Tips voor wanneer je een puppy in huis krijgt

Zoals jullie weten hebben we sinds een aantal weken een pup in huis. Dit is voor ons als gezin de tweede keer dat we een pup in huis hebben, maar ik heb in het verleden bij mijn ouders ook al diverse pups mede op mogen voeden. Nadat Anita mij om tips vroeg over het opvoeden van een pup besloot ik om er een blog van te maken.

In het nest

Wanneer er een nestje is geboren en je krijgt uit dat nest jouw pup dan is het erg goed om regelmatig langs te gaan. Niet alleen leren de pups jou en je geur kennen maar zo leer jij de pups ook kennen. Je kunt in die eerste weken al erg goed zien hoe een pup is, vooral vanaf de 5 weken.

Een tip die ik al jaren geleden kreeg is om een knuffel of doekje in het nest te leggen zodat de geur van het nest er goed intrekt. Wanneer je de pup mee naar huis neemt dan ook het knuffeltje. Zo heeft je pup de eerste dagen nog iets vertrouwds.

Zelf kopen we ook alleen een pup uit een nest die in een huiselijke omgeving opgroeit. Zo leren ze wennen aan huiselijke geluiden zoals de stofzuiger, tv, geluiden van de straat en zullen ze minder bang zijn wanneer ze bij jou in huis terecht komen.

Mee naar huis

Dan is het eindelijk zo ver! Je pup mag mee naar huis. Het is belangrijk dat je een aantal dingen al in huis hebt voordat je pup thuis komt.

Een bench of andere afgesloten (nest)plek.
Voeding
Eet- en drinkbakken
Eventueel een knuffeltje (uit het nest?)

Voor een hond, dus ook voor een pup, is het belangrijk om een eigen plek in huis te hebben. Een plek waar hij heen kan ‘vluchten’ wanneer hij even alleen gelaten wil worden of wil/moet slapen.

Een pup bevuilt doorgaans zijn eigen nest niet dus vooral voor ’s nachts is het belangrijk dat je echt een klein deel afbakent. Een bench is vaak nog te groot en de pup zal dan dus alsnog zijn behoefte doen. Wij gebruikten een houten plank om zo de ruimte in de bench af te zetten.

Wanneer je pup gegeten heeft, geslapen en/of gespeeld zet hem dan direct even buiten. Na deze ‘activiteiten’ moet een pup meestal plassen.

Als het gaat om wandelen en of flink spelen is de vuistregel: je pup mag net zoveel minuten wandelen/spelen als dat het oud is. Dus is je pup 9 weken dan mag hij 9 minuten spelen/wandelen.

Heeft je pup toch binnen geplast of gepoept? Zet hem dan daarna toch buiten ook al hoeft hij niets meer te doen. Zo krijgt hij de associatie dat hij zijn behoeftes buiten moet doen.

Heb je kinderen? Zorg ervoor dat zij de pup niet zomaar optillen. Puppies zijn net als baby’s enorm kwetsbaar en zijn geen speelgoed.

Laatste tip

Dan de laatste, maar erg belangrijke, tip: geniet en maak veeeeeeeeeeeel foto’s! Je weet wat ze zeggen van baby’s dat ze al snel groot zijn en het eerste jaar zo snel voorbij gaat.. Bij een puppy gaat dit nog veel sneller. Voor je het weet is je pup geen pup meer, dus maak foto’s en film want het is echt een bijzonder mooie tijd!

Heb jij al eens een pup opgevoed?

7 reacties op “Tips voor wanneer je een puppy in huis krijgt

  • Marjolijn zegt:

    Wij hebben samen 1 pup groot gebracht, maar in onze vorige relatie met onze ex hadden zowel Peter met zijn ex als ik met mijn ex honden die we vanaf pup hebben opgevoed. Onze Max is nu 7 en ik zou heel graag weer een pup willen, maar helaas ontbreekt ons nu de tijd om vooral de eerste weken er voor de pup te zijn en hem zowel’ s nachts als overdag zindelijk te maken.
    Een bench hebben wij nooit gebruikt, Max heeft wel altijd zijn eigen plek gehad in een rustig hoekje, als hij daar gaat liggen wil hij rust en die geven we hem dan ook. En zindelijk was hij al heel snel, we hebben hem de eerste nachten op de badkamer gedaan, binnen een week was hij’ s nachts zindelijk, overdag duurde wat langer, wij legde een krant neer waar hij op moest plassen, en die krant verschoven we steeds meer naar de buitendeur, op het laatst lag de krant buiten en begon Max te piepen voor de deur, voor ons het sein dat hij eruit wilde, dit proces heeft zo’n 2 weken geduurd, daarna heel soms nog een ongelukje, maar al heel snel ging het helemaal goed.

  • Bentley wist op dag 1 al waar zijn mandje stond en als hij rust wou ging hij er uit zichzelf in, dus dit vind ik een gouden tip: een eigen plekje voor je pup creëren. Ook als wij weg gaan doen wij hem nog altijd in zijn bench, dit is zijn plekje en dit is vertrouwd. En inderdaad, genieten van je pup hoort bovenaan te staan, het is zo weer voorbij 😉

  • Hele fijne tips allemaal! Ik ben van kleins af aan opgegroeid met honden en heb ook puppy’s meegemaakt, geweldig om zo’n beestje groot te zien worden. Momenteel heb ik helaas geen hond, maar ooit hoop ik weer een hond in huis te kunnen nemen!

  • Ah, wat een dotje he! Ik ben op het moment ook druk bezig met het opvoeden van een pup. Ik moet zeggen dat het naast drie kinderen, niet meevalt, vooral omdat de kinderen niet echt meewerken… Lily mag van mij niet op de bank en wat doen mijn kids? Ja hoor, trekken die pup op de bank… Inmiddels heeft ze dus ook een plekje op de bank 😉
    Maar goed, gezellig is het zeker!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *