liefde
  19 februari 2016 at 06:31

  Ik maak al jaren een weekmenu. Ik vind het super fijn.

 • Minke
  19 februari 2016 at 07:18

  Dat doe ik ook elke week. En elke week veranderd er toch wel iets. Het is fijn als houvast, maar ook belangrijk om daar flexibel in te zijn vind ik. We gooien bijna nooit wat weg, veel groente (ui en paprika bijvoorbeeld) kun je goed invriezen. Gebruik je het niet dan hup de vriezer in. Altijd leuk om een weekmenu van andere te lezen. Ik ben benieuwd.

  • Nicole
   21 februari 2016 at 14:46

   Ja invriezen doen wij ook veel hoor. Of het moet te laat zijn haha..

 • demallemolenmoeder
  19 februari 2016 at 07:25

  Ik maak al jaren een weekmenu. Het werkt hier prima. Zou ook niet anders willen.

 • Heleen
  19 februari 2016 at 07:44

  Wij werken ook al jaren met een weekmenu. We gebruiken er zelfs een app voor. We hebben de ingrediënten van veel maaltijden in die app staan: maaltijd aanklikken, ingrediënten verschijnen, aanvinken wat je nog nodig hebt en het verschijnt op mijn boodschappenlijstapp. Werkt ideaal!

  • Nicole
   20 februari 2016 at 17:03

   Mag ik vragen welke app dat is?

   • Heleen
    20 februari 2016 at 17:13

    Je hebt veel verschillende, maar wij gebruiken Mighty Grocery

 • MARIJKE
  19 februari 2016 at 08:02

  Wat leuk dat het je goed bevalt. Wij doen het zelf ook altijd. Wat mij nog helpt is om 7 gerechten te bedenken, maar niet per dag ‘in te plannen’. Zo heb je nog steeds het gevoel dat je kan ‘kiezen’ wat je welke dag gaat eten!

  • Nicole
   20 februari 2016 at 17:03

   Dat is ook een manier, wij plannen wel in maar wisselen soms

 • Wilmaaa
  19 februari 2016 at 08:47

  Bij mij werkt dat dus niet zo goed, of ik heb ergens geen zin in, ik weet niet er blijft altijd wat over haha!

  • Nicole
   21 februari 2016 at 14:46

   Dat herken ik heel erg hoor. Maar ik moet nu wel ivm mijn gezondheid en ik denk dat als je het eenmaal gewend bent…

 • Vlijtig Liesje
  19 februari 2016 at 09:02

  Leuk dat het nu toch geluk is! Ik houd zelf erg van weekmenu’s. Ze geven veel rust en je bespaart er impulsaankopen mee.

 • Karen
  19 februari 2016 at 09:09

  Ik maak sinds ik mijn boodschappen online bestel en laat bezorgen ook een weekmenu. Ik vind het ook ontzettend fijn. We eten veel gezonder en uiteindelijk geef je ook minder uit.

  • Nicole
   20 februari 2016 at 17:04

   Ja dat online bestellen zit er hier nog niet helemaal in maar komt misschien ook omdat ze bij de jumbo nog niet thuis bezorgen..

 • Kelly
  19 februari 2016 at 09:24

  Ik ben ook onlangs begonnen met weekmenu’s. Scheelt zeker weten in de boodschappen, maar het zit er bi mij nog niet echt goed in… waardoor het nog vaak in de soep loopt en we heel wat anders eten hahaha.. Gelukkig ben ik creatief in de keuken enw eet ik meestal met wat er is wat wat lekkers te maken.

  • Nicole
   20 februari 2016 at 17:02

   Hier ook nog niet perfect hoor, maar er is een begin!

 • Debbie
  19 februari 2016 at 13:50

  Dit doen wij dus ook al jaren, zo makkelijk.
  Juist ook omdat je dan vaak maar 1 keer in de week boodschappen hoeft te doen. Soms nog een keer extra voor verse producten. Maar scheelt zeker in wat je mee neemt dan.

  • Nicole
   20 februari 2016 at 17:02

   Ja merk echt dat het veel scheelt.. Ook qua tijd haha!

 • Wendy
  19 februari 2016 at 16:36

  Ik heb laatst ook een poging gedaan maar door de drukte van de verhuizing waar we nu in zitten was ik alweer klaar met m’n weekmenu’s maar ik ga het straks zeker weer invoeren als we helemaal gesetteld zijn! Thanx ook voor de tips!

  • Nicole
   20 februari 2016 at 17:01

   Graag gedaan!!

 • gerdien
  19 februari 2016 at 17:22

  Ja wij doen het sinds begin dit jaar ook! Werkt heel goed. Ik laat me een beetje leiden door de aanbiedingen. Dan zoek ik daar recepten bij op bijvoorbeeld lekkerensimpel.com of allerhande.

 • Simone
  20 februari 2016 at 16:00

  Ik ben heel slecht in mij houden aan een weekmenu. Als ik voor een week boodschappen doe koop ik altijd te veel. Ik koop veel liever op de dag zelf het eten waar ik op dat moment zin in heb. Maar dat zal voor iedereen anders zijn natuurlijk 😉

  • Nicole
   20 februari 2016 at 17:01

   Dat is zoals wij het ook vaak deden maar dat kostte ons teveel geld plus was niet handig qua afvallen ????

 • Cindy
  21 februari 2016 at 17:44

  Een echt weekmenu maak ik niet, wel in grote lijnen. Maar ik heb vaak ook zin in volkoren pasta of iets dergelijks en dat maak ik dan ook gewoon. Wel hebben we standaard dingen op ons boodschappenlijstje staan: magere kwark en andere zuivel, boter, brood, groenten en fruit wat dan in de aanbieding is of die we altijd eten. Werkt voor ons prima!

 • %d bloggers liken dit: