De állerlekkerste bitterballen maak je zelf

Bitterballen. Je houdt ervan of niet. Al kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat je er niet van houd. Zelf ben ik een enorme liefhebber van deze smakelijke gefrituurde ballen en dus kon ik ook niets anders dan een review exemplaar aanvragen van Het Bourgondische Bitterballenboek van Ilona de Wit. Zij staat ook wel bekend als ‘Bitterballenkoningin‘ en na het lezen van haar boek met alle informatie erin over het zelf maken van bitterballen en de heerlijke recepten kan ik niet anders dan dit beamen.

Mijn liefde voor bitterballen (en kroketten)

Waar mijn liefde voor bitterballen precies vandaan komt weet ik niet, maar ik ben wel een echte Bourgondiër. Geboren en getogen in Brabant is de liefde voor lekker eten mij met de paplepel ingegoten. Hoe anders is dat bij mijn man die vooral een boer is. Wat hij niet kent eet hij niet. Ik ben dan ook echt van het uitproberen. Natuurlijk ben ik dol op de ‘originele’ bitterbal met rundvlees erin. Maar ik vind het ook genieten om eens een andere vulling te proberen. Dat doe ik ook bij kroketten.

Lees ook: Quiche met spinazie, champignons en spekjes

Het Bourgondische Bitterballen boek

Wat me opviel op het moment dat ik het doosje met het boek erin open maakte is dat je direct lekkere trek krijgt. Het is een hardcover boek wat ik zelf altijd erg fijn vind en daarop staat een afbeelding van een heerlijk mandje met bitterballen. Naast dat dit boek allerlei recepten bevat om verschillende soorten bitterballen te maken (zowel met vlees-, vis- en vegavulling) bevat het ook veel basisinformatie.

  • Welke standaard ingrediënten heb je nodig?
  • Welk materiaal is handig om te gebruiken?
  • Hoe maak je de salpicon (oftewel bitterballenvulling)
  • Frituurtips, bewaartips en serveertips

Het lijkt allemaal erg moeilijk, het zelf maken van bitterballen. Maar met dit boek wordt het een stuk gemakkelijker.

Over Ilona de Wit – Bitterballenkoningin

De schrijfster van het Bitterballenboek, Ilona de Wit, is net als ik 100% Brabants en een echte Bourgondiër. Zij trakteerde als kind al bitterballen op de basisschool, die gooide haar moeder dan thuis in de frituur en kwam ze dan in de klas brengen. Op Instagram (je vindt haar via @worstenbrood_en_wijn) viel haar passie voor het zelf maken van bitterballen al snel op en werd ze door medefoodies spontaan bekroond tot Bitterballenkoningin. Inmiddels is haar bitterballen hobby behoorlijk uit de hand gelopen met het organiseren van bitterballen borrels, het geven van workshops bitterballen maken en het in eigen beheer uitgeven van Het Bourgondische Bitterballenboek.

Recept uit het boek: Chorizo-Paprika

Om je een idee te geven wat voor soort recepten je in het boek vindt mag ik een van de recepten met jullie delen. Ik koos voor de Chorizo-Paprika omdat ik die niet alleen zelf heel lekker vind, mijn kinderen ook. Vind ik niet gek overigens, want dit heeft natuurlijk wel een Spaans tintje en wij houden nu eenmaal ook erg veel van Spanje en het eten daar.

Ingrediënten voor 40 chorizo-paprika bitterballen

  • 6 gram gelatine
  • 60 gram boter
  • 90 gram bloem
  • 300 gram rundvleesbouillon (gekoeld)
  • 225 gram chorizo, in stukken van 1 cm (vel verwijderd)
  • 50 gram rode paprika, in stukken
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 of 2 bosuitjes, fijngehakt

Hoe maak je deze heerlijke bitterballenvulling?

  1. Zorg dat je alle ingrediënten verzameld en week de gelatineblaadjes in koud water
  2. Bak de stukjes chorizo even aan in de hapjespan waarin je de salpicon gaat maken. Op deze manier zijn ze makkelijker te pureren. Haal ze uit de pan maar laat een beetje van het uitgebakken vet erin zitten.
  3. Pureer de uitgebakken chorizo met de afgekoelde rundvleesbouillon, de stukken paprika en de paprikapoeder
  4. Smelt de boter in de hapjespan en voeg in één keer de bloem toe. Roer goed met een rubberen spatel om de ingrediënten te mengen. Gedurende 3 minuten zachtjes laten bakken om de bloem te garen.
  5. Voeg de afgekoelde chorizobouillon in één keer toe en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze door de ragout. Laat 1 minuut afkoelen.
  6. Voeg de bosuitjes toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef en voeg indien nodig peper en zout toe.

Giet de salpicon over in een platte ovenschaal en laat afgedekt onder vershoudfolie iets afkoelen. Plaats in de koelkast om te laten opstijven, liefst een hele nacht.

Een geweldig boek voor de bitterballen liefhebber

Naast de 30 heerlijke recepten voor de vulling en de vele basisinformatie staan er in het boek ook allerlei tips voor het maken van dipsauzen, bitterballen uit de airfryer, vegan ballen enzovoort. Het is dus echt een compleet boek waarmee je direct aan de slag kunt. Dit boek mag dus niet ontbreken in de keuken. Ook leuk trouwens als cadeautje. Er is inmiddels ook een ebook variant van dit boek.

Houd jij ook zo van bitterballen?

1 reactie op “De állerlekkerste bitterballen maak je zelf

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *