9 tips ter voorbereiding van een no buy maand

In oktober hielden mijn man en ik een no buy maand. Dat ging ons redelijk goed af en we vonden het erg fijn om te doen. Naar aanleiding van onze no buy maand kreeg ik verschillende vragen over hoe het werkt. Daarom besloot ik om dit artikel te schrijven met negen tips ter voorbereiding van een no buy maand.

Vergis je overigens niet met een no spend maand. Want bij een no spend maand mag je dus helemaal geen geld uitgeven. Ook niet voor boodschappen, benzine, enzovoort. Bij een no buy maand mag je wel gewoon je rekeningen, boodschappen en reiskosten betalen. Alleen alle andere uitgaven zijn verboden.

Waarom een no buy maand?

Er zijn verschillende redenen waarom je een no buy maand zou willen inlassen. Voor ons was een van de redenen dat we graag weer meer overzicht en inzicht wilden hebben in onze financiële situatie. Daarnaast was het nodig om de broekriem aan te trekken. Maar je kunt ook een no buy maand inlassen omdat je even net wat meer wilt sparen dan normaal. Of wellicht heb je wel een andere reden, het kan allemaal.

Tips ter voorbereiding op de no buy maand

Wanneer je een no buy maand wilt gaan inlassen is het fijn om enige voorbereiding te treffen.

Maak regels

Zo is het handig om voor jezelf regels te bedenken en deze dan ook op te schrijven. Zorg dat je heel specifiek de dingen benoemd, inclusief cijfers. Misschien wil je wel maximaal €50 euro in de week uitgeven voor boodschappen. Of je spreekt met jezelf af dat je wel ondergoed mag kopen. Of cadeaus voor een verjaardag. Schrijf dus ook de uitzonderingen op. Dit zodat er geen misverstanden zijn. Ook met eventuele anderen die met je meedoen in hetzelfde huishouden.

Schrijf op waarom je het doet

In het begin kan het heel makkelijk zijn de no buy maand. Maar naarmate je steeds vaker niets mag kopen hoe moeilijker het wordt. Schrijf voor jezelf dus ook reminder op. Hang deze op de koelkast, doe een briefje in je tas, in je portemonnee, op je nachtkastje. Waar dan ook. Ook handig: wat doe je met het geld wat je bespaart? Schrijf dit ook op!

Maak een lijst met gratis activiteiten

Wanneer je net als ik een gezin hebt dan is het soms zoeken naar dingen om te doen in een no buy maand. Veel dingen kosten geld en dat maakt het lastig. Daarom is het slim om van te voren al een lijst met gratis activiteiten op te stellen. Wanneer je er op voorhand al over nagedacht hebt hoef je op de dag zelf alleen maar te kiezen. En val je niet snel in je ‘oude gewoonte’ om toch een betaalde activiteit te doen.

Deel het met familie en vrienden

Vertel aan familie en vrienden dat jullie een no buy maand gaan houden. Zij kunnen je helpen en je eraan herinneren. Ook fijn, ze zullen het eerder snappen wanneer je bijvoorbeeld niet mee uit eten gaat of even gezellig een terrasje gaat doen.

Lees ook: Onze ervaringen met een no buy maand

no buy maand no spend maand tips

Inventariseer wat je hebt

Maak een inventarisatie van alles wat je al hebt. Denk daarbij niet alleen aan de vriezer, koelkast en voorraadkast. Maar ook aan alles wat je op zolder hebt staan. Vaak koop je dingen die je achteraf al blijkt te hebben. Zo hebben wij inmiddels drie mixers in huis. Handig joh haha.

Maak een week- of maandmenu

Ook qua boodschappen is het handig om te weten wat je allemaal hebt. Dan kun je daar een week- of maandmenu aan koppelen. Heb je bijvoorbeeld vrij veel kip of gehakt in je vriezer, bedenk daar dan een gerecht bij. Zo maak je de vriezer leeg en het scheelt je in de uitgaven.

Het maken van een weekmenu (of maandmenu) zorgt er ook voor dat je minder snel extra en onnodige dingen koopt. En dat je dus ook minder weg hoeft te gooien omdat het niet goed meer is.

Geef jezelf een budget

Vrijwel elke no buy maand heeft uitzonderingen. Zo hebben wij ervoor gekozen om wel geld uit te mogen geven aan benzine en cadeaus. Maar we gaven onszelf wel een budget. Per categorie (boodschappen, tanken, cadeaus) hebben we gekeken naar wat we normaliter uitgeven en daar dan een budget aan gehangen.

Check je agenda

Het is heel goed om van te voren al te bekijken welke afspraken, events en jarigen er in die maand vallen. Misschien zijn er dingen die je kunt overslaan of verzetten. Dat scheelt ook altijd een hoop. Zo heb ik een aantal blogevents overgeslagen omdat ik daar anders veel benzinegeld aan kwijt zou zijn.

Houd bij wat je uitgeeft

En de laatste tip: schrijf alle uitgaven op. Doordat je alles opschrijft kun je naderhand ook kijken of de no buy maand geslaagd is. Plus je weet ook waar je de volgende keer extra goed op moet letten. Door het opschrijven vond ik het ook makkelijker om bepaalde dingen niet te kopen. Want ja, ik moest het dan opschrijven en dat zou betekenen dat het zwart op wit staat dat ik gefaald heb.

Tip voor tijdens de no buy maand

Dan nog een laatste tip voor tijdens de no buy maand. Maak tijdens deze no buy maand een lijst met dingen die je had willen kopen. Schrijf echt alles op. Dus van dingen die je in een reclameblaadje ziet staan en wilt kopen. Tot alles wat je in de winkel eigenlijk in je winkelmandje wilt leggen maar uiteindelijk niet doet.

Bekijk na deze maand de lijst om te zien welke dingen je nog steeds wilt kopen en welke dingen niet. Je zult zien dat er maar weinig dingen op staan waarvan je achteraf denkt ‘had ik maar..’!

Heb jij al eens een no buy maand gehouden?

2 reacties op “9 tips ter voorbereiding van een no buy maand

  • Ik heb best wel eens een no buy maand gehouden en wil dat volgend jaar ook weer gaan doen. Ik denk dat januari daarvoor een mooie maand is. In december ben ik jarig, plus feestdagen. Dus dat is gewoon geen handige timing.
    Als ik een no buy maand hou dan word ik weer scherper op of ik iets écht nodig heb of niet. En dat is met een nieuw huis in zicht wel belangrijk 🙂

  • Een no buy maand zou denk ik wel eens goed zijn hier 🙂
    Wij geven gewoon te veel geld uit aan stomme dingen. Einde van de maand vraag ik me dan altijd af waar al dat geld heen is, totdat ik de afschrijvingen controleer *oops*

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *