Kleine en grote plannen in het nieuwe jaar*

Februari is alweer net zo hard op weg als januari voorbij gegaan is. Toen een maand geleden het jaar wisselde keek je heel even achteruit wat 2018 voor je heeft betekend maar het liefst keek je ook vooruit: welke plannen heb ik voor het nieuwe jaar? Ga ik een diploma halen? Zeg ik mijn baan op om een onderneming te starten? Willen we misschien stiekem gezinsuitbreiding? Of ga ik eens een keer langs bij een familielid dat ik lang niet heb gezien? Kleine en grote plannen heb je altijd in je hoofd en de vraag is hoeveel van die plannen (of dromen!) gerealiseerd zijn als het jaar weer voorbij is. Een aantal tips om van denken naar doen te gaan en daarmee zoveel mogelijk uit 2019 te halen.

Opschrijven

De allereerste stap in het maken van plannen is het opschrijven ervan. Zo creëer je niet alleen overzicht voor jezelf: de ideeën worden tastbaar en het lijkt ook een beetje officieel want het staat zwart op wit waar je naartoe wilt! Daarnaast is het belangrijk om te bedenken wat voor soort planning voor jou het beste werkt. Wil je een weekplanner gebruiken of een kalender, schrijf je het op de muur of ga je liever digitaal?

Welke manier werkt voor jou het beste?

Sommigen zweren bij een weekplanner die ze in hun telefoon kunnen openen en kunnen synchroniseren met andere apparaten. Anderen hebben liever een agenda of weekplanner waarin ze kunnen schrijven. Agenda’s zijn meestal voor korte termijn een handige oplossing maar ook plannen voor een week of een paar weken zijn natuurlijk doelen die je wilt bereiken.

Wil je voor een langere termijn plannen opschrijven? Heb je bijvoorbeeld in mei een havo natuurkunde examen? Of ga je je eerste businessplan maken om een onderneming te starten? Dan smeer je je activiteiten over een langere tijd uit en dan zijn kalenders of schriften een betere oplossing. Misschien is het bij jou in de sportschool ook het geval: een muur vol met plannen van leden die elke dag of week komen sporten. Als jij daar ook een krijtbord of muur voor wilt, maak er plek voor en ga lekker creatief aan de gang! Wedden dat je drive om die plannen uit te voeren een stuk groter wordt?

Kijk uit voor die valkuil

Het noteren van je plannen is een goede eerste stap maar er is wel een valkuil waar je voor moet waken. Ken je het fenomeen heel veel willen doen maar door de bomen het bos niet meer zien? Met andere woorden: als je plannen opschrijft, houd het dan liever bij 1 plan tegelijk. Heb je meerdere plannen die toch wilt opschrijven? Smeer het dan over een realistische periode uit.

Stap voor stap

We willen het allemaal heel graag: een succesvolle carrière en tegelijkertijd een supermama zijn die er altijd is voor de kids. Bedenk echter wel dat je realistisch moet zijn tijdens het maken van je plannen want op heel veel gebieden half presteren werkt uiteindelijk voor niemand en het geeft je ook geen goed gevoel. Bedenk wat quality time is, steek je die liever in een wandelingetje met je zoon of dochter of geeft het opzetten van een succesvolle onderneming je een goed gevoel? Of misschien wel beide? Hoe dan ook, doe het stap voor stap zonder teveel tegelijk te willen. Wat maakt jou gelukkig en wat heeft prioriteit? Pas je plannen hierop aan. Als twee zaken niet tegelijkertijd gaan, dan doe je ze een voor een.

Deadlines

Er zijn natuurlijk ook zaken die van je verwacht worden en waar je niet onderuit kunt. Het beste voorbeeld hiervan is het eindexamen voor scholieren of deadlines op je werk. Scholieren hebben het zwaar omdat ze in mei in veel vakken tegelijk examen moeten doen. Hoe krijg je het voor elkaar dat ze zoveel mogelijk vakken goed afronden, of eigenlijk: hoe kun je ze zo goed mogelijk meerdere plannen tegelijk laten maken? En hoe doe jij dat zelf?

Lange termijnplannen

Aangezien het nog een aantal maanden duurt, is het makkelijk een lange termijnplanning te maken waarin je alles op kunt knippen in kleinere taken. Doet je kind bijvoorbeeld vwo en komt er een scheikunde examen aan? Kijk dan eens welke onderwerpen in welke maand behandeld kunnen worden. Hetzelfde kan met meerdere vakken tegelijk, houd het eens bij in een planner en bespreek wekelijks wat de plannen (of doelen!) zijn.

Hetzelfde geldt voor deadlines op werk of projecten die afgerond moeten worden op langere termijn. Betrek je collega’s of partners erin en kijk of je een project in kleine stukjes over een lange termijn kan inplannen. Zo neem je wekelijks niet teveel hooi op je vork maar kun je aan het einde van een periode wel zoveel mogelijk plannen hebben gerealiseerd!

*Dit is een artikel geschreven in samenwerking voor Meisje Eigenwijsje