Eigenwijsjes op vakantie: autovakantie met een baby

 

Eerder vertelde ik al dat we op vakantie gaan en liet ik weten wat nu voor mij de belangrijkste zomer producten zijn voor een baby. Vandaag wil ik een aantal tips geven wat betreft het gaan op autovakantie met een baby. Je stapt namelijk niet zomaar in de auto, gooit de koffers achter, zet je kind in een stoeltje en gaan met die banaan. Dat kán uiteraard wel, maar dan denk ik toch dat je al snel baalt dat je niet wat meer nagedacht hebt over het reilen en zeilen onder. Waar moet je nu rekening mee houden als je op autovakantie gaat met je baby?

Laat sowieso de planning van de reis afhangen van het karakter van je baby. Je bent waarschijnlijk al eerder met je kind met de auto weg geweest dus je weet hoe hij is. Sommige kinderen slapen vrij snel al in de auto, de ander huilt de hele weg en moet echt vermaakt worden. Als je weet dat je kind het autorijden echt niet leuk vindt, plan dan geen vakantie naar Italië met de auto. Ik verzeker je, daar ga je niet blij van worden!

Zorg voor lange tussenstops.

Het is voor een baby niet goed om lang in een autostoeltje te zitten. (bron) Dit in verband met de houding waarin ze dan zitten. Daarom zijn lange tussenstops ook zo fijn voor je kindje. Zo kunnen ze even strekken en zich lekker uitleven met rollen en het hoofdje omhoog houden. Wij zijn van plan om minimaal om de 2 uur te stoppen maar het kan ook eerder zijn aangezien we ook de hond meenemen en hij zal ook regelmatig even de auto uit willen. Aangezien wij sowieso maar een reis van maximaal 4 uur hebben is dit ook prima te doen voor ons!

Wel zullen we doorrijden als onze baby lekker ligt te slapen, maar niet al te lang. We nemen dan gewoon een makkelijk kleed mee voor onderweg zodat we haar lekker kunnen laten spelen op het kleed (mits het niet regent buiten haha)

Houd eten en drinken bij de hand.

Tijdens een lange(re) rit is de kans groot dat je baby honger krijgt. Zorg daarom ervoor dat je eten en drinken bij de hand hebt. Een koeltasje en een thermoskan is voor ons echt een must! Ik geef geen borstvoeding dus vandaar de thermoskan met heet water. We nemen daarnaast ook nog een flesje koud water mee mocht het water nog te heet zijn op het moment dat ze honger krijgt. Uiteraard zullen wij onze vertrektijd aanpassen op haar eettijden maar je weet het nooit. Wij kijken naar ons kindje, niet naar de tijden. In het koeltasje doen we dan de hapjes. Ik maak mijn hapjes zelf en vooral de fruithapjes houd ik graag koel.

Bescherm je baby tegen het weer.

Gebruik zonneschermen in de auto zodat je baby niet in de volle zon komt te zitten. Je kunt natuurlijk ook een luierdoek of theedoek ervoor gebruiken. Die klem je dan tussen het raam en de autodeur. Als het erg warm is in de auto en je hebt geen airco zorg dan dat je kindje extra drinkt.

Heb je wel airco kijk dan uit voor tocht in de auto. Zet hem sowieso niet te koud want de overgang van een koele auto naar een warme buitenlucht is op zijn zachts gezegd niet bepaald prettig!

Trek je kindje, wanneer je naar een koud gebied gaat, ook geen extra warme kleertjes aan in de auto. Je kunt beter een dekentje eroverheen leggen dan een winterjas aantrekken. Ook in verband met de veiligheid.

Zorg ervoor dat je kindje kan spelen.

Je kunt sommige speeltjes vastbinden aan de Maxi-Cosi. Zo raakt het speeltje niet snel kwijt. Je hebt tegenwoordig ook leuke speelgoedzakken die je aan de autostoel kunt hangen. Dit is  waarschijnlijk wel meer iets voor de wat grotere kindjes. Wat babies ook enorm leuk vinden is meezingen met liedjes. De ouders dan.  Fay lacht altijd als wij aan het zingen zijn, welk liedje maakt dan niet uit, maar kinderliedjes zijn wel het leukste. Plus het is direct goed voor de taalontwikkeling!

Extra tips.
  • Laat je baby nooit alleen achter in de auto.
  • Zorg voor een goedgekeurd autostoeltje.
  • Natte washandjes zijn erg prettig voor verkoeling of kleffe handjes en gezichtjes.
  • Houd je baby nooit op schoot, dit is verboden maar vooral erg gevaarlijk! Is je baby huilerig, ga er dan naast zitten en probeer het zo te sussen.
  • Doe de deuren van je auto op kinderslot. Ook al is je kindje nog zo klein, je weet maar nooit!

Heb jij nog tips voor een autovakantie met een baby?

10 reacties op “Eigenwijsjes op vakantie: autovakantie met een baby

  • Goede tips! Het lijkt me inderdaad al een halve onderneming om uberhaupt op vakantie te gaan met een kleine baby, al die spullen die je mee moet nemen!!! Ik zag toen ik naar Frankrijk reed laatst gewoon mensen die hun kind op schoot hadden voorin, toen dacht ik ook: NEEEEE, dat doe je niet!!!

  • Goede tips! Hier een kleine meid die een hekel heeft aan stilzitten. Na een uur heeft ze het gehad. Daarom zijn wij dit jaar nog niet naar Italië of andere verre vakantiebestemming geweest. De tip a ‘Laat je kindje nooit alleen achter in de auto’ is voor mij een hele logische, maar sommige denken daar anders over.

  • Goede tips! Vooral die thermoskan met heet water vind ik een goeie. Waar gaat jullie reis naartoe? Wij gaan naar Zeeland, niet super ver maar voor nu even ver genoeg haha 🙂

  • Goede tips, bij ons was het laatste uur echt drama. Huilen enzo. Dat rijdt echt niet fijn, maar je moet helaas toch door (na 6x stoppen).. speen en koekjes of zoiets. Niet vergeten!! 😉

  • Wij zijn met Tristen ritjes van een uur gewend, meestal slaapt hij dan. Maar in september gaan we waarschijnlijk naar Zwitserland (familiebezoek), dat wordt nog een uitdaging! Maar hier zitten wel een paar goede tips bij 🙂

  • Goeie tips! Helaas voor mij te laat, wij zijn al terug van vakantie en ik heb een aantal beginnersfouten gemaakt :-(.

    Maar de vakantie was wel leuk, laten we het daar maar op houden hahahaha!!

  • Fijn om zo voor de reis alvast wat tips op een rijtje te zetten. Belangrijkste les die ik heb geleerd; zorg dat er ruimte is naast je baby voor onverwachte momenten. Zoals een huilsessie of dorst in de file. En nee, dan rijdt je echt niet door naar de eerste de beste parkeerplaats. En probeer te rijden tijdens slaaptijd. Wij gaan straks naar Noord-Frankrijk en dan vertrekken we al om vijf uur om zo ver mogelijk met slapende kinderen te komen.

Reageren is niet mogelijk.