Lekker en gezond BBQ-en, kan dat?

De afgelopen dagen hebben we weer flink kunnen genieten van zonnig weer. En dat betekent vaak ook weer dat de terrasjes weer goed gevuld zijn, de strandtenten bomvol zitten en de eerste BBQ alweer is geweest. Nu ik heel bewust bezig ben met gezond eten vroeg ik me af hoe ik dat ga doen tijdens zo’n BBQ. Kun je eigenlijk wel gezond BBQ-en? Het antwoord is heel simpel; natuurlijk kan dat!

BBQ-en is voor veel mensen synoniem aan lekker eten en vooral heel veel eten. Stukje vlees, broodje kruidenboter, wat saus erbij, nog een stuk vlees, nog meer saus oh en doe ook nog maar een broodje! En laten we dat lekkere koude biertje of verfrissende Hugo niet vergeten. You get the picture. Op die manier is een barbecue natuurlijk helemaal niet gezond. Natuurlijk is het helemaal geen punt als je op die manier wilt BBQ-en. Zolang jij je daar goed bij voelt moet je dat gewoon doen. Maar wil je wat bewuster bezig zijn met eten, ook tijdens de barbecue? Dan heb ik hier een aantal tips voor je.

Gezond BBQ-en, het kan!

Wanneer ik ga BBQ-en, op uitnodiging bij iemand anders of gewoon thuis, dan zijn er een aantal dingen waar ik op let en keuzes die ik maak. Wat je eigenlijk bijna standaard op een BBQ terug ziet zijn de makkelijke vleessoorten en gerechten zoals de hamburgers, kipspiesjes, worsten, maar ook het stokbrood en de huzarensalade. Een paar Calvé sauzen erbij en je BBQ is zo goed als compleet. Om het wat uit te breiden kun je zelf wat salades maken, ook vis op de BBQ leggen en bijvoorbeeld ook groente grillen. Je kunt een BBQ namelijk zo simpel maken als je wilt of zo uitgebreid.

Laat de stokbrood lekker liggen

Ik hou van brood. Nou ja, vooral van stokbrood. Heerlijk met wat kruidenboter, aioli of heksenkaas. Maar zoals je misschien wel weet is brood echt een caloriebom. Bij Weight Watchers is een stukje stokbrood (zonder saus!) maar liefst 3 punten. En dan te bedenken dat ik er 30 heb voor een hele dag. Nee het stokbrood laat ik het liefst helemaal links liggen of ik moet met mezelf afspreken echt maar 2 stukjes maximaal te pakken. Dat doe ik meestal wanneer er heksenkaas of echte aioli is. Dat vind ik onweerstaanbaar!

Eet magerder vlees of vis

Een BBQ draait vooral om vlees (of vis). Dus je hoeft ook zeker niet te stoppen na één stukje. Wil je wat gezonder eten laat dan de hamburgers en worsten voor wat ze zijn en ga voor de magere stukken vlees. Bijvoorbeeld: kip, kalkoen, biefstuk, zalm, tonijn, rosbief of garnalen. Rijg ze aan een satéprikker en je maakt er gelijk een feestje van. Je kunt kipspiesjes en andere spiesjes zo in de winkel kopen, maar wil je wat meer controle houden over wat er aan toegevoegd is maak het dan lekker zelf. Een marinade van een eetlepel ketjap manis, knoflook, ui en wat verse kruiden is zo gemaakt.

gezond bbq-en

Groente en fruit

Op de BBQ kun je niet alleen vlees en vis grillen, maar ook groente en fruit. Zo is het echt super lekker om een maiskolf erop te leggen, of plakken aubergine. Die laatste bestrooi ik dan met wat Ras el Hanout kruiden en bestrijk ik met wat olijfolie. Maar ook paprika’s, courgette en ananas is echt heerlijk op de BBQ. Of wat dacht je van banaan? Naast dat groente en fruit dus heerlijk is op de BBQ kun je er ook lekkere salades mee maken. Een frisse fruitsalade als toetje of wat komkommer en tomaten klein snijden samen met een bosuitje. Heerlijk.

Wat ik ook vaak doe..

Is het zelf maken van sausjes en dressing. Knoflooksaus is bijvoorbeeld hartstikke makkelijk zelf te maken. Of wat dacht je van kerriesaus? Op die manier bepaal je zelf wat er in zit zonder dat er allerlei vage suikers en andere stoffen aan toegevoegd is. Ook maak ik meestal een grote kan met water en gooi ik daarin wat lekker vers fruit. Zo krijg dat water een smaakje. Doe een leuk kleurrijk rietje in je glas, samen met een gekleurd ijsklontje (bij de Action verkopen ze dat bijvoorbeeld) en klaar is je hippe drankje. Natuurlijk is een glaasje Hugo op zijn tijd erg lekker, maar wissel het dan af.

Heb jij nog lekkere en gezonde tips voor een BBQ?

Comments

comments

Lifestyle
Previous Story
Next Story

You Might Also Like

12 Comments

  • Reply
    simpel, met een snufje liefde
    12 juli 2016 at 06:11

    goede tips! Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik echt niet oplet als ik aan het bbqen ben. Kom maar op met dat stokbrood en de sausjes 😉

  • Reply
    Channa
    12 juli 2016 at 06:14

    Ahhh wat zonde dat stokbrood zoveel punten is. Dat is juist zo lekker!

  • Reply
    Nicole
    12 juli 2016 at 07:36

    Groentes erop doen. Courgette, aubergine, hartstikke lekker. Wij doen ook mini wraps met geitenkaas, rode ui en Italiaanse kruiden erop. Heerlijk!

  • Reply
    Wilmaaa
    12 juli 2016 at 08:10

    Heerlijk! Ik hou juist vaan bbq´s met salades. Anders heb ik het gevoel zoveel vet te eten haha!

  • Reply
    MARIJKE
    12 juli 2016 at 08:26

    Goede tips! Sinds ik geen vlees meer eet is BBQ en een stuk ‘magerder’ geworden. Ik eet vaak een geroosterd stukje vis en wat salade. Scheelt veel!

  • Reply
    Jacqueline
    12 juli 2016 at 09:08

    Ik let bij een barbecue niet zo heel erg op, maar volgens mij valt het wel mee met wat ik dan naar binnen werk. Vooral rauwkost en bij de twee stukken vlees die ik neem, sla ik de saus vaak over. Alleen die roseetjes, dat blijft een zwak punt.
    Veel kletsen met iedereen helpt mij ook om niet zo snel nog een keer op te scheppen. 😉

  • Reply
    Vlijtig Liesje
    12 juli 2016 at 10:18

    Ik vind jouw tips al erg goed. En het ziet er ook echt heerlijk uit!

  • Reply
    Suus / Babyisthenewblack.nl
    12 juli 2016 at 12:14

    ZIN IN BBQ NU! Met heel veel brood en aioli. Haha. Shit.

    Maar de keren dat ik BBQ ben ik daarna altijd ziek omdat ik of het vlees al opeet voor het echt gaar is, of het vlees zo zwartgeblakerd is. Misschien toch eens een kooklesje volgen…haha.

    • Reply
      Nicole
      12 juli 2016 at 12:26

      Ik heb een betere tip: iemand anders laten bakken hahaha..

  • Reply
    Leonie van Mil
    12 juli 2016 at 15:06

    Goeie tips! En wat een hoop punten heeft één stukje stokbrood!! Ik dacht dat het vooral de boter was die het ongezond maakte. Maar niet dus

  • Reply
    Linda
    12 juli 2016 at 20:16

    Groentestokjes! heerlijk van de bbq, mijn kids smullen daar ook van 🙂
    En garnaaltjes, ook lekker en best oké volgens mij aangezien het vis is..

  • Reply
    Melissa
    13 juli 2016 at 11:51

    Wat een goede tips Nicole! Groenten roosteren is ook heel lekker, doen wij veel met paprika en aubergine. En courgette trouwens ook! Inderdaad, bbq kan heel goed, zo lang je het bij vlees en groenten houdt. Laat de sausjes en het stokbrood met smeersels lekker achterwege 🙂

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    %d bloggers liken dit: